Wiker om fartpass, hårdhet och Haben

i BLOGG

PeterWiker_BannerBLOGG. Bloggaren och löparen Peter Wiker fortsätter sin träning inför Wedevågloppet. Idag avslöjar han vem Ölkungen är och vi får reda på lite mer om träningskompisen Haben. Läs Peter Wikers blogg här.

Ny årstid – Ny fas

Veckan fortsatte på lördagen med 38 kilometer med Ölkungen, följt av jogg i barfotaskor med sambon. Söndagen innehöll 25 kilometer i snöstorm, följt av ny jogg i barfotaskor.
Ölkungen är förresten ingen mindre än Fredrik Rådström, innehavaren av klubbrekorden både på halvmara och mara. Så värst mycket öl är det inte frågan om, han siktar på att springa Stockholm på 2.40. Han kommer att fixa det. Under passet på lördagen, meddelade han att öknamnet var ett namn han fick i stunden när han under maran ett år passerade en för dagen tröttnande Lars Drageryd. Med lite tur får vi se Ölkungen i Wedevåg också.

Vecka 9 var annars slutet på den tunga vinterdistansträningen vi mer eller mindre tvingas köra i Norr, eftersom underlaget inte tillåter snabb löpning. Vecka 9 var för mig och Håkan den sista i ett tolvveckorssjok med tung träning. Var tredje vecka har en tung vecka avslutat en treveckorsperiod som inletts med två lite mindre fyllda veckor med mera fartpass. De tunga veckorna har för mig innehållit 19, 20, 21 och nu 24 mils löpning. Nu är kroppen är redo för att börja träna tävlingslöpning, och det är nu Håkan och jag ska utnyttja Haben.

Haben flyttade hit från Eritrea för ett par år sedan. Haben är inte hård, som Håkan och mig. Haben behöver inte vara hård, för han har fått talang istället.
Det svåra är ofta att hålla honom borta från träningen, så han inte blir skadad.  Haben ska träna 3-4 mil i veckan, och han kommer ändå att jogga ifrån oss i sommar. Det ska bli kul. Eftersom Haben är mycket snabbare än oss, är det perfekt att ha honom som sparring på snabbhetsträningen i vår.

Haben under ett mycket långsamt pass. Jag har fortfarande inte avslöjat att de går att använda.
Haben under ett mycket långsamt pass. Jag har fortfarande inte avslöjat att de går att använda.

Dessvärre har Haben också fått för sig att skolan ska prioriteras. Han missar pass ibland för att han har prov dagen efter. Håkan och jag försöker få honom att prioritera ner studierna, men eftersom han har Simon Sveders morsa i skolan funkar det dåligt.

Första fartpasset avklarades under tisdagskvällen. 6×1,5 km med 1 minuts vila. Det var givetvis snorhalt, då underlaget åter frusit, vilket gjorde att tempot blev något för långsamt. 3,30 per kilometer är ändå OK i detta skede. Håkan har eftermiddag, och Haben hade väl som sagt prov eller nåt, så jag slapp båda två.

Varmare väder på gång, solfångaren slås på imorgon. Perfekt löparlägeför!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.