Stora skillnader i partistöden

BERGSLAGEN. Politiken i samhället kostar stora pengar, men är också ett pris för demokratin. Alla kommuner har därför ett ekonomiskt stöd till åtminstone de partier som är representerade i kommunfullmäktige.

Men tittar man per invånare skiljer det stora summor för de fyra Bergslagskommunerna.

Varje politiskt möte kostar pengar. De folkvalda politikerna har kanske ett arvode eller en ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Därtill kommer reseersättningar och löner till deltagande tjänstemän.

Detta är priset för demokratin – ingen ska ju behöva betala för att vara med och fatta de politiska besluten.

Ovanpå dessa personligt kopplade kostnader betalar samtliga kommuner ut ett så kallat partistöd. Konstruktionen på dessa ser lite olika ut i kommunerna, men den för skattebetalarna kostnadsmässiga skillnaden är väldigt stor.

Lindesberg är fyra gånger så snålper invånare än grannkommunen Ljusnarsberg.

– Beslutet om de nuvarande partistöden i Lindesberg togs i början på 90-talet, och sedan har ingen uppräkning skett. Vi har tittat på det ett par gånger under senare mandatperioder och konstaterat att det finns lite olika konstruktioner i länet, men oavsett hur man räknar så ligger vi nog lägst, säger kommunalrådet i Lindesberg, Arnold Bengtsson (S).

– Det fanns ett ganska brett stöd för att budgetera för en uppräkning förra året efter ett medboragarförslag, men i och med att ekonomin blev sådan att vi tvingades ta till en skattehöjning kändes det lite provocerande att då också genomföra en höjning av partistöden, fortsätter Bengtsson.

Räknat per invånare satsar varje invånare i Lindesberg 29.85 kronor på att de politiska partierna ska få partistöd. Motsvarande siffra i Ljusnarsberg är 102.13 kronor. Noras invånare ger 37.15 och invånarna i Hällefors bidrar med 67.10 kronor.

– Rent generellt så ser det ju så ut när man räknar kostnader per invånare, då slår en liten befolkning hårdare på kostnaden, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg. Totalt sett så har vi ju om man räknar ut den totala kostnaden ungefär hälften av vad Lindesbergs kommun har. Stödet räknas utifrån 31 fullmäktigeledamöter och det får vi ju inte minska på enligt kommunallagen även om kommunen befolkningsmässigt hela tiden minskar.

Men frågan kanske återkommer på dagordningen i Ljusnarsberg.

-Vi har slagit i hop både utbildningsstödet till fullmäktige samt partistödet eftersom det har visat sig att nästan alla mindre partier har haft svårt att få till det med utbildningar. Det slår också på kostnaden och jag har funderat på att lyfta frågan igen och återgå till det gamla systemet, som vad gäller statistiska kostnader per invånare var bättre, avslutar Ewa-Leena Johansson.

2 Comments

 1. Intressant artikel !

  Vi har en massa ”politiker”, som kostar Xkr/st.
  I artikeln talar man om vad det kostar per skattebetalare, att ha dom.
  Jag vill se den andra sidan, dvs
  vad tjänar respektive ”politiker” på sin inblandning ?

  Hur många har vi egentligen råd med i förhållande till vad de ev tillför Nora ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.