Tungt debattinlägg om kyrkan i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. I ett tungt debattinlägg kräver ett 20-tal medlemmar i Svenska kyrkan att ledningen ska skärpa sig. Man fråågar sig hur många gånger de styrande i församlingen ska få skämma ut Nora. Läs debattinlägget här.

Kyrkoavgiften ska inte gå till straffavgifter och skadestånd

Hur många gånger ska ledningen i kyrkan få skämma ut vår fina stad?

Julefrid är inget som kyrkoherden & co värnar om. Åtminstone inte för den anställda som för andra året i rad fått sin julhelg förstörd. Förra årsskiftet för av en avstängning som erkändes felaktig av svenska kyrkans egen jurist. Denna gång varsel om avsked två dagar före julafton.

Nu har facket och kyrkan haft överläggningar om grunderna. Föga förvånande har facket avvisat alla punkter och dessutom pulvriserat alla anklagelser. Man har till och med motbevisat en medveten lögn.

Grunderna handlade om coronaviruset och framkallande av ”allmän fara”. Vid ett par tillfällen ansåg kyrkoherden att det var risk för smittspridning. Facket har lätt kunnat bevisa att det samtidigt förekommit andra samlingar i och runt kyrkan som hade lika många och fler personer som kyrkoherden själv ansvarade för. Inget brott mot allmänna råd och föreskrifter har förekommit. Man kan ju också passa på att påpeka att det i kyrkans egen butik nyss utbrutit covidsjuka.  Man måste sopa framför sin egen dörr innan man anklagar andra!

Vid ett tillfälle i musikpaviljongen, arrangerat av någon annan än svenska kyrkan, hävdade man till och med att kommunen ”skarpt ifrågasatt” arrangemanget. En ren lögn, som facket lätt motbevisade genom att helt enkelt fråga kommunen.

Nu undrar vi som så många gånger förr, hur länge ska denna uppenbara förföljelse få fortsätta? När ska kyrkorådet öppna sina öron och verkligen höra på vad Arbetsmiljöverket och facket säger? Hur kan det komma sig att ni, trots allt som hänt innan, gång efter annan inte bryr er om att själva ta reda på vad som händer? För det enda svar vi får om vi frågar en kyrkopolitiker, några få undantagna, är: Vi har ingen aning, vi vet ingenting.

Ni är ansvariga för kyrkans verksamhet och ekonomi. Skärpning! När sanningen kommer fram är det för sent att säga att ni inget visste. Det är kyrkoval i höst. Vi hoppas verkligen att kyrkan inte kommer att använda våra kyrkoavgifter till att betala ut skadestånd eller straffavgifter, när ekonomin i kyrkan går med två miljoner om året i förlust.

Vi som undertecknar detta har läst alla refererade handlingar.

Medlemmar i Svenska kyrkan:

Titti Hansson

Karin och Paul Anderberg-Dahlqvist

Susanne Swanston Kurtson

Lena Sundholm, Örebro

Ingvar Bratt

Jan Rylander

Lena Westerlind och Alf Nilsson, Örebro

Berit och Ulf Ringstrand

Boye Jonsson

Kristofer Haglund

Annalena Schöllin

Marie Pehrsson

Eva, Gunnar och Alva Stenqvist

Anders HaglundMarianne Eriksson

8 Comments

 1. Jag har aldrig tidigare tänkt tanken att gå ut Svenska kyrkan.
  Men nu funderar jag starkt på det.

 2. Medlem
  Eller vice versa.
  Kanske sambandet med den dåliga arbetsmiljön finns hos ledningen….

 3. ”Dä går inge bra i Nora.”

  Lite latinska verb dyra vinglas och gourmetmat, går inte i längden. Kostar slantar.

  Kunde vara en ide´att släppa in”turistchefen” och göra glassiga fyrfärgstryck
  över kyrkopolitikens potentater och folk skulle vallfärda barfota från hela europa.

  Fast som det ser ut; ”Blattniksele” here i come”

 4. Denna hetsjakt måste få ett slut för församlingens bästa. Det är inte klokt att socialdemokraternas petade kyrkorådsledamot fortfarande agerar i bakgrunden genom sin opolitiska kollega.

 5. Det finns alltid två sidor av ett mynt…
  Kanske det finns ett samband mellan personen som blivit varslad om uppsägning och den dåliga arbetsmiljön. Och kanske det även finns ett samband mellan dom som står på den varslades sida och den dåliga arbetsmiljön.
  Just saying…

 6. Tyvärr är konflikter inom kyrkan svårlösta. Det verkar vara ett heligt krig varje gång det händer.

 7. Det är dags för ansvariga att upplösa konflikten och inse att Kyrkans funktion i samhället är viktigare än interna konflikter. När lagen är mot dig och lögner är sista alternativet så har du redan förlorat. Lägg dig med lite värdighet intakt eller ta bort dig själv från pöbelns ögon och erkänn dina brister.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.