Suck, även Larsmäss inställd i år

JÄRNBOÅS. I tider då de flesta sommaraktiviteter ställts in på grund av Corona-pandemin, är det nog många som hållit tummarna för att Larsmäss och Noramarken ska kunna arrangeras. Men på fredagen kastade Järnboås Bygdegårdsförening in handduken och ställde in Larsmäss 2020.

”Kvalitets- och hantverksmarknaden Larsmäss i Järnboås, som i augusti skulle ordnats för 40:e året i rad i sin moderna form, kommer inte att bli av i sommar. Anledningen är förstås det rådande pandemi-läget och de samhällsrestriktioner som Folkhälsomyndigheten kommunicerat. Det är med tungt hjärta som arrangerande Järnboås Bygdegårdsförening fattat detta beslut.”

Så skriver Maria Björklund i Järnboås Bygdegårdsförening i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

– Marknadshelgen skapar sammanhållning för oss som bor här och är också den viktigaste inkomstkällan för bygdegårdsföreningen. Överskottet bidrar till att hålla bygdegården Finnsjöstrand, den naturliga samlingspunkten i trakten, i gott skick, säger föreningens kassör Tore Carlsson.

Järnboås Bygdegårdsförening arrangerar fler evenemang, förutom Larsmäss, men i år blir evenemangen inte av och inte heller de privata högtider som utnyttjat Finnsjöstrand.

­-  Vår verksamhet bygger helt på ideella insatser, säger Tore Carlsson. Det är medlemsavgifter, hyresintäkter och överskott från verksamheten som ger inkomsterna. I år har vi kraftigt minskad uthyrning, som bröllopsfester som även de blivit inställda och ingen verksamhet alls, och de fasta kostnaderna för drift och underhåll av den stora bygdegården Finnsjöstrand är avsevärda. Så hur vi ska klara det här avbrottet, om det blir väldigt långvarigt, är något av ett huvudbry. Men givetvis går hälsa och liv först i alla lägen. Det här är ett problem som vi delar med många andra organisationer, inte minst andra bygdegårds- och hembygdsföreningar i landet, menar Tore.

Fakta

1981 arrangerades Larsmäss marknad, utan fylla och slagsmål som var vanligt tidigare. Det var Roland Öster som fick idén att återuppta den gamla marknadstraditionen för att den nystartade bygdegårdsföreningen skulle få en inkomstkälla. Från början hjälptes Järnboåsarna åt med karamellkok, korgmålning, brödbak, olika hantverk och underhållning. Många kända personer har under åren invigningstalat på Larsmäss, t ex Gnesta-Kalle, Carl-Jan Granqvist och Ingrid Schrewelius. Larsmäss-scenen har gästats av artister som Tore Skogman, Gunde Johansson, Lasse Lönndahl, Tova Carson, Lasse Berghagen, Robert Wells, Ann-Louise Hansson, Siv Malmkvist, Charlotte Perelli, Miriam Bryant, Jack Vreeswijk och många, många fler.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.