Partiföreträdaren Johan Stolpen har förklaring till varför många hoppat av.

(V)arför hoppar så många av?

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B
Partiföreträdaren Johan Stolpen har förklaring till varför många hoppat av.

HÄLLEFORS. Vänsterpartiet i Hällefors gjorde ett riktigt bra val 2014 och man fick in sju kandidater i kommunfullmäktige. Men framgången har kostat. Vid det senaste mötet i kommunfullmäktige tvingades man kalla in det 25:e och sista namnet på valsedeln från 2014 – Ronny Sjöberg.

Valet 2014 var en stor framgång för Vänsterpartiet i Hällefors. Av 4376 giltiga röster i kommunvalet hade 961 personer röstat på Vänstern, bara 200 röster färre än historiskt sett mäktiga Socialdemokraterna. Ökningen med 441 röster, jämfört med valet 2010, innebar att Vänsterpartiet fick hela 21,96 procent av rösterna.

Vänsterpartiet fick, tack vare valframgången, en betydande roll i kommunfullmäktige under den nuvarande mandatperioden. Man ökade från fyra ledamöter till sju och de sju översta namnen på valsedeln tog plats i fullmäktige.

Priset för framgången har dock varit att kandidater har fallit ifrån. Vid det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige tvingades man kalla in sistanamnet på valsedeln från 2014, Ronny Sjöberg. Partiföreträdaren i Hällefors, Johan Stolpen, har dock en förklaring till varför så många vänsterpartister försvunnit under de tre åren.

– Jämfört med övriga partier i Hällefors är vi en ung partiförening, en stor andel medlemmar och förtroendevalda är i åldern då man har små barn. Förutsättningarna för att kombinera familjebildning och fritidspolitik är inte särskilt bra. Den politiska situationen under mandatperioden har därtill varit ogynnsam för oppositionen då majoriteten lagt beslag på all arvoderad tid. Dessutom har det varit många olyckliga omständigheter: dödsfall, två personer som flyttat, ett par personer har inte kunnat ta uppdraget av hälsoskäl och några har avsagt sig på grund av förändrad arbetssituation, i något fall kopplat till sin yrkesroll i kommunen, säger Stolpen.

Att det skulle finnas risk för en förtroendekris när så många hoppat av tror inte Johan Stolpen.

– Jag tror att våra väljare förstår att vi också är människor och att förändrad hälsa, yrkes- och familjesituation kan medföra omsättning på vissa positioner. Men jag tror också de ser att vi har en stabil kärna av förtroendevalda och att Vänsterpartiet fört en mycket bra oppositionspolitik. Vi har heller inte haft några vakanser trots att vi som största oppositionsparti har väldigt många uppdrag. Jag tror samtliga andra partier dragits med vakanser och alltså haft svårt att tillsätta personer på uppdragen de fått. De problemen har inte vi.

Finns det meningsskiljaktigheter bakom avhoppen/avsägelserna?

– I ett fall.

Ni gjorde ju ett kanonval 2014. Har ni nya kandidater till den kommunala V-listan 2018?

– Ja, flera av våra ledamöter med andra uppdrag än fullmäktige blev medlemmar just under vår framgångsrika valkampanj 2014. De var alltså inte medlemmar ännu när listan spikades i början av 2014, men är aktuella för listan det här valet. Dessutom har vi fått nya medlemmar senaste tiden. Vi är nu inne i nomineringsfasen och siktar på att utse kandidater till listan i februari.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.