Utredaren föreslår flytt från Grythyttan

HÄLLEFORS. Striden och debatten om att behålla Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan trappas nu upp sedan utredaren Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap, kommit fram till att Campus Örebro är en bättre plats att verka på.

Den lokala debatten för att behålla Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har varit stor. Bara på 24i har en lång rad debattartiklar publicerats och där nästan den hela politiska skalan samt andra intressenter ställt sig bakom en fortsatt utbildning i Grythyttan.

Men utifrån de akademiska förutsättningarna har alltså utredaren Erik Amnå kommit fram till att det bästa är att flytta Restaurang- och hotellhögskolan till Örebro. Amnå menar att forskningsmiljön är liten och med begränsad publicering och små externa forskningsanslag. Han menar också att ekonomin är ohållbar, med ett årligt underskott för universitetet, trots extra riksdagsanslag på fyra miljoner. Man har vidare svårt att rekrytera personal och behoven av att utveckla lokalerna i Grythyttan är stort.

– Trots alla extra satsningar, som har gjorts de senaste 20 åren, har problemen kvarstått. Ekonomin är en konsekvens av de andra bristerna och därför kan man inte lösa problemen genom att skjuta till mer pengar, säger Erik Amnå på universitetets hemsida.

Styrelsen för Örebro universitet har nu gett rektorn Johan Schnürer klartecken för att gå vidare med ett antal åtgärder inför styrelsens inriktningsbeslut i september.

24i har ännu inte hunnit få några lokala kommentarer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.