Stansvik vill vårda äldre – i Thailand

NORA. Kommunfullmäktigeledamoten David Stansvik (S) vill att Nora kommun undersöker möjligheterna att köpa vårdplatser för äldre – i Thailand.

– Vi skulle kunna få en bättre kvalitet ut brukarens synvinkel, än vad vi kan få i Sverige, säger Stansvik.

I en motion vill socialdemokraten David Stansvik att Nora kommun undersöker om det är möjligt att, som ett frivilligt alternativ, köpa vårdplatser för äldre i Thailand. Stansvik menar att kommunens äldreomsorg kommer att ställas inför stora utmaningar i framtiden då den äldre befolkningen blir större och större och att dessutom kostnaderna ökar.

I sitt resonemang diskuterar David Stansvik privata vårdalternativ i Sverige. Att ett privat alternativ skulle kunna vara bättre än ett kommunalt har han svårt att se, när de privata alternativen också har vinstkrav i sina verksamheter. Med kollektivavtal som lönebas menar han att det är svårt att utföra en billigare privat vård, annat än på bekostnad av kvaliteten.

– Jag är i grunden emot privat vård i Sverige, säger han. Men nyttjar man låglöneländer uppstår en betydlig kostnadsminskning.

Stansvik menar dock att det finns alternativ. I Thailand är lönekostnaderna endast 10 till 15 procent av motsvarande i Sverige och det finns goda möjligheter att säkerställa kvaliteten för vården, något Stansvik understryker. Liknande vårdalternativ finns i Tyskland, säger Stansvik. Där erbjuds äldre vård i Polen, Slovakien och Phuket i Thailand.

David Stansvik är noga med att framhålla att en vårdplats i Thailand är ett frivilligt alternativ till ett vårdhem i Nora.

Nu vill Stansvik att kommunfullmäktige undersöker möjligheterna till äldrevård i Thailand. Motionen ska behandlas av Socialdemokraterna i Nora innan den lämnas in till kommunfullmäktige, men Stansvik kommer att lämna in den även om hans parti väljer att inte stödja den.

– Förvånansvärt många har varit positiva, säger Stansvik. Men jag kommer att lämna in motionen i vilket fall.

 

 

9 Comments

 1. Iden låter bra men är man svensk pensionär så blir man fråntagen halva sin pension pluss alla tillläg när du flyttar utanför eu,så denna ide faller på den svenska lagstiftningen.ingemar.

 2. För mig är det obegripligt att en ledande Socialdemokrat kommer med ett sådant förslag. Socialdemokratin bygger ju på solidaritet och jämlikhet. Att då profitera på lågavlönad arbetskraft i ett annat land med helt andra arbetsmarknadslagar kan väl inte överenstämma med den idéologi man säger sig företräda. Kan inte hålla mig från att citera bibeln även om jag inte är religiös ” Akta er för falska profeter”. Ett sådant förslag hör mer hemma hos Norapartiet.

 3. Lustigt att Stansvik tror att privat vård skulle bli bättre i låglöneländer. Han visar på den dubbelmoral som vänstern visar. Man talar om solidaritet och att vinstintressen är dåligt samtidigt som man inte har problem att uppföra säg som värsta kapitalisten utomlands. Det hela bottnar i att Stansvik och hans partikamrater skall värna om några få inom vårdbranschen än om solidaritet och en etablerad grundsyn.

  De sagt så är det ett utmärkt förslag. Kanske det är genomförbart då en halvkommunist är den som föreslagit det. Hade NP eller M föreslagit det så hade hela S varit emot.

 4. Spännande. Om sossarna säger ja till detta innebär det väl ett principiellt ställningstagande för privat äldreomsorg. Eller är det tänkt att de ska driva eget äldreboende på annan ort…

 5. Finns det kommuner som har så här?
  Låter spännande, men långt för anhöriga att åka. Men kanske blir det så att barnbarn kommer oftare och hälsar på om mormor är i Thailand.
  Och tänk vad bra för all reumatism.
  Ska bli spännande att följa denna ide.
  Elsa.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.