Magnus Wetterholm med en av många blomsterbuketter från sommarföreställningarna med Stadra Teater.

Stadra Teater ställer in ”Nyfiken på”

NORA. Stadra Teater har beslutat att ställa in de planerade föreläsningarna i serien ”Nyfiken på”, som skulle ha getts i april i år och som skulle ha gästats av riksbankschef Stefan Ingves, chefredaktören Amelia Adamo och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm.

-Istället arbetar vi oförtrutet med att vår uppsättning av Hjalmar Bergmans komedi Dollar, med premiär 3 juli, ska bli av, skriver teaterdirektören Magnus Wetterholm i ett pressmeddelande.

Det blir alltså ingen ”Nyfiken på” i år på grund av coronaviruset. Magnus Wetterholm är kännbart berörd av det som händer i coronas fotspår.

– Bland många kulturskapare breder nu en stark oro ut sig, där frågor ställs om vad som ska hända framgent, när Coronapandemin breder ut sig. De flesta kulturevenemangen i Sverige är idag inställda, med påföljd om en väsentligt höjd arbetslöshet för kulturutövare, skriver Magnus. 

Så här fortsätter han.

­- På Stadra Teater har vi, liksom andra kulturaktörer, ett ansvar. För den skull har vi ställt in serien Nyfiken på dollar och Hjalmar Bergman, där Claes-Göran Wetterholm och Amelia Adamo och Stefan Ingves skulle framträda. Evenemangen skulle gått av stapeln nu i april. Stadra Teater vill inte medverka till att eventuella smittohärdar, under något av våra evenemang, ska leda till att ännu fler personer insjuknar. Hälsan måste komma i första hand.

Ändå är det ju den årliga sommarproduktionen som gjort Stadra Teater känd över hela Sverige. I år är det tänkt att man ska förhålla sig till och arbeta mot en uppsättning av Hjalmar Bergmans ”Dollar”.

-I slutet på maj ska repetitionerna starta, i början på juli är det premiär för att sedan ge föreställningar en bit in i augusti. För tillfället sviktar vi inte utan har siktet inställt på att produktionen ska bli av. Vi vill tro att när pandemin väl är över, kommer också hungern efter kulturupplevelser att vara stor.

Magnus Wetterholm är väldigt medveten om att scenariet kan bli ett helt annat.

– Såsom för alla kulturutövare så är publikens glädje och respons vår vitamininjektion, det som gör att vi får lust att fortsätta berätta, förmedla, beröra och locka till drömmar. Och det är exakt vad vi hoppas och tänker och tror inför den kommande sommaren. Vi riktar en förhoppning till publiken – när pandemin är över, kom då och se vår föreställning. Därmed ger vi varandra kraft att vilja blicka framåt och lust att fortsätta vilja skapa drömmar för oss alla.

– Många i publiken säger – det blir ingen sommar utan Stadra. Just detta är vår förhoppning. Och det är det som gör att vi vill komma igen. 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.