Pär-Ove Lindqvist, Linda Svahn, Nils Detlofsson, Ulf Axelsson och Irja Gustavsson under måndagens debatt.

”Strukturella förändringar” ska lösa ekonomin

LINDESBERG. Lindesbergs kommun står inför stora besparingar de närmaste åren och kommunfullmäktige debatterade rambudgeten när man sammanträdde under måndagen. Alla var överens om besparingar, men några förslag på besparingar syntes inte till.

-Det här är ett tufft beslut att fatta, sade kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S). Vi borde kanske ha tagit beslut om strukturella förändringar för flera år sedan.

Det blev en lång debatt när budgetramarna för de kommande åren skulle beslutas i kommunfullmäktige. Lindesbergs kommun måste spara många miljoner de kommande åren och lösningen heter alltså ”strukturella förändringar”.

Politiker gillar att svänga sig med snitsiga och halvt obegripliga ord och begrepp och senast i raden kommer dessa strukturella förändringar. Ordet transparens, som användes väldigt flitigt för några år sedan, håller på att försvinna och strukturella förändringar har endast konkurrens av det nästan lika populära ordet ”utmaning”, som används som en synonym till ordet problem.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet stod bakom rambudgetförslaget som innebär stora besparingar inom barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen och alla andra verksamheter. Ändå lutar förslaget åt höger och samtliga partier i kommunfullmäktige, utom Sverigedemokraterna, valde att ge sitt bifall till budgetförslaget. SD valde att varken säga ja eller nej, utan avstod från att rösta.

-Vi moderater yrkar bifall, sade Pär-Ove Lindqvist (M). Det kommer att krävas rejäla tag i styrelser och nämnder och jag är också positiv till att vi låter kommundirektören se över kommunens lokaler och organisation. Samtidigt måste vi hålla uppe kvaliteten när vi har en skola som inte levererar och vi har en näringslivsnivå i botten.

-Det blir en utmaning att göra rätt besparingar, sade Linda Svahn (S). Det kommer att bli tufft, men jag uppmanar alla politiska partier att vara med.

Vänsterpartiets Ulf Axelsson öppnade återigen för en skattehöjning, samtidigt som man röstade för budgetförslaget, och det är väl där någonstans som enigheten bland partierna kan komma att fallera. Den vänstra sidan av den politiska skalan brukar inte vilja minska det allmänna och den högra sidan brukar vilja se större besparingar för att inte leva på kredit. Den här gången vill alla allt och risken är förmodligen stor att resultatet blir den gamla osthyvelsprincipen, men med osthyveln något ytterligare ihopböjd för att skivorna ska bli lite tjockare. Politikerna skjuter över besparingarna på tjänstemän och förvaltningar, som redan nu lever under besparingskrav.

-Hela kommunkoncernen måste vara med, sade Nils Detlofsson (L). De strukturella förändringarna borde ha gjorts för länge sedan och vi måste vara noggranna med vilka verksamheter det ska sparas på i skolan. Det får inte finnas några fribrev, utan alla måste vara med och då tänker jag på ett av våra bolag som nyss flyttat in i nya lokaler. Just detta kommer jag att ta upp igen.

1 Comment

 1. När jag i Mars 2018 frågade Irja Gustavsson (S) huruvida kommunen hade råd att lägga 3 miljoner kronor på en konstgräsplan i Frövi fick jag följande svar. Kopierat från min egen epost konversation med Irja Gustavsson

  ”Men förklarar vår synpunkt på konstgräset.
  Visst hade vi kunnat använda investeringspengar till drift av verksamheter. Men när dom pengarna är slut så står vi återigen inför faktum att det saknas pengar.
  Konstgräsplan i Frövi har diskuterats under många år. Nu gick sociala fonden på Korsnäs Billerud och klubben själva in med pengar för att kunna göra detta möjligt.
  Det är alltså investeringsbudgeten som finansierar konstgräsplan. ”

  Således är det hög tid att realisera den gjorda investeringen, enär en investering förväntas ge framtida avkastning. Detta är ytterligare ett bevis på hur illa ekonomin sköts när det gäller att slösa med andras pengar. Konstgräset kommer aldrig att generera någon inkomst. Det är hög tid att kommunen börjar prioritera och ägnar sig åt den lagstyrda verksamheten, och upphör med kostsamma valfläsk projekt om genererar framtida kommunalskattehöjningar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.