Vänstern motsätter sig flytt av RHS

INSÄNDARE/DEBATT. Även Vänsterpartiet motsätter sig en eventuell flytt av Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Istället för en flytt har man en rad förslag för att stärka verksamheten i Grythyttan. Läs debattinlägget här.

Släpp inte varumärket Grythyttan

Måltidens Hus i Norden är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Måltidens Hus flyttades till Grythyttan 1993, Carl-Jan Granqvist var drivkraften. Stålverket i Hällefors hade plockats ner efter att ha sålts till Kina. Strukturkrisen i basnäringarna var påtaglig. Under denna period beslutade Hällefors kommun att måltid skulle bli ett nytt prioriterat näringslivsområde.

Idag är Måltidens Hus i Grythyttan ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Många stjärnkockar har fått sin utbildning här och Grythyttan har blivit symbol för svensk kockutbildning i världsklass. Måltidens hus har cirka 50 000 besökare per år och är ett av Bergslagens och Region Örebro läns främsta besöksmål och varumärke.

Trots det utreder Örebro universitet en flytt av Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) från Grythyttan till Örebro. Men att dagens lokalisering skulle vara negativ för söktrycket motsägs av studenter som gått sin 3-åriga utbildning i Grythyttan: ”Att flytta till Grythyttan för att studera är inte en uppoffring, det är en ynnest, en studieupplevelse som man aldrig kan komma i närheten av vid ett större campus. Man blir en del av arvet, av varumärket och historien och det är något vi är stolta över.” I år har söktrycket dessutom ökat. Till programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör har antalet sökande ökat från 65 förra året till drygt 100 i år och det finns distanskurser med över 800 sökande.

Den parlamentariska landsbygdskommittén utgår i sitt slutbetänkande ”För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd” (SOU 2017:1) från att

●      alla medborgare ska ha likvärdiga förutsättningar att arbeta, bo och leva i landsbygden

●      öka landsbygdens förmåga att ta till vara förutsättningarna för företagsamhet och sysselsättning på ett långsiktigt hållbart sätt 

●      öka landsbygdens möjligheter att bidra till en positiv utveckling av samhällsekonomin.

En utgångspunkt för kommittén är att staten måste bli mer närvarande i hela landet. Staten som arbetsgivare måste ta ett större ansvar för landsbygdens utveckling. Man menar att tillgång till högre utbildning i närområdet är viktigt för landsbygdens näringsliv och offentliga sektor. Utbildningssystemet måste säkerställa kompetensförsörjningen, bland annat genom att få fler med högre utbildning att flytta till eller stanna kvar i kommuner med extra stora utmaningar. Akademisk verksamhet utanför de större städerna är en viktig del i regeringens politik och universitet och högskolor ges i uppdrag att öka tillgängligheten till högre utbildning i hela landet.

Vi vänsterpartister motsätter oss en flytt av RHS, vi håller med före detta studenter som säger:” Det är fullständigt obegripligt för oss, som alumner, hur man vid Örebro universitet ens kan överväga att kasta bort något så unikt som det man lyckats åstadkomma i Grythyttan.”

Vi föreslår istället att Örebro universitet

●      lägger större fokus på marknadsföring för Campus Grythyttan

●      medverkar till att skapa tätare kollektivtrafik

●      beaktar bostadssituationen som ger studenter tillgång till billiga bostäder i Grythyttan – utan kö

●      har förståelse för och utvecklar varumärket Grythyttan

●      tar ett samhällsansvar

Tillsammans bör Örebro universitet, Hällefors kommun, Region Örebro län och näringslivet utveckla Grythyttan!

Mia Sydow Mölleby (v), riksdagsledamot

Jihad Menhem (v), oppositionsråd Region Örebro län

Johan Stolpen (v), vice kommunstyrelseordförande Hällefors

Katja Ollila (v), kommunfullmäktigeledamot Hällefors

Alf Wikström (v), partiföreningsordförande Hällefors

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.