Titti Hansson om turerna i kyrkan

INSÄNDARE/DEBATT. Titti Hansson ställer i en insändare en rad frågor till kyrkoherden Brita Landin i Nora. Detta efter ett kaotiskt budgetsammanträde i kyrkofullmäktige. Läs Titti Hanssons insändare här.

Ska en ordförande vädra åsikter på Facebook?

Ledamöterna skräms till beslut. Ledamöterna är styrda och fattar beslut på osakliga och icke objektiva grunder. Sättet beslut tas på är anmärkningsvärda och vidriga ur demokratisynpunkt. ”Den anställda” ringer upp och påverkar ledamöter innan möten. Dessutom förekommer blickar under mötet som påverkar de beslutande. Okunskapens lampa lyser.

Dessa åsikter kommer från vice ordförande i kyrkorådet i Nora. En person som i sitt förtroendeuppdrag har ansvar för verksamheten. Vilka ledamöter pratar hen om? Jo, ledamöterna i kyrkofullmäktige, flera av dem med många år på nacken som politiker. Vem är Den anställda? Jo, en utpekad personal som sitter med på mötet.

Mötet tilldrog sig på kyrkofullmäktiges budgetmöte i Nora. Ett möte som präglades av förvirring och obesvarade frågor, eftersom ingen föredrog budgeten och ordinarie ordförande också här var sjuk. Nåja, inget direkt konstigt med det, en budget är ofta svår att förstå även om underlaget kunde ha varit mer tydligt. Vissa ledamöter ansåg att vissa siffror var felaktiga och man var oense om några punkter. Lite debatt förekom och några frågor besvarades, bl.a. ombads Den anställda klarlägga några saker om sin verksamhet och dess kostnader.

Efter detta skedde en omröstning och kyrkorådets ordförandes (i fortsättningen kallad Ordföranden) partigrupp förlorade. Inget konstigt med det. Sådant händer i politiska församlingar, antingen vinner det ena förslaget eller så vinner det andra.

Men efteråt går Ordföranden hem och radar på Facebook upp ovanstående anklagelser offentligt. Inget av påståendena kan på något sätt bevisas eller anses rimliga, i synnerhet inte de som gäller Den anställde, utan är Ordförandens egna åsikter och märkliga konspirationsteorier. De ”osakliga grunderna” kan väl bara härröras till budgeten i mitt huvud, som Ordföranden själv är ansvarig för att förklara och försvara.

Några skarpa frågor till Kyrkorådet i Nora samt den ytterst ansvariga för verksamheten, kyrkoherde Britta Landin:

Anser ni att det är en ordförandes roll att vädra sina egna åsikter om ledamöternas kunskapsnivåer och förmåga att tänka själva offentligt på Facebook?

Står ni bakom Ordförandens åsikter om att demokratiskt fattade beslut egentligen är odemokratiska, vidriga och anmärkningsvärda?

Anser ni också att det finns anställda som är en fara för demokratin?

Kan det ligga någon sanning i Arbetsmiljöverkets bedömning att under minst tre års tid har Svenska kyrkan i Nora präglas av kränkande särbehandling och mobbning och att detta framförallt ligger hos styrning och ledning?

Titti Hansson

Åhörare på mötet

3 Comments

 1. Vad bra att Arbetsmiljöverket tar tag i det här.
  Vuxna människor som sitter i sandlådan och bråkar.
  Ni borde skämmas!
  I god kristen och demokratiskt anda borde detta gå att lösa.

 2. Vad får man ut av det här ?

  Nu är vi i budgettider och då blir det panik folk springer i cirklar för att ”hitte på”
  Antingen det gäller kyrkan eller kommunpamparna, så gäller det fingrarna i kollektbössan eller syltburken.

  Ar väl i stort sett samma klientel som sitter i styrelserna och tar för sig med båda nävarna.

  En liten lista med styrelsemedlemmar i kyrka och kommunala bolag skulle vara
  uppiggande så här i grårusket.

 3. Varför är det ens partipolitk i kyrkan?
  Och alla religösa samfund har verkligen problem med ”värdegrunden”(vilket är ett ord jag verkligen avskyr).

  Förstår att politker o kyrkofolket inte är kompatibla med varandra, för båda vill styra människor helt och hållet. Och synen på demokrati är diskutabel inom båda grupperna. Stat o kyrka är sedan länge skilda från varandra, låt politik o kyrka också skiljas.

  Sen så om det är någon som tror att kyrkliga och religiösa är bättre och godare än andra kan tänka om. Dom har samma brister o problem som alla andra icketroende.

  Sen kan man ju undra hur det kan komma sig att dom usla arbetsförhållandena inte har förändrats, kanske dags att stänga ner hela verksamheten om man behandlar anställda illa. En predikning om rannsakan vore på sin plats!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.