”Vi kräver att universitetsledningen gör om och gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg kräver fyra kommunstyrelseordföranden i våra kommuner i norra Örebro län att universitetsledningen i Örebro gör om och gör rätt i fråga om Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Läs här vad Annalena Järnberg, Ewa-Leena Johansson, Irja Gustavsson och Solveig Oscarsson tycker.

Örebro universitet ska vara en resurs för hela regionen!

I Sverige finns i dag universitetsutbildning i alla län. Universitetet är en viktig motor i den lokala och regionala utvecklingen. Man bedriver viktig utbildning av lärare, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som behövs i regionen. Man bedriver också forskning som ofta görs tillsammans med innovativa företag och t ex hälso- och sjukvården. Och man för in världen utanför till företag och människor i länet.

Universitetets roll kräver dock att man inte stannar på sitt Campus i centralorten, utan arbetar i samspel med ”det omgivande samhället” i hela länet. Och det är kommunerna och regionen som har muskler att göra detta i samspel med universitetet.

Med stor förvåning fick vi veta att universitetsledningen, med hjälp av sin styrelse, har tillsatt en utredning för att utreda om Restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan (RHS) ska utvecklas där eller centraliseras till Campus i Örebro.

Hällefors kommun och Länsstyrelse, Örebro läns landsting, Regionförbundet Örebro län och Region Örebro län har under RHS hela verksamhet, aktivt stöttat utvecklingsinitiativ som kommit från Örebro universitet och RHS. Många, många miljoner har satsats på och runt RHS i Grythyttan, universitetets egna insatser oräknade.

Och Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesbergs kommuner och invånare har även i andra sammanhang, t ex när högskolan skulle bli universitet och när man under lång tid kämpade för att få till en läkarutbildning, kraftfullt stöttat Örebro universitet – ”vårt universitet”.

Det är helt naturligt att kommunerna och regionen stödjer utvecklingen av ”sitt” universitet – det sker över hela landet. Men det krävs två för en tango! Universitetet måste ta en aktiv roll i den regionala och kommunala utvecklingen.

Örebro universitet ska vara en viktig motor för hela Örebro län. RHS är en omistlig akademisk miljö i norra länsdelen. Måltidsföretag har etablerat med koppling till RHS. Besöksnäringen har utvecklats i samspel med RHS. Arbetsmarknaden blir mer attraktiv med dessa akademiska jobb. Och så vidare.

Vi som företräder de fyra norra kommunerna i Örebro län välkomnar en dialog med Örebro universitet om fortsatta insatser för att stärka RHS i Grythyttan. Vi kräver att universitetsledningen gör om, och gör rätt. Och det är att ändra fokus på utredningen till att handla om att utveckla, inte avveckla, den verksamhet som Örebro universitet, tillsammans med många andra, under många år har byggt upp i Grythyttan. Vi deltar gärna i ett sådant arbete.

Annalena Järnberg

Kommunstyrelsens ordförande Hällefors kommun

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande Ljusnarsbergs kommun

Irja Gustavsson

Kommunstyrelsens ordförande Lindesbergs kommun

Solveig Oscarsson

Kommunstyrelsens ordförande Nora kommun

1 Comment

  1. Lite förirrande när det gäller Nora !

    Än dyker Rymoen upp och än är det Solweig
    Vilket år regerar sossarna och när regerar moderaterna ?

    Att någon av dom hoppar på Grythyttan, är väl allright men kör dom ”eget”
    inom Nora politiken ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.