Stark reaktion mot ohälsosamma schemat

INSÄNDARE/DEBATT. Det var högljudda protester när Lindesbergs kommun ville organisera om inom vården, men nu är heltidsresan igång och reaktionerna låter inte vänta på sig. Här kommer den första insändaren mot det nya schemat.

Vi hade sagt upp oss om vi kunnat

Då var heltidresan i gång i Lindesbergs kommun eller ska man kalla det för ohälsosamma schemat.

Rätt till heltid att alla inom vården som vill ha heltid ska få det och att alla tjänster som blir lediga blir 100 procent. Det är bra för de som orkar.

Men när man går upp i tid som deltidsanställd idag, så läggs de procenten som resurspass. Resurspass menas med att man ska gå in vid sjukdom/semester. Och det är idag osäkert om man blir kvar på sitt ställe eller behöver gå till annat hus/utegrupp. Vi har nyss fått gjort detta val.

Det togs ett beslut i september ang 8 h nätter, 9 fridagar på 4v i socialnämnden.  Detta gör att nattarbetare får fler pass på sina egna procent och kommer då längre ifrån heltid. Nattens rätt till mer tid togs ifrån dem i detta beslut som togs.

Nämnden stod och sa på demonstration som var i november att vi tar timmar från natten för att det ska vara lättare att få ihop heltid på dagen. Sen att även ett dygn har 24 h, 8+8+8.

Men inte någon tanke på hur det är att jobba inom vården ex att det krävs rapporteringstid och även att man inte får vara själv vissa tider på dygnet.

Nu är detta igång.

Startgrupper har valts, där även starttiden har flyttats 2 ggr.

På några grupper har man sett över om det går att göra ett schema efter beslutet. Och har nu kommit fram att det inte går. Pga nattens timmar sänkts så får dag/kväll tidigare morgnar och senare kvällar. Detta gör att det går åt mer timmar per dag och blir då och fattas arbetspass=timmar på varje enhet.

Allt detta gör man för att få vården att bli ett attraktivt jobb.

Min åsikt/fråga är vem vill fortsätta att jobba inom vården genom att det blir bara sämre arbetstider/scheman. Med tidigare morgnar och senare kvällar. Delade turen blir kvar och varannan helg. Några går även från var tredje helg till varannan helg.

Vi är fler ordinarie personal som hade sagt upp oss om vi hade kunnat, fastän vi vet att vi har ett bra jobb och gör något bra för andra människor. Vi trivs där vi är.

Men jobb växer inte på träd och utan lön så får man inga pengar.

Undersköterska inom äldreomsorgen

1 Comment

  1. När man befinner sig långt långt ifrån verkligheten tycker man sig ha rätt att köra över alla som befinner sig i den. Väldigt diktatorisk och rent ut sagt urdumt. Försök att respektera alla dessa som vet hur verkligheten ser ut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.