Tillväxtkassan knappt igenomklubbad

14_Anders_Ceder_FebLINDESBERG. Bergslagens sparbanks idé om en tillväxtkassa med kommunalt engagemang har knappast tagits emot med stående ovationer. I kommunfullmäktige i Lindesberg klubbades dock förslaget igenom men knapp marginal – efter en lång, lång debatt.

Senast frågan om Tillväxtkassan AB var uppe beslutades att kommunchefen Christer Lenke skulle kontrollera lagligheten i förslaget att bilda ett riskkapitalbolag tillsammans med andra kommuner, gamla AP-fonden och Bergslagens sparbank innan ett beslut skulle kunna fattas.14_Christer_Lenke_Feb

Något svar på frågan om laglighet hade dock inte Lenke.

– Vi skickade frågan till SKL och man har meddelat att man åtagit sig uppdraget, men tyvärr har vi inte fått något besked än. Vi kan alltså inte leverera något svar från SKL idag.

Debatten blev lång och liknade de som tidigare förevarit. Varför ge sig in i något som kanske inte ens är lagligt? Kommunstyrelsens ordförande drev dock på hårt i frågan och ville att kommunfullmäktige skulle gå till beslut under tisdagskvällen, något som också blev fallet.

På voteringen om frågan skulle avgöras under tisdagskvällen krävdes 14 röster emot, men i och med att ett antal ledamöter ändrat åsikt sedan senast skrapade oppositionen till förslaget endast ihop 12 röster och förslaget om att bilda Tillväxtkassan AB gick igenom.

24i återkommer under onsdagen med ytterligare en artikel i ämnet.

3 Comments

  1. Detta är ingen kommunal verksamhet, riskkapitalbolag med skattebetalarnas pengar! Otroligt. Vem ska hållas ansvarig när pengarna som skulle gå till skola, vård och omsorg är bortslösade på högriskobjekt som inte banken vågar ta i ensam?

  2. Mycket bra beslut att satsa AP-fondpengar och bankpengar på småföretagande i de 5 berörda kommunerna. Tillväxtmöjligheten i små företag måste förstärkas nu när bankerna ensamma inte vågar låna ut pengar till expansionssatsningar i små företag.
    Med denna tillväxtkassa kan kommunen dessutom vara med och bestämma vilka företag som ska få lån SAMTIDIGT som kommunen kan tjäna pengar på de utlånade pengarna OCH få en bättre förståelse för småföretagarna.

    Detta är ett samarbete för att skapa nya jobb. Det är bra.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.