Vilthanteringsanläggning invigd på Grimsö

i ETTAN/LINDESBERG

GRIMSÖ. En helt ny vilthanteringsanläggning invigdes med pompa och ståt på Grimsö forskningsstation i norra Lindesbergs kommun under fredagen. Gästerna fick sedan en guidad rundtur och bjöds på smörgåstårta.

-Hela projektet har gått precis som planerat, sade David Back, intendent vid Intendentur Ekologicentrum.

Den nya vilthanteringsanläggningen på Grimsö anses viktig för forskning, miljöövervakning och utbildning och dessutom innebär anläggningen att SLU kan hushålla med naturresurserna. En modern anläggning måste dessutom finnas för att viltköttet ska kunna säljas.

Vad är då en vilthanteringsanläggning? Den obildade skulle likna anläggningen vid ett slakteri, men på Grimsö handlar det om så mycket mer. Forskningsstationen har ett 13000 hektar stort forskningsområde och mängder av forskningsprojekt pågår. För att kunna bedriva dessa projekt måste man också ha jakträtten över det stora området och normal jakt bedrivs förstås.

-På måndag börjar älgjakten och då blir det full fart här direkt, säger David Back. Vi har 24 älgar som ska skjutas.

Men i vilthanteringsanläggningen handlar det alltså om mer än att slakta och ta tillvara på viltkött. Här tar man vävnadsprover (lever, njure, muskel) från alla skjutna älgar till en biobank för analyser av miljögifter.

Döda djur används också i för obduktioner. Det handlar framförallt om att fastställa dödsorsaken hos tamdjur som kan vara dödade av stora rovdjur som varg och lodjur.

1 Comment

  1. Väldigt bra initiativ. Jag blir så intresserad och nyfiken på era olika projekt och vad ni gör. Forskning och miljötänk = Toppen !

    Kan man få komma på ett besök ?

    Mvh:
    Blivande Processoperatör. Utbildad Miljö & Hållbarhet, Fairtrade ambassadör och Planetskötare 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.