Visst har du en timme av din tid

KOPPARBERG. Nästa lördag, den 21 april, har du chansen att se och höra Moaz Bahtiti, Jan Johansson och Maria Sedell i föreställningen – En timme av din tid. En föreställning om berättelser och musik, med vuxensagor från Syrien och Europa.

Så här står det i programbladet inför föreställningen ”En timme av din tid”, som arrangeras av Ljusnarsbergs kammarmusikförening.

”Berättelser och musik reser genom tid och rum: möts, utvecklas och möts igen.  Här blandas den arabiska lutan Oud och dess arvtagare den gamla europeiska lutan, med vuxensagor från Syrien och Europa. Det mesta hänger samman. De instrument vi spelar har alla haft sin bakgrund någon annan stans. Våra myter och berättelser också, men det vi lånat har vi gjort om efter våra behov. Så gör människan.”

Moaz Bahtiti är uppväxt i Syrien och har spelat Oud sedan 12-års åldern. Han studerade på musikkonservatoriet i Damaskus i fem år, studier som han tvingades avbryta för att fly till Sverige för fyra år sedan. Musiken är fortfarande en stor del av hans liv. Han har tillsammans med Maria valt ut de syriska sagor som framförs.

Jan Johansson framför lutmusik från renässansens Europa, där styckena bygger på dåtidens visor och folksånger. Han var i 40 år lutenist i den epokgörande ensemblen Joculatores Upsalienses som var med om att introducera och liva upp den tidiga musiken i Sverige och internationellt.

Maria Sedell är professionell muntlig berättare, utbildad i England och i våra trakter inte minst bekant för sin föreställning ”Anna-Stina Knas – Dan Anderssons farmor”.  De syriska sagorna är insamlade i flyktingläger i Libanon och kommer från det syriska folkets rika berättartradition. Det är tidlösa berättelser för vuxna som funnits i många generationer och nu följer med människorna på deras flykt.

”En timme av din tid” tar just en timme av din tid och spelas i Tingshuset i Kopparberg lördagen den 21 april klockan 16.00.

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.