Vänstern hoppas på en öppen redovisning

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg skärper Vänsterpartiets Camilla Andersson Larsson tonen om det dyra avtalet för före detta Windahls Bil i Nora. Camilla ser två alternativa scenarion för kommunalrådet Solveig Oscarssons ovilja att svara på direkta frågor. Läs Camilla Andersson Larssons debattinlägg här.

Dags att dra lärdom av spektaklet

Det har nu gått två månader sedan skandalavtalet som Nora Kommun tecknat för allaktivitetshuset avslöjandes. Strax därefter ställdes frågan till kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson huruvida hon hade tagit del av kontraktsförslaget innan det undertecknades.

Trots upprepade möjligheter att svara i TV-intervjuer, tidningsartiklar, debatter och på det senaste sammanträdet med Samhällsbyggnadsutskottet så har Oscarsson blivit svaret skyldigt. På ett nästan parodiskt sätt har hon istället bara upprepat att kommunstyrelsen inget visste och att beslutet tagits på delegation.

Oviljan att ge ett direkt svar kan bara tolkas på två sätt. Antingen visste hon inget om ett hyresavtal som kan kosta kommunens skattebetalare 60 miljoner men att en enskild tjänsteman tolkade en miljon i driftsbudgeten som ett uppdrag att binda upp kommunen i 25 år. Eller så kände hon till kontraktet i förväg men fegt nog väljer att undvika att svara för att försöka slippa politiskt ansvar för avtalet.

Oavsett vilket av scenarierna som stämmer så säger agerandet i denna fråga och hanterandet av kritiken väldigt mycket om det ledarskap som socialdemokraterna och Solveig Oscarsson står för.

Den är min förhoppning att det dras lärdomar av det här spektaklet och att det på nästa kommunstyrelsesammanträde blir en öppen redovisning av hela projektet så att förtroendevalda och allmänhet kan få den fulla bilden av satsningen på allaktivitetshuset. Vi hoppas också att det blir början på en diskussion bland oss politiker om ansvar och öppenhet inför noraborna.

Camilla Andersson Larsson

Vänstern i Nora

4 Comments

  1. Jan, i så fall tycker jag att ni redan när mötet inleds kräver att den punkten ska vara öppen och protokollförd. Om det mot förmodan skulle vara något personrelaterat så är det väl bara att ta just de delarna innanför stängda dörrar.

    Sedan är det väl upp till kommunstyrelsen ordförande Solveig Oscarsson att argumentera för varför press och allmänhet ska stängas ute från just den här frågan…

  2. Hej Camilla!
    Tyvärr kommer det ingen öppen redovisning, men det kan vara den mörkningen på kommunstyrelsens möte som redovisas ”att Kommundirektören redovisar” det under att allmänheten och press/media ej får närvara.
    Jan Rylander Norapartiet

  3. Bra Camilla. Jag har röstat på Socialdemokraterna hela mitt liv och var nära att välja V redan förra gången men i år är det ingen tvekan!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.