Svenskens kunskap om självhushåll sjunker

i INSÄNDARE/DEBATT

Det puttrar runt om i Europa och världen. Jag vill påstå att framtiden aldrig tidigare har varit så svår att förutsäga som i dag. Exempelvis räknar vi med att transporter, kommunikation system, energiförsörjning och så vidare, kommer fungera lika väl i morgon som i dag, samtidigt som vi vet att oljan håller på att ta slut Samtidigt visar färska undersökningar att Sverige inte klarar en energikris http://www.jti.se/index.php?mact=News2,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=287&cntnt01detailtemplate=PS_News_Content&cntnt01dateformat=%25Y-%25m-%25d&cntnt01lang=sv_SE&cntnt01returnid=53

Skattekistan är begränsad, ändå väljer våra politiker att bejaka en fortsatt urbaniseringstrend, som betyder att vi gör oss allt mer beroende och som dessutom tär på skattemedel Vi betalar 4000 kr kvadratmetern för lokaler i storstäder när vi kan få samma yta för mindre än en fjärdedel ute i landet. Landsbygden kommer på skam med en allt mindre och sämre service till förmån för staden. Bankerna lånar i mindre grad ut pengar till den som vill köpa en fastighet på landet. Ingen vill bo på landet svarar ”urbanen” . Många vill bo på landet svarar svensken, men vi vill ha service, en mataffär, skola och kommunikationer. Det hänger liksom ihop och är ett område som man som politiker kan påverka.

Landsbygdsministern säger sig vurma för svensk mat. Han bjuder på lingonfrallor med jämtländsk ost och pratar om att vi ska exportera mer kalixlöjrom och renkött för att göra Sverige till det nya matlandet i Europa. Vi vill lyfta den svenska maten och ge de som arbetar med matproduktion lite stolthet och ett politiskt erkännande, säger han på en presskonferens på ett konditori i Stockholm.

Samtidigt står hundratusentals hektar åkermark obrukad och allt fler jordbruk bommar igen. Halveringstiden för våra svenska bönder är 10 år. Sveriges nationella självförsörjningsgrad minskar stadigt och i dag importerar vi 45–50 procent av vår livsmedelskonsumtion, enligt siffror från Lantbrukarnas riksförbund, LRF. http://www.atl.nu/ledare/enveckasskafferiet-borde-engagera-flera

Efter kalla krigets slut och vårt inträde i EU har beredskapen avvecklats successivt och sedan 2002 har det inte funnits någon myndighet med övergripande ansvar. Livsmedelsverket tog över en del 2010, men bara vid kortare kriser och i ledet efter produktionen.  Vi har ett relativt smalt uppdrag och tittar framför allt på logistiska problem. Det är inte så att Livsmedelsverket ska koka soppa, är det kris så får friska människor räkna med att klara sig själva, säger Therese Frisell som jobbar livsmedelsberedskap på Livsmedelsverket.

 Så vem ska producera maten till det nya matlandet? vem ska utbildas till denna gourmetproducent? Finansministern dödförklarar svenskt jordbruk och medvetandegraden kan liknas vid ett medvetslöst tillstånd. http://www.atl.nu/lantbruk/han-d-df-rklarar-jordbruket

Men affärerna då? Butikernas lagerhållning minskar och har flyttat ut på vägarna, och till större lager. Icas centrallager i Helsingborg försörjer en tredjedel av landets Ica-butiker genom hundra oljeberoende lastbilstransporter varje dag. Där beräknas hyllorna vara helt tömda efter tio dagar, färskvarorna betydligt snabbare. Om transporterna av någon anledning inte fungerar tar mjölken i butikerna slut redan efter ett par timmar, enligt en undersökning från Sveriges åkeriföretag. Vad gör du då när bondens mjölkko gått till slakt?

Allt handlar bara enligt politikerna om att vi måste bli bättre på att konkurrera med europa. Det är inte sant. Vi KAN aldrig konkurrera med de sydliga länderna i Europa, vi har inte samma förutsättningar här i norden, det vet vi alla. Vi har högre krav på vår djurhållning och högre skatter, ändå säljer våra bönder kött för samma pris som flera Europeiska bönder. Förädlingsindustrin och grossister i form av olika mellanled tar ut vinster och manipulerar produkterna med ex vatten som vi kunde läsa i Aftonbladet 1 mars Ytterligare skatter och påslag sker i affärerna som gör de svenska varorna dyrare ute i butik.

Det finns med andra ord ingen nationell plan för hur Sveriges livsmedelsförsörjning ska tryggas.

Samtidigt sjunker svenskens kunskap om självhushåll och man förlitar sig i stor utsträckning på samhället. Vi lägger ner jordbruksmarker och det är det är absurt att vi inte har en bättre överblick över de risker som finns vad gäller en tryggad livsmedelsförsörjning.

Lika absurd är den politik som förs och som leder till att mer skuld och krav läggs på Svenska bönder, ett påfund som för att vara KRAV-bonde innebär exempelvis nu att kor som står uppbundna på vintern ska gå ut två gånger/vecka. Detta för att tvinga fram lösdjursdrivet som i sin tur innebär investering för en liten bonde på 10-15 miljoner.

Liksom den trend svensken har att köpa ”billigt” i stället för att ställa krav på närproducerat

Vi måste ställa krav som konsumenter på att vi i Sverige kan klara vår självförsörjningsgrad både ur miljöperspektiv och solidariskt perspektiv. Vi måste även ställa krav på de råvaror som säljs till oss. Vad är det för skillnad på ICA och Coop jämfört med hästhandlar´n förr som gav ”öket” lite arsenik innan försäljning så betedde sig den trötta utslitna hästen sig som en riktig krafthäst-

Sverige går mot ett europaberoende land med ett fåtal storregioner, medan resten av landet är råvarukoloni. Vad gör våra välbetalda politiker åt detta? Ingenting!

Om inte vi kan försörja vår egen befolkning, vem kan då lova att alltid förse Sverige med tillräckligt med mat?

Pia-Maria Johansson
Landsbygdspartiet oberoende Nora

3 Comments

  1. På vilket vis menar ”24i-diggare” att frågan om ökad beredskap rörande vår mat INTE är intressanta lokalt?. Den har givetvis flera nivåer, men om vi som konsumenter inte efterfrågar.. och lokala politiker inte driver frågor rörande närproducerad mat och samtidigt driver och underlättar för närproduktion kommer frågorna aldrig upp på agendan. Det i sin tur leder bla till ett ökat europaberoende och ökad belastning på miljön. Till skillnad från Tomas Källberg tror jag människor läser OM de är intresserade. Jag tror snarare de snuttifierade ”veckotidningsartiklarna” som blir allt vanligare i tidningar tröttar människor och är en orsak till minskade bilagor

  2. Svar till 24i-diggare:
    Tack för att du gillar 24i. Jag tror också att det finns andra och bättre lämpade medier om man vill nå ut med den här typen av budskap som politiker. Korta debattinlägg och lokala inlägg blir lästa, det vet vi. Det här inlägget skulle såklart ha kortats med ungefär två tredjedelar (från nuvarande 4700 tecken till cirka 1500), men skulle ha tagit halva dagen. Resultatet blir ett inlägg som väldigt få kommer att orka läsa.
    /Källberg

  3. Det bästa med 24i är att det finns stort utrymme för de lokala frågorna. Jag hoppas och tror att tidningen kan göra framförallt kampanjen till kommunalvalen i vår länsända till de intressantaste och roligaste någonsin. Kanske kan det även sättas fokus på de landstingsfrågor som påverkar invånarna i de fyra kommuner som 24i täcker.

    För min del hoppas jag att den här typen av debattartiklar, som naturligtvis också berör oss i norra Örebro län men inte kan sägas ha direkt kommunal och landstingspolitisk koppling, inte blir för vanliga för det skulle åtminstone för mig göra 24i mindre läsvärd.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.