Utveckling är viktigare än förändring

Politik är att förändra, skriver Helena Vilhelmsson.

Vi anser att politik är att på ett ansvarsfullt sätt förvalta väljarnas förtroende och att på bästa sätt förvalta och ständigt utveckla kommunens verksamheter. Förändring är inget självändamål. Förändring måste ha ett syfte.

Vad är det Centern menar?

Är det inte bra att vi ser till att det blir verklighet och verkstad av fattade beslut?

Vi har budgeterat och anställt en näringslivsutvecklare, som ska arbeta fram en näringslivsplan tillsammans med företagare och politiker i kommunen. En ny tjänst och ett nytt sätt att arbeta på.

Vi har infört månadsvisa budgetuppföljningar som för nämndbeslut vidare till KS. På grund av det har tiderna för nämnd och styrelsemöten samt KF anpassats till årsplanen för 2013. Det gör oss mer effektiva.

Var allting klart för ombyggnad Tullbackagården? Vilken knapp trycktes det på? Hade frågan förankrats hos berörda parter, som personal anhöriga och brukare? Var finansieringen klar? Som vi uppfattade det var några förslag till skisser framtagna, inget mer.

Servicekontor och medborgardialoger är något vi arbetar med, då vi vet att tillgängligheten behöver förbättras i kommunen. 49 procent av alla samtal till kommunen handlar om att man vill ha information och upplysningar.

Roligt att höra att Centerpartiet har ändrat sig och instämmer med oss om att Karlsängskolan behöver en upprustning. Det såg vi inget av i förra debattartikeln.

Det behövs också fler förskoleplatser i kommunen. Förberedelser pågår..

Centerpartiet skriver att man förslog en resursförstärkning för att jobba förebyggande mot alkohol och droger i december 2012. Var stod det i Centerpartiets budgetförslag för 2013? Vi har sett till att arbetet har kommit igång.

Centerpartiet klagar på att inget förändras.  Vi tar ansvar för ekonomin och vill fortsätta utveckla Nora.

Det blir intressant att se var Centerpartiet landar med sitt budgetförslag i höst, när ekonomin i slutändan ska gå ihop.

Solveig Oscarsson (S)                           Tom Rymoen (M)

Ordförande i kommunstyrelsen        vice ordförande i kommunstyrelsen

16 Comments

 1. Det blir tydligare än någonsin vad socialdemokrater och moderater menar med att jobba politiskt jämfört med oss inom Centerpartiet. Socialdemokraterna tycks ha glömt att man förlorade senaste valet för att det, troligen, hände för lite i politiken i Nora.

  Nej, att anställa en näringslivschef eller införa månadsvisa rapporteringar är ingen politisk framgång, hur ni än formulerar det. Speciellt inte som det har funnits under lång tid, innan socialdemokraterna och moderaterna tillträdde.

  Ombyggnationen av Tullbacken var och är nödvändig, av säkerhetsskäl. Nästa gång brandmyndigheten gör en inspektion blir det vite om inget har hänt. Som sagt, vi påbörjade arbetet med ombyggnad för brandsäkerheten, och planerade samtidigt för fler anpassade lägenheter för äldre. Men, vad har hänt på ett år?

  Noras högstadieskola Karlsäng behöver rustas, därom råder inga tvivel från något politiskt parti. I barn- och utbildningsnämnden, där en socialdemokrat innehar ordförandeposten, har inget förslag om en ombyggnad lagts fram. När det görs kommer vi att göra vågen, jag lovar.

  Centerpartiets budgetförslag för 2013 må vara intressant, det finns i kommunens diariesystem. Än mer intressant blir att läsa socialdemokraternas och moderaternas förslag till budget för 2014. Kommer man våga lägga förslag om strukturella förändringar som faktiskt gör skillnad för medborgarna? Kommer man våga att både gasa och bromsa samtidigt? Jag gissar att man kommer att ha spenderbyxorna på sig och att vi har ett förslag om skattehöjning att vänta. Tyvärr.

  Helena Vilhelmsson, gruppledare centerpartiet.

 2. Ni frågar var i vårt budgetförslag det står om en förstärkning av alkohol och drogarbete. Ni menar väl inte att vi ska träffas och visa er? Ni kanske själva ska läsa vårt budgetförslag så kommer ni att upptäcka det. Det är bättre att läsa INNAN man påstår saker.
  Vi är inte oroliga för att få ihop ekonomin i slutändan i vårt budgetförslag. Det är ju ni som är ansvariga för Noras ekonomi. Det är ni som har tagit på er spenderbyxorna och gett flera nämnder kraftiga utökningar och bolagen mångmiljontillskott.

 3. Apropå flyttade busshållplatser under Noradagarna, så verkar det ha varit en totalt onödig åtgärd. Vad jag kunde se i dag så var bara halva utrymmet av resecentrum utnyttjat. Av trafiksäkerhetsskäl kunde man ha spärrat av den del som tivolit utnyttjar, och bussarna stannat på den andra halvan. Det som ställt till problem är att ingen som helst information om flyttningen av hållplatserna gått ut till resenärerna. Tycker synd om dom som missar bussen för att dom inte hann fram i tid.

 4. Det är klart att vi fått utveckling i Nora !

  En sorts vild ”Quick stop”, på grusplanen utanför bandyplanen. Ett antal husbilar och husvagnar camperar där. Trevligt bredvid ån och gratis, har ”utvecklats”.

  Trängbo tar inte in en turistkrona på dom här.

  Nu kommer ”undringen” eftersom dom står här, med Nora kommuns goda minne, har väl kommunens överhuvud, sett till det sanitära ?

  Var tömmer de sina avloppstankar ? Aldrig i ån väl ?

 5. Tror inte det är så lätt att jobba inom stat & kommun i dagens läge med alla konflikter som uppstår.
  Vilken är det som styr i Nora t.ex är det nån som vet det för det är ju inte mycket som händer här!

 6. Det kanske inte är så lätt att byta arbetsplats som Åsa Leek tycks tro. Kanske var det så för länge sen när hon var som aktivast i arbetslivet. Hennes kommentar andas härskartekniker, när man försöker förminska andras åsikter och bagatellisera dom. Inte så trevligt.

 7. Men bästa ”Inte headhuntad” är det så illa för Dej att Du måste bli ett offer! Då är det verkligen synd om dej!
  Jag skulle ALDRIG stanna kvar på en arbetsplats där jag tyckte det var så illa ställt med mina uppdragsgivare. Jag skulle söka ett annat arbete direkt. Det har hänt tidigare att jag inte har varit nöjd med de kommundelspolitiker som jag har arbetat under, men då har jag snabbt bytt arbetsplats. Något offer har jag aldrig velat gå omkring att vara. Det skulle ha varit under min värdighet.
  Skriv under Ditt rätta namn så kanske Du får erbjudanden från någon annan arbetsgivare! Lycka till!

 8. S. Johansson

  Om du inte märkt det så går bussarna precis som alla andra år när det är noradagarna bara det att man flyttat det.

  Du kanske tycker det hade varit bättre att inte ha något i Nora förutom parkering och bussar inga folk!

 9. Blir så full i skratt åt rubriken ”utvecklin——–”

  För närvarande huserar ett tivoli på ”resecentrum”.

  Här ser vi utvecklingen av pendeltrafiken enligt Nora politikers synvinkel !

  Under festdagar förutsätts vanliga pendlare till och från Örebro, avstå från bussresande, på grund av ”festande”.

  Vill se den arbetsgivare i Örebro, som accepterar det skälet till frånvaro. Heja Grönköping !

 10. Vilken värld lever egentligen Åsa Leek i? Dom enda som möjligen kan vara nöjda med den nuvarande situationen i Nora är dom som lyckats få politikerjobb och slipper arbeta med sina vanliga arbeten. Nu är det säkert från delar av den klicken som Åsa Leek får sin information men om man pratar med gemene man på gatan så är inte riktigt ros man ger det nuvarande styret. Förtroendet saknas helt och kommunalråden ses mer eller mindre som skämt också bland oss som jobbar här. De flesta går bara och väntar på att någon ska ta bladet från munnen och säga som det är att det här inte fungerar. Hör och ser man inte det måste man vara väldigt insnöad och felinformerad eller så vill man inte se hur det ser ut.

  Jag är visserligen inte headhuntad till kommunen men anställd efter en korrekt rekrytering med kontrollerade referenser så Åsa Leek behöver inte dra den ramsan igen. Jag skriver visserligen under signatur men jag har ingen lust att bli av med mitt arbete.

 11. ”Pelle” och ”Centern behövs”. Det är nog som Ni säger! När jag läste centern debattinlägg så kom det mest fram hur illa människor i Nora tycker om Centern. Ännu bättre är det att de i skrift visar sitt rätta jag. Cyniska och arroganta inlägg och svar från centern gör att fler och fler tar avstånd. Inget kunde ha varit bättre!
  Tom och Solveig gör ett mycket bra jobb. Trots sina olika ideologier så har de hittat en bra form för ett samarbete som fungerar.De flesta som jag har träffat ger dem ros! Under den tidigare röran kändes det mycket oroligt att vara skattebetalare.

 12. Det smärtar mitt moderathjärta och se hur Tom som moderat avfärdar förändring. Är man Moderat så vill man förändra den fastlagda politiken i Nora är man Socialdemokrat vill man låta strukturerna vara som de är och koncentrera sig på lite kosmetiskt byggande men låta själva grunden vara kvar.

  Det oroar mig att Tom varit ihop med vänsterflygen inom S så länge att han glömt att det mandat han fick av väljarna var att med hjälp av Alliansen förändra kommunen. Han nämnde inte med ett ord att han hade tänkt sätta S till makten.

  Det Solveig och Tom slår sig för bröstet för att de gjort är sådant vem som helst måste ha gjort om de råkade vara kommunalråd. Frågan är inte om de gjort de självklara grejorna. Frågan är om de har gjort det där lilla extra.

 13. Centern behövs

  Håller helt med C behövs för dom sänker sig själva och det e bra!
  C var bra en gång i tiden men dom senaste tiden har tappat sig själva och vet inte vilka det är!

 14. Det är väl helt klart att Centerpartiet behövs. De är ju Sossarnas absolut bästa val lokomotiv för närvarande. Dom ska vi sossar vara rädda om.

 15. Ser ut som en arbetsplatsansökan. Saknas gör dock ”bossen” för bolagen.

  Lite klent med uppgifter om kvalifikationer. Här är det mest påståenden om den egna högt stående kunskapsnivån.

  Saknas gör också uppgifter från arbetsgivaren (skattebetalarna). Dvs hur man skött olika uppdrag och utvärderingen av dessa.

  Uppgifter om hur man hanterat ekonomin under nuvarande anställningsperiod saknas också. Exv hur mycket nya lån som belastar skattebetalarna
  (exv hanteringen av resursen, budget, totalkostnaader, mm)

  Pendlarhistorien saknar också prislapp.

  Förmodar att man inkommer med mer kompletta uppgifter, inför nästa anställningsperiod. ( valet)

 16. Som den åsiktsmaskin som jag är så kan jag bara utläsa gnäll och kritik i Centerpartiets debattinlägg. Inget som är värt att besvara. Jag håller inte heller med min egen dotter om att partiet behövs för demokratins skull? Kanske sommarbor jag för nära Sjöbo, där centerpartister bildade Sjöbopartiet och har en värre syn på invandrare än SD. Kanske för att det är rent pinsamt att höra Annie Lööv på riksplanet.
  Jag förstår att centern nu rent hysteriskt försöker att hålla sig kvar över riksdagsspärren. Men först måste man väl ha en egen ideologi? Inte bara mjölkbönder och landsbygd och skolor för landsbygdens barn. Jag skulle vilja höra dem beskriva hur de ser på den nedskrotade välfärden, friskolorna som går i konkurs,barn med särskilda behov,fattigdomen som breder ut sej, sjukvårdspersonalen som går på knäna, patienter som dör inom vården på grund av platsbrist, människor med drogproblem som inte längre får den vård som de behöver etc. Fortsätt i den demokratiska anda, Solveig och Tom som Ni genom att lyssna på människorna i Nora, utför. I den takt så besluten är väl förankrade och bygger på stabila underlag. Lycka till! Jag litar på Er. (Jodå,jag är släkt med vissa inom politiken)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.