Berättelse om Sveriges första kvinnliga medborgarskola. Musikalisk monolog med Anna-Lena Hemström. Foto: Ida Åkesson

Teater om tiden, skolorna och kvinnorna

LINDESBERG. På torsdag den 11 april spelas en aktuell pjäs om kvinnors rätt till kunskap på Folkets hus i Lindesberg – Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke. Skådespelare är Anna-Lena Hemström, känd från en rad produktioner inom TV, film och radio.

Publiken kommer att få bekanta sig med en excentrisk godsfröken, en läkare som hjälpte fattiga och prostituerade, en utskrattad riksdagskvinna, en rektor med en egen undervisningsform och en banbrytande författarinna.

En spännande berättelse om tiden och människorna kring Sveriges första kvinnliga medborgarskola vars idéer än idag är revolutionerande. Fogelstad startade 1925 – mellan två världskrig och fyra år efter att kvinnlig rösträtt införts.

Det gemensamma målet för de fem kvinnorna var att kvinnor ur alla samhällsklasser skulle få en möjlighet att utbilda sig.

Anna-Lena Hemström gestaltar och berättar med humor och glimten i ögat om människorna och tiden på Fogelstad. Mellan varven sjunger hon, allt från ballad och samba till rivig tango.

Pjäsen spelas klockan 19 den 11 april på Folkets hus i Lindesberg och biljetter köps på biblioteket, på Tickster eller vid dörren.

Föreställningens längd: 55 minuter
Manus: Lotta Grut & Anna-Lena Hemström
Regi: Görel Crona
Musik: Bengt Holmqvist
Sångtexter: Maria Hörnelius, Jacques Werup m.fl.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.