Jonas Cederulf

Varför är vi så förbaskat vacklande?

Jonas Cederulf
Jonas Cederulf

Vad fan är det för fel på dig? En här icke namngiven målvakt som ligger mig varmt om hjärtat har detta som standardfras när adrenalinet pumpar i stridens hetta. En berättigad fråga ibland. Själv undrade jag detta flera gånger den gångna veckan. Det är en stor ynnest att efter fredagsmyset sjunka in i egna tankar och summera veckan som passerat. Som alla säkert noterat kom det mer snö. Jag har inte direkt varit aktiv och skyfflat undan flingorna. Snarare har jag undvikit det med latmaskens argument att det säkert försvinner av sig självt. Så tänker inte min granne här i parhuset. Nej – väck med skiten. Fort. Gärna fånga flingorna i luften. slut här. Helt plötsligt ser jag genom mitt köksfönster att grannen skyfflar över snön till min tomt. Han skapar ett gigantiskt snöberg på bråkdelen av nån minut medan jag häpet tittar ut genom fönstret. Gnuggar mig lite i ögonen, kanske är det min sömnbrist som gör att jag hallucinerar? Men nej, högen är där. Jag har under resterande del av veckan ägnat mig åt att försöka lista ut varför grannen tyckte att jag skulle skyffla undan såväl min egen som hans snö. Har kommit fram till att han jobbar för folkhälsoinstitutet och tycker att jag ska skyffla bort några kilon. Det är den enda rimliga förklaringen.

Jag bad er förra veckan att fundera över det svenska och osvenska. Varför är vi så förbaskat vacklande? Svensk kvalitet, svensk teknik och svensk gurka är uppenbara plusfaktorer i våra ögon. Att köpa en bil som osvenska ingenjörer tagit fram enligt osvenska teknikkrav skulle nog inte fungera. Samtidigt som du inte säljer en enda festivalbiljett om du marknadsför den som en ”fest med typisk svensk feststämning”. Är vi ett folk som älskar det mätbara med uppenbara sociala brister? I så fall, vad fan är det för fel på oss?

Jag har många gånger fascinerats av att det finns så mycket livsmedel med varningstexten – ”kan innehålla spår av nötter”. Kanske dags att ändra det till ”kan innehålla spår av rumänsk häst”?

En motion i riksdagen från nya arbetarpartiet moderaterna gör frågan om betyg aktuell. Nu vill Reinfeldt och kompani införa betyg i skolår 3. Vi pratar nioåringar nu. Vad fan är det för fel på er? Politiker – ut i verkligheten. Träffa en nioåring som inte haft en nanny som närmaste anhörig under sina första levnadsår eller som inte har drillats stenhårt för att vinna talangtävlingar före tio års ålder. Berätta sedan för mig hur ni tänker.

Vad fan är det för fel på världen? Tidigare idolen och förebilden Oscar Pistorius, mannen med proteser till ben som tävlade i OS som friidrottare sköt i veckan ner sin flickvän med flera pistolskott. Han trodde det var en inbrottstjuv.

Travet rullar på, och nu är det finaldags på Solvalla. I V75-7 vinner nr 3 Önas Grym med Jörgen Sjunnesson.

Vad fan är det för fel på mig? I lurarna har jag Red Hot Chili Peppers. Jag är väl 15 år för gammal egentligen. Tur att nästa platta på listan är Rolling Stones. Matchar min ålder bättre, antagligen.

Vi hörs nästa vecka. Då ska jag berätta om mina planer för viktminskning.

 

1 Comment

  1. Bra blogg och Jonas det är inga fel på dig ,det är världen som är helt upp o ner 🙁 Eller som min mormor sa – Det är på världens sista tid …men det sa hon i ca 50 år 😉 Mitt stora lördagsnöje läst och skickar en stor kram till min son som jag är oerhört stolt över ! Kram/Mamma

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.