Storbacka om SD:s kulturpolitik

BLOGG. Bloggaren Bengt Storbacka ryser när han ser konsekvenserna av en SD-styrd kulturpolitik. Detta efter tisdagens Landstingsfullmäktige där SD motionerat om att landstingsstödd kultur ska vara politiskt neutral. Läs Storbackas blogg här.

Jag ryser vid tanken

StorbackaSD-politikerna i Landstingsfullmäktige föreslog igår (14 okt) att Örebro Landsting ska ta fram en policy så bara politiskt neutral kultur kan få stöd. Frågan är vem som ska avgöra vad som är politiskt neutralt? Vilka ska vara de som bestämmer censuren? Är en tavla med en varg politiskt neutral? Får man skildra homosexuellas utsatthet? Ska en punkfestival kunna få bidrag?

Kan kultur vara neutralt? För mig ska kultur roa och oroa. Kultur får oss att öppna ögonen, att vidga vyerna, att utvecklas. Anna Odells provocerande ”installation” där hon agerar psykiskt sjuk öppnar ögonen på oss om hur vi behandlar psykiskt sjuka. Tage Danielsons monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg – hade den censurerats? Den är ju ganska politisk. Och Zlatans bok om sitt liv speglar ju delvis ett samhälle med klyftor och hur en ung grabb kan ha det i ett miljonprogramområde. Är det okey? Boken finns på våra offentligt finansierade bibliotek. Bör den rensas ut?

Samhällen där någon utser sig till den som avgör vad som är politiskt korrekt och vad som inte är ok är totalitära samhällen. Historiska exempel på kulturliv som styrs av en politisk maktelit förskräcker. Det är så långt ifrån ett demokratiskt samhälle vi kan tänka oss. SD:s motion är ett starkt politiskt ställningstagande mot en öppen och generös politik där olikheter, sådant som stör och berör finns i samhället. Jag ryser vid tanken på en kulturpolitik styrd av SD.

4 Comments

  1. Vi måste ta Bengt Storbackas kommentarer på fullaste allvar, han är religionshistoriker.

  2. Vilka åsikter är det du inte får framföra nick ”Mjölner”? Sd motion behandlas precis som alla andras motioner skickas för beredning för att sedan avslås eller bifallas. Yttrandefriheten är inte begränsande snarare ligger det i att klara att bli oemotsagd utan att genast ta på sig offerrollen. Trovärdigheten genom att raljera och förlöjliga bakom pseudonym ger endast flashback vibbar 🙂 Nu var jag medvetet elak 😉

  3. Nu sköt du dig allt i foten, för vad har inte detta samhälle blivit om inte totalitärt samhälle, när endast vissa åsikter får framföras emedans andras klassas som rasistiska. Nu styrs ju Sverige av en Jönsonliga, med Svetsar Steffe som hjärnan och Båt Åsa och Karlaplans Jonas som hjälpredor, vi vet ju hur det brukar sluta på film. Men nu är det på riktigt, hemska tanke. Såg just att i Novus senaste mätning 1 månad efter valet, så har en glädjande utveckling börjat Sossarna -0,7 % och SD + 0,3%
    Så dagen kan inte ha börjat bättre.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.