Thomas Nordahl summerar fotbollsåret

KRÖNIKA. I en nyårskrönika summerar fotbollsexperten Thomas Nordahl fotbollsåret 2019. Rosor varvas med snytingar och trots en dålig avslutning på säsongen för ÖSK hoppas Thomas på en bra ÖSK-säsong 2020. Läs Nordahls krönika här.

Analys och självkritik är viktigt för ÖSK

Den svenska fotbollssäsongen är nu avslutad för samtliga klubbar förutom för Malmö FF som lyckats ta sig vidare till slutspelet i Europa League. 

Dags att summera, berömma och kritisera. Efter helgerna fortsätter de europeiska ligorna och fotbollsälskarna kan se fram emot en spännande vår. 

Det är i stort sett bara i England och i Premier League som det spelats fotboll i mellandagarna. Liverpool tycks redan ha avgjort den ligan och kommer säkert att bli ligamästare framåt våren. Jag är mest nyfiken på hur det kommer att gå för Manchester United och hur Mourinho och Ancelotti kommer att hantera sina lag.  

CHAMPIONS LEAGUE har nu avverkat gruppspelet och det blir en spännande vår med många intressanta matcher. Några överraskningar har gruppspelet bjudit på och då tänker jag främst på att Ajax, fjolårets semifinalist och italienska storlaget Inter inte gått vidare från gruppspelet. Lite sensationellt tycker jag det är att Atalanta från Italien gått vidare liksom Emil Forsbergs Leipzig. Spännande att följa Emil Forsberg i fortsättningen. Avvaktar med att tippa finallagen i ytterligare en omgång och se hur lottningen utfaller. 

EUROPA LEAGUE går också vidare under våren och glädjande är att vi har ett svensk lag med i fotbollens finrum. Malmö FF har gjort en fin prestation genom sitt avancemang efter att ha varit illa ute i gruppspelet. Kan bli svårt mot Wolfsburg men skåningarna har visat förr att de kan stå upp mot på papperet bättre lag. 

Det gäller för dem att försöka ersätta Markus Rosenberg och att de lyckas engagera en tränare som på kort tid kan skapa ett vinnande lag. Ingen lätt uppgift men låt oss hålla tummarna för Malmö FF. Ett avancemang skulle betyda mycket för svensk fotboll.

SVENSKA LANDSLAGET har kvalificerat sig till EM efter ett lyckat kval. Jag satt själv på läktaren i den avgörande matchen i Bukarest och det var med stor glädje jag kunde se ett svenskt landslag helt dominera och i stort sett spela ut motståndarna. Rumänien var helt chanslösa och skapade inte en målchans. Vill påstå att Sveriges spel under den första halvleken är det bästa landslaget presterat de senaste 4-5 åren. Efter EM som helt säkert bli en avskedsföreställning för några viktiga trotjänare (Grankvist, Sebastian Larsson och Markus Berg) gäller det för Janne Andersson att hitta nya talangfulla spelare för att fylla luckorna. 

Låt oss hoppas på ett lyckat EM där ett avancemang inte ser omöjligt ut. En andraplats efter Spanien bör vara inom räckhåll. 

ALLSVENSKAN avgjordes i den sista omgången och Djurgården kan titulera sig svenska mästare. Malmö FF kämpade emot i det längsta men nådde inte ända fram.  

Personligen tror jag att Malmö FF fick betala för sitt europaspel och att laget inte orkade med att vara engagerade på flera fronter. Djurgården kanske inte hade de bästa spelarna men absolut det bästa laget. En bra ledning med sportchefen Bosse Andersson i spetsen skapade ett vinnande koncept och det skall bli spännande att se hur de planerar för nästa år då Djurgården skall försöka sig på Champions League (kval till att börja med). 

I övrigt inga större överraskningar i toppen av tabellen. Placeringarna bland de sex första kan variera något men i stort sett är det de väntade lagen som finns där. 

En överraskning är att Sundsvall inte lyckades behålla sin allsvenska status. Efter en bra inledning på serien föll laget samman under hösten och det hjälpte inte med ett sent tränarbyte. Inte oväntat gör Eskilstuna Sundsvall sällskap ner till Superettan. Varberg tog steget upp i allsvenskan från Superettan och blir en ny bekantskap. 

Blir troligen mycket svårt för klubben att göra sig gällande i högsta serien och får tillsammans med Falkenberg, nyuppflyttade Mjällby och Östersund kämpa för att hålla sig kvar i högsta serien till 2021. 

Örebro SK kommer att spela allsvensk fotboll även 2020. ÖSK slutade på en föga glamorös nionde plats. Visionerna och målsättningarna var betydligt högre satta men ganska tidigt stod det klart att laget inte skulle ha möjlighet att hamna på övre halvan av tabellen. 33 poäng från toppen av tabellen och fem förluster på de sista sex omgångarna är fakta man inte kan bestrida. Konstaterar man sedan att laget bara fick med sig 3 poäng av 36 möjliga mot seriens sex bäst placerade lag så är tabellplaceringen ingen överraskning. En riktig analys och självkritik är nödvändig inför nästa säsong och det gäller styrelse, ledarstab och spelare. Jag utgår från att man inte är nöjd med årets säsong. Tycker man något annat tycker jag det är knepigt.

Det första man bör göra är att se till att Oskar Jansson blir kvar i föreningen. Han har varit strålande sett över hela året. Han har räddat många poäng åt klubben. 

Personligen tycker jag att han mycket väl kan konkurrera om en av tre målvaktsplatser till sommarens EM. I övrigt tycker jag laget skall byggas kring Granlund, Almebäck, Broberg, Wright, Jake Larsson och en frisk Mehmeti. Jag menar inte att övriga i truppen inte räcker till men de nämnda bör utgöra stommen och något att utgå ifrån för kommande år. Nordin finns givetvis med i bilden men 30 matcher i den centrala rollen han haft är kanske att begära för mycket. 

Förhoppningen är att några av de unga spelarna som fick några minuter i matcherna under slutet av säsongen blommar ut och kan konkurrera om startplatserna i laget. Ålder får inte vara avgörande utan skickligheten måste vara det som gäller i alla lägen.

Drömscenariot vore om ledningen lyckades värva två färdiga spelare av allsvensk klass till varje lagdel. Snabbhet och bra teknik bör vara de egenskaper som söks. 

Låt oss hoppas på en bra säsong 2020 och många besökare på Behrn Arena. 

Till sist vill jag tacka för i år och önska alla läsare Gott Nytt År och förhoppningsvis hörs vi nästa år. 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.