Vilhelmsson om en ny pappersprodukt

INSÄNDARE/DEBATT. Oppositionsrådet Helena Vilhelmsson (C) är starkt kritisk till att de styrande partierna i Nora, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vill satsa 400000 kronor på en landsbygdsstrategi. Vilhelmsson menar att det är att slösa bort skattepengar. Läs Helena Vilhelmssons debattinlägg här.

S och Mp, de så kallade ”landsbygdspartierna”?

I Nora finns en lång historia av motsättningar mellan stad o landsbygd, inte minst tack vare S förkärlek för att centralisera och lägga ner mindre skolor på landsbygden.

Detta kommer att toppas på kommunfullmäktigemöten onsdag o torsdag denna vecka. Då ska nämligen beslut fattas om budget (onsdag) och översiktsplan (torsdag).

På onsdagens budgetmöte kommer S o Mp med en liten julklapp till landsbygden i Nora. Nämligen en – landsbygdsstrategi! För 400 000 kronor, yippie! Det är ju precis vad de boende på landsbygden önskar sig! Liksom alla hembygdsföreningar, idrottsföreningar, byalag och övriga säkert vill ha just en landsbygdsstrategi.

Sen behövs ju en massa mer saker för att få vardagen att funka på landet, såsom utbyggt bredband, bättre kommunikationer, säkrad skola o förskola, bättre vägar, bättre marknadsföring av boendemöjligheter, företagande och besöksnäring på landet. Men det kan vänta, en landsbygdsstrategi är viktigare.

Eller inte.

På riktigt, de styrande minoritetspartierna S o Mp föreslår att en tjänst ska köpas in, som ska kosta 400 000 kronor. För detta ska en extern konsult skriva en landsbygdsstrategi. Något som istället den kommunala tjänsteman borde skriva, som har hand om kontakterna med byalagen och jobbar med utvecklingen på landsbygden.

Det märkliga är, att kommunen inte ens har frågat byalagen, dvs de aktiva på landsbygden runt om i kommunen, om detta verkligen står högst upp på önskelistan. Eller om de faktiskt hellre vill satsa de pengarna på t ex bredbandsutbyggnad… Så mycket för den medborgardialogen!

Om det överhuvudtaget behövs en landsbygdsstrategi så kan det säkert vänta tills vi kan skriva den själva med hjälp av kommunens tjänstemän. Istället, genomför den medborgardialog som de boende på landsbygden förväntar sig, fråga vad som är viktigt för att bosätta sig eller bo kvar på landsbygden. Slösa inte bort 400 000 kronor av kommunens skattemedel på något som vi inte vet om någon vill ha.

Med vetskap om att S o Mp dagen efter kommer att rösta för ett nytt förslag till översiktsplan, som inte direkt binder samman stad o land i kommunen, blir det mer än lovligt dumt. En översiktsplan som i mångt o mycket lägger en våt filt över utvecklingen på landsbyden, och lämnar fler frågor än svar på vad S o Mp egentligen vill med begreppet ”Hela Nora ska leva”.

Gör om och gör rätt, S o Mp! Fråga er vad landsbygden egentligen behöver. En ny pappersprodukt eller verklig utveckling?

Helena Vilhelmsson (c), oppositionsråd.

Posted by on 13 december, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 kommentar till Vilhelmsson om en ny pappersprodukt

 1. S Johansson

  13 december, 2017 at 11:23

  Landsbygdsstrateg är väl en övertydlig ”ryggdunkare !

  Folk som bor ute i busken har nog mer kunnande att komma med. En del är ju månskensönder och är beroende av bla kommunikationer. Bra vägar, snöröjning, busstransporter, mm.

  I Nora påstår man att det kommunala shoppar ekologiskt. Livsfarligt att analysera och definitit knapert resultat från närodlat !

  Transporterna med buss tycks ha hamnat på indisk nivå. Skränande smågangster, sönderskurna säten.
  Här finns det utan tvekan plats för ett privat bussföretag.

  Företaget xx erbjuder säker och snabb transport till ditt arbete i Örebro. Internet koppling, kaffe och värme i bussen. Total säkerhet med vakt.

  Skulle vara intressant att få höra vad Oskarsson har för genmäle, men där härskar väl en släng av policy ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.