Thomas Nordahl om en bra fotbollsvecka

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl gillar veckan som gått. Mycket fotboll på toppnivå och själv har Thomas varit i Italien och sett Genoa mot Roma. Nordahl är dock inte lika positiv till Örebro SK efter ännu en förlust. Läs Thomas Nordahls krönika här.

En underbar vecka för oss fotbollsälskare

Det har varit en underbar vecka för oss fotbollsälskare. Jag tänker naturligtvis på semifinalerna i Champions League.

Matcherna mellan Ajax och Tottenham och Barcelona mot Liverpool var helt underbara – dramatik, spänning, världsspelare och en underbar stämning på läktarna. Man kan diskutera i all oändlighet om det rättvisa i resultaten men utan tvivel är de två lag som spelar final i Madrid värdiga den stora äran. När matcherna är på denna nivå så kan det jämföras med stor konst.

Själv var jag i Italien och såg Genoa mot Roma i italienska ligan. Storlaget Roma lyckades bara få oavgjort och får nu betydligt svårare att nå den placering som berättigar till Champions League nästa år. Missar man är det ett hårt slag för klubben med tanke på de stora ekonomiska fördelar som deltagande innebär. 

Den allsvenska tabellen börjar ta den form som förväntats. Malmö och Häcken i topp är ingen överraskning. Svag inledning av serien av AIK och Norrköping. De två storlagen kommer att avancera ganska snart liksom Hammarby. Positiv och en något överraskande bra inledning av Elfsborg och IFK Göteborg. 

I botten Eskilstuna och Falkenberg och jag tror också att de kommer att befinna sig där när serien är slutspelad. 

Alldeles ovanför ligger länets flaggskepp ÖSK, vilket på intet sätt är godkänt. På grund av min Italienvistelse har jag bara sett matchen i efterhand men fått en ganska bra bild av händelserna ändå.  Tyvärr är bristerna från tidigare matcher kvar. Långsamt spel, sidleds- och bakåtpassningar i all oändlighet, dåligt försvarsspel där man alltid befinner sig för långt ifrån motståndaren.

En spelplan/taktik som är lättläst för motståndarna. Ett uppspelsmönster som aldrig överraskar och alltid sker centralt. 

Jag ger mig inte in på någon individuell kritik denna gång. Tycker man måste se hela planen för att göra en riktig bedömning. En TV-bild ger inte hela sanningen.

Nu väntar Sundsvall och blir det ytterligare en förlust kommer säkert många kritiska frågor att ställas till ansvariga inom klubben. 

Degerfors var härliga att se i matchen mot Brage. En välförtjänt vinst efter en stormatch av Brages målvakt Peter Rosendal som förhindrade ett större nederlag för dalkarlarna. Straffen på tilläggstid kunde han inte göra någonting åt och rättvisa skipades i matchen. Degerfors har några mycket intressanta och bra spelare. Jag tänker i första hand på straffskytten Nikola Ladan, Rasmus Alm och finurliga Gravius. Dessutom har Degerfors en bra organisation i sitt lag och bra balans mellan lagdelarna.

Våra division 1-lag blandar och ger. Förlust för Forward och Rynninge som därmed halkar efter i tabellen. De två lagen är redan för långt efter och eventuella förhoppningar om topplaceringar kan snart glömmas. Karlslund är länslaget som hänger med. Fortfarande obesegrade, men det måste bli segrar i framtiden om man skall hänga med i toppen. Oavgjorda matcher kommer inte att räcka för att hota topplagen. Det positiva är att försvarsspelet tycks fungera, bara 5 insläppta mål hittills. Jag nämnde i förra krönikan att laget byggs bakifrån och Karlslund tycks följa den principen. Lägg märke till 10 insläppta för Forward och 17 för Rynninge.  

En intressant omgång väntar i serierna. Degerfors mot BP borta, ÖSK mot Sundsvall, också borta. 

Division 1-lagen står inför ett vägskäl. Skall det bli bottenstrid eller en vandring uppåt i tabellen. 

Kan Degerfors vara med i toppen??

Kommer ÖSK att ta sig ur en stundande krissituation????

Fotbollshälsningar

Thomas Nordahl 

3 Comments

  1. Bra blogg Thomas!
    Jag skulle vilja ha dina reaktioner kring Atalantas fantastiska säsong samt Milans mediokra vår som kanske ändå räddas på Atalantas bekostnad. Vad behöver Milan för att lyckas igen?

  2. Håller med andersson. Kul när nån vågar kritisera det vi vill gilla. Hitills en gåta att det varit så dåligt. Varför ändrar man inte.?

  3. Riktigt roligt att läsa vad Thomas Nordahl skriver. Han har alltid älskat ÖSK, men aldrig varit rädd för att kritisera när det är befogat – som nu. Förlust mot GIF Sundsvall på lördag och Thomas har rätt – det ÄR kris.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.