Vilket jävla liv det blev

TomasJag sitter och funderar på Ljusstråk – Noras kulturella högtidshelg, då mängder av utställare visar sina alster för en stor skara åskådare. Vad jag förstår är detta evenemang otroligt uppskattat, inte bara i Nora.

Men så visar det sig att själva hanteringen av Ljusstråk, som förvisso från början var en helkommunal angelägenhet, inte stämmer överens med likabehandlingsprincipen i kommunallagen – och det blir ett jävla liv.

Den ena sidan kräver rättvisa och den andra sidan hotar med nedläggning. Och när den ansvariga nämnden ska fatta ett beslut om att vara laglig har stadens hela kulturarbetarkår samlats till en tyst manifestation.

Och jag förstår det inte. Ingen vill väl att Ljusstråk ska försvinna. Jag läser kommentarerna till artiklarna och nickar till välformulerade argument för båda sidor.

Jag tror att alla vill och förstår att en kommun måste agera lagligt. Jag uppfattade i alla fall den nya kulturchefen så, när jag läste hennes skrivelse om att hanteringen av Ljusstråk inte skötts korrekt. Det finns ingen kulturförordning som kan sätta sig över kommunallagen. Rätt måste vara rätt – åtminstone för alla kommunala tjänstemän.

Någonstans bland tjänstebeskrivningar och konton på kulturförvaltningen finns det ju uppenbarligen pengar – annars skulle väl tokigheterna ha upptäckts för länge sedan. Är det inte bara att budgetera om, säga upp kultursekreteraren på motsvarande tid som idag används till Ljusstråks administration och låta föreningen anställa istället?

Jag tror nämligen aldrig att kulturen kan vinna en debatt där barn- och ungdomsidrott finns på motståndarsidan. I en match mellan ungdomsidrott och vuxenkultur skulle de sistnämnda vara totalt utspelade – hur många manifestationer och blängblickar man än lyckas åstadkomma.

Problemet borde kunna lösas ganska enkelt. Lös det!

Dags för semifinal i SM-slutspelet i volleyboll. Lindesberg lyckades ta sig till semi efter 3-1 i matcher mot Sollentuna. De nuvarande svenska mästarna måste nu höja sig ytterligare ett snäpp för att drömfinalen mot Katrineholm ska bli verklighet.

Själv tycker jag mig ha märkt en trytande ork hos Lindesberg i de senaste, tuffa matcherna mot Sollentuna, men när jag frågade tränaren Ismo Peltoarvo ville han inte hålla med mig. Jag hoppas jag har fel när jag nu ser fram mot semifinalerna mot Engelholm.

På tal om Engelholm. Ängelholm. Rögle. Måste bara få gratulera Örebro till elitserieplatsen. Större än stort.

Innebär Långfredag att det borde vara dubbelt fredagsmys och tigerräkor istället för vanliga räkor? I så fall är det här en skitfredag. Frugan jobbar nämligen och jag ska ägna kvällen åt några buggar på 24i, lite cyklande inomhus, ett par glas rödvin när utomhusljuset slocknar och räkor är inte ens inhandlade. Men ska drömma mig bort lite – hustrun meddelade i veckan att en vecka i solen är bokad. Turkiet och All Inclusive – ni fattar. WiFi och fria, skalade räkor.

Trevlig Långfredag på er! Och med dessa rader vill jag önska alla läsare, vänner, ovänner och Christer Häggkvist en riktigt GLAD PÅSK!

2 Comments

  1. Eftersom du kommenterar en blogg borde jag såklart svara som bloggare, eller hur? Ska kommunen lägga kostnaderna för en jurist på detta så stiger ju kostnaderna. För min del är vissa ”fel” klockrena. Varför har kommunens tjänstemän betalat ut Ljusstråks bidrag netto? Momsen kräver ju att någon hanterar den. Jag tänker inte granska hur NPBK (som exempel) använder sitt bidrag eftersom jag vet att massor av barn och ungdomar får en fostran som ingenting annat kan ersätta. Men visst vore det trevligt att se att någon ansvarig klev fram och presenterade hur man tänkt, eller hur? Jag tycker frågan har växt sig så stor att den i morgon bör landa på Solveig Oscarssons skrivbord.

  2. Det återstår nog att se om kommunallagen har satts ur spel när det gäller Ljusstråk. En del av verksamheten är inte överlåten till den ideella föreningen. Jag antar att politikerna låter en jurist granska vad som är fel och vad som är rätt. Kanske är det så att övriga föreningar är lika gynnade? Det finns olika former av bidragsstöd, exempelvis upplåtelseverksamhet där lokaler och anläggningar ingår, liksom rådgivning och stöd.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.