Storbacka svarar Inger Karlsson

INSÄNDARE/DEBATT. I ett svar till Inger Karlsson, som i ett debattinlägg är kritisk till hur Allmänhetens frågestund behandlas i Lindesbergs kommunfullmäktige, svarar här ordföranden Bengt Storbacka (S). Läs Bengt Storbackas svar till Inger Karlsson här.

En av de mest generösa tolkningarna gällande Allmänhetens frågestund

Hej Inger,

Lindesbergs kommun har en av de mest generösa tolkningarna gällande Allmänhetens frågestund. Varken jag, eller presidiet eller socialdemokraterna vill sopa något under mattan. Det är riksdagen som bestämt att det är de folkvalda som deltar i förhandlingar och i debatt. Det är inte vi som beslutat det men jag tycker det är en bra ordning, dvs att det är fullmäktiges ledamöter som ska debattera i fullmäktige. De är valda att representera medborgarna. Det är en tydlig logik i det.

Vi tillåter både frågor och följdfrågor men kan inte tillåta att enskilda debatterar i fullmäktiges talarstol. Det är min och presidiets skyldighet att följa kommunallagen och den arbetsordning som våra partier lokalt enats om, vilket är en mycket tillåtande tolkning. Jag påminner om att lagstiftarnas intention var att tillåta frågor en gång om året i samband med årsbokslut. Vi har tolkat det mycket öppnare och tillåter frågor vid varje sammanträde med fullmäktige. Allmänhetens kan fråga om allt som rör de kommunala angelägenheterna. Vi duckar inte för obekväma frågor. Flera fullmäktige har inte allmänhetens frågestund överhuvudtaget.

Jag och socialdemokraterna tål mycket kritik. Jag tycker det är bra att du Inger och jag kan föra en offentlig debatt i media på det här sättet. Det är så ett demokratiskt samhälle ska fungera anser jag. Det är också en bra ordning som riksdagen beslutat gällande kommunernas högsta beslutande organ anser jag. De som där ska och får driva frågor, debattera och besluta, är de som väljarna har röstat fram. Det är inte av rädsla för obekväma frågor utan av respekt för den representativa demokratin.

Du frågar också ett par saker i din debattartikel. Angående den nya politiska organisationen så görs en genomlysning i dagarna som snart kommer att redovisas. Angående kostnaderna för asyl och flyktingar gavs ett svar 29 november 2016 på Kommunstyrelsen. Där redovisas både statsbidrag och kommunens olika kostnader mycket utförligt (11 sidor). Jag är ledsen om du Inger inte fått svaret. Svaret ska ha skickats till dig och ytterligare tre personer som skrev medborgarförslaget.

Vänliga hälsningar

Bengt Storbacka, kommunfullmäktiges ordf (S)

1 Comment

  1. Det här är nog ett ämne, som inte bör/kan kommenteras, utan att bli censurerat.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.