Upplagt för turbulent NBVJ-möte?

NORA. På lördag är det höstmöte i föreningen Nora Bergslags Veteran-Jernväg och en förhandstitt i möteshandlingarna säger att det kan bli ett turbulent möte.

Hur många gånger det har varit stridigheter i föreningen NBVJ är omöjligt att ge något svar på, men klart är att föreningen inte mår som bäst nu heller. Vid föreningens vårmöte lyckades inte styrelsen presentera korrekta räkenskaper och vårmötet beslutade att skjuta upp detta till höstmötet tillsammans med frågan om styrelsen kan beviljas ansvarsfrihet.

Nu finns en dagordning för höstmötet ute hos medlemmarna samt ett förslag från föreningens valberedning gällande val av styrelse, där nuvarande ordföranden Bengt Filipsson föreslås bli omvald.

Men till höstmötet finns också en skrivelse från Ragnar Lundgren, Kjell Arne Persson och Jan Helger som måste behandlas. Rubriken på skrivelsen är ”NBVJ behöver en omstart”. I skrivelsen fram den författande trion en kraftfull kritik mot den nuvarande styrelsen, där den rådande ekonomiska situationen utgör grunden. ”Flera inom föreningen anser att vad nu återgivits återspeglar väsentliga brister i administrationen och skötseln av föreningens angelägenheter”, skriver man bland annat.

Och kritiken slutar inte där. Vad gäller medlemsminskningen skriver man så här:

”Beklagligtvis förefaller NBVJ snarare ha stött bort kompetenta och kunniga medlemmar än entusiasmerat dem till insatser för föreningen. De rykten beträffande NBVJ, som tycks vara förhärskande hos andra föreningar, är att man inom föreningen huvudsakligen ägnar sig åt inbördes strider och förtal av varandra. Detta är sannolikt en inte obetydlig orsak till minskat antal aktiva inom alla aktiviteter i föreningen.”

Den författande trion menar att man måste bygga NBVJ på nya grunder. I stället för personmotsättningar och brist på planering måste verksamheten bygga på värdegrunder som skapar trivsel och sammanhållning.

I skrivelsen finns också ett eget förslag till ny styrelse för NBVJ, med Ragnar Lundgren som ny ordförande.

”Förslaget förutsätter att samtliga i den nuvarande styrelsen ställer sina platser till förfogande. Att så sker är rimligt inte minst med hänvisning till att 2016 bokslut inte föreligger i slutlig form och styrelsens ansvarsfrihet ifrågasatts.”

Det ser alltså ut att bli en spännande lördagseftermiddag i väntsalen på Nora stationshus, där höstmötet ska hållas.

Posted by on 24 oktober, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 kommentarer till Upplagt för turbulent NBVJ-möte?

 1. Tågmupp

  24 oktober, 2017 at 14:32

  Nu igen! Sveriges största lekplats bråkar igen. Lägg ner NBVJ och låt museet sköta allt.

 2. S Johansson

  24 oktober, 2017 at 14:29

  Låter, som det är samma sandlåda, som Nora Kommun leker i. !

  Du är dum, nähä, du är dum.

  Sammarbete inom Nora kommuns olika delar, är väl inte att tänka på ?

  Men skattebetalarna skall sponsra den charaden.
  Kan veteranjärnvägen, på något sätt klara sin verksamhet, eller skall den gå samma väg som Lucia ?

  Vad säger den lille ”turistchefen” ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.