Svenskt rekordförsök att spara på skola och omsorg

LINDESBERG. Lindesbergs politiker kommer inte att göra kommande nedskärningar utan kritik. Tankesmedjan Balans kallar besparingsbudgeten för ett nytt svenskt rekordförsök i att spara på skolan och omsorgen.

Kritiken mot Lindesbergs kommun kom redan innan måndagens budgetbeslut. Tankesmedjan Balans har granskat nedskärningarna och kallar det hela för ett svenskt rekordförsök.

Tankesmedjan konstaterar i sin granskning att de besparingsbeslut som togs 2018 inte räcker till, då skatteintäkterna inte ökar i samma utsträckning som kostnaderna.

Enligt beslutet 2018 skulle Barn- och utbildningsnämnden spara 7 miljoner och Socialnämden skulle spara 3 miljoner. Nu vill man spara ytterligare 13,2 miljoner inom Barn- och utbildning och 11,4 miljoner inom Socialnämndens budget. Dessutom finns ett generellt besparingskrav på en procent för samtliga kommunala verksamheter.

Att det här betyder otroligt mycket för förskola och skola samt de omsorgsverksamheter som kommunen har förstår alla.

Tankesmedjan Balans tror inte att politikerna i Lindesberg kommer att lyckas i sina ambitioner och avslutar sin rapport/granskning med följande:

”Vi tror inte att det går att styra välfärden på det här sättet. När glappet mellan krav och resurser ökar ökar också den arbetsrelaterade ohälsan. Antingen måste resurserna öka till den nivå där kraven befinner sig eller så måste kraven sänkas så att de är i balans med välfärdens resurser.”

4 Comments

  1. Bolagiseringen av kommunal verksamhet är ett sätt att undvika offentlighetsprincipen. Den borde gälla alla offentliga verksamheter, varken dom är i bolagsform eller inte. T.ex. upphandlingar kan (måste) skyddas under upphandlingstiden men inte när upphandlingen är klar.

  2. Det här med att spara 1 % på kommunala aktiviteter, låter kul.

    Är det verkligen, på allvar, att arvoden, reseersättningar och fringisar, med ryggdunk, skulle minskas ?

    ”Tillåt mig småle”; som någon komiker tidigare sagt.

    Skulle något sådant dyka upp, blev det väl strömhopp över till EU köttgrytorna.

  3. De kan ju börja med att ge den/de som räknade fel med si så där 20 miljoner sparken, så har de nog redan där sparat in vad ca 10 undersköterskor och förskolelärare kostar i löner/år :/. Fast det är ju som vanligt att det ska sparas där behoven är störst. Tyvärr så har ju även uskor och säkert förskolelärare en viss yrkesstolthet och jobbar på med ökad arbetsbörda och minskade resurser tills de på ett eller annat sätt går in i väggen och vem tackar dem då, inte f-n gör de styrande politikerna det i alla fall! Den där ”vi” känsla som kommunledning ofta kör med, att vi är ett ”team” känns bara mer o mer ruttet!

  4. ”ett generellt besparingskrav på en procent för samtliga kommunala verksamheter” – innefattar det de kommunala bolagen, måntro? Libo kostade på sig ett flådigt nybygge (hur gick beslutsgången där, det verkar ha blivit löst på en kafferast?) och spenderar uppåt en kvarts miljon på sponsring av ett hockeylag i Örebro. Högdjuren i bolaget, eller vilka som nu får gå på hockeyn, får sitta fint och smörja kråset på matcherna … ”Diamond partner” kostar 239000, men för den summan får man bland annat ”mat och fri dryck … för två personer”. ”Fri dryck” … jojo.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.