Vilhelmsson och Federley om maten i EU

INSÄNDARE/DEBATT. Centerpartisterna Helena Vilhelmsson och Fredrik Federley frågar sig om de är de enda som bryr sig om djurproduktion och mat när nu EU-valet är nära förestående. Läs centerpartisternas debattinlägg här.

Är Centerpartiet de enda som bryr sig om maten?

Varje år dör minst 33 000 människor – bara i Europa – av antibiotikaresistens. Försök ta in den siffran, tusentals tragiska dödsfall på grund av att vi inte kan handskas hållbart med antibiotikan. Faktum är att djuren är de som får mest antibiotika. Istället för att hålla djuren friska och se till att de mår bra ges antibiotika. Det är oacceptabelt. Den stora frågan är varför det bara är Centerpartiet som verkar bry sig om de här frågorna?

Vad du äter är inte bara viktigt för dig och din egen hälsa, det är även oumbärligt för planeten. Miljön, klimatet, mängder av svenska jobb, öppna fält och kampen mot antibiotikaresistens påverkas alla, i olika grad, av våra val i matbutiken. 

Våra svenska bönder är ett föredöme när det gäller att ta hand både djuren och miljön. I andra länder i Europa ser det helt annorlunda ut. I dessa länder far djur illa, djur transporteras i dagar och utan vatten. Miljön förstörs, antibiotikaanvändningen skenar och utsläppen är på för höga. Det måste få ett stopp.

Centerpartiet har fått nog av djur som inte mår bra. I Europapolitiken verkar vi vara det enda partiet som bryr sig om maten. SD, MP och L har alla tre valt att lämna jordbruksutskottet i EU-parlamentet under denna mandatperiod. Idag finns det inget parti förutom Centerpartiet som har en representant i utskottet, där alla viktiga frågor om mat och djurskydd beslutas.

En god djurvälfärd ger både djur ett värdigt liv och är det effektivaste sättet att motverka spridningen av antibiotikaresistens. Men det är inte bara Sverige som ska göra rätt, alla länder måste gemensamt få ner sin antibiotikaanvändning och sina utsläpp. Alla länder måste se till att djuren får ett värdigt liv.

I EU-valet driver därför Centerpartiet en bättre djurvälfärd inom EU. Länder som fuskar med djurvälfärd måste dras inför domstol. Märkningar av köttets ursprung och produktionsmetod måste bli bättre och obligatoriska även i restauranger. Dessutom behöver stödreglerna till det europeiska jordbruket göras enklare och tydligare för att effektivt gynna en hållbar livsmedelsproduktion.

Ska vi få något gjort så gäller det att kavla upp ärmarna och se till att få jobbet gjort. Dessa frågor är viktigare än någonsin – för vår egen och för djurens skull.

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker och förstanamn inför EU-valet

Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot och EU-kandidat, Örebro län.

3 Comments

 1. Varför ska ni ställa djuren och äldre emot varandra?

  Menar ni att djuren och äldre inte kan ha det bra samtidigt?

  Är det något jag missat? Har äldre ett krav på att enbart äta mat från djur som plågats och givits antibiotika annars tänker de vägra att äta?

 2. Många gånger dör våra åldringar, för att dom får för dålig mat, eller ingen alls.

  Vi kan mycket väl börja i den änden. Vad står på matsedeln för våra äldre ?

  Varifrån köper kommunen in mat ? Danmark ?
  Lägsta pris

  Ruggigt att börja ställa frågor. Varför är Halland en välmående bygd med stor djurhållning, öppna böljande beteslandskap och växer så det knakar.

  Kan bero på att jordbruket fungerar och producerar. Runt Nora växer sly och
  näringslivet/ lantbruket tynar bort. Dessutom finns det inte käk, när Putin stänger sin oljeledning och kronan är värdelös.

  Kan vara att man måste ut till kolingarna i skogen och köpa en svart gris.

 3. Inget fel att djuren ska ha det bra, men hur kan man försvara att dom ska ha det bättre än våra sjuka och svaga åldringar

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.