Wohlgart bloggar från operationsbordet

BLOGG. Bloggaren Wohlgart Andersson åkte på sin sjunde hjärtinfarkt förra veckan och tvingades till två ballongsprängningar i fredags. Idag ligger Wohlgart på operationsbordet för en By pass-operation. Läs Wohlgarts blogg här.

Mitt nya liv

Vet egentligen inte varför jag ska skriva om mitt nya liv, det kan knappast intressera någon annan än mig själv. Men jag gör det ändå för min egen självbevarelsedrift.

Jag skulle sluta röka den 6 maj var meningen. Jag hade dock en halv ask cigaretter kvar, så det blev den 7 maj. Jag använder mig av en medicin som heter Champix, en alldeles förträfflig medicin för ändamålet. Man ska röka tillsammans med medicinen, och bestämma en dag mellan den 8:e och 14:e dagen, därefter rökstopp.

Jag har använt den två gånger tidigare. Men då är den väl inte så effektiv säger någon. Jo, påstår jag. Men man ska inte tro att man kan feströka heller, det är det felet jag gjort båda de tidigare gångerna.

Doktorn har påtalat hur viktigt det är för mig att sluta röka för flera år sedan. Men jag blir fet om jag slutar röka, svarade jag. Det kan vi göra något åt sedan svarade doktorn. Det var första gången jag slutade, och jag blev mycket riktigt fet. När det var dags att göra något åt det hade doktorn gått i pension, och där stod jag ensam och övergiven med min väldiga kropp.

Sjunde hjärtinfarkten

Trots att jag slutat röka fick jag en hjärtinfarkt natten till i torsdags. Det var den 7:e i ordningen. De har upplyst mig om att jag haft två infarkter som jag inte vetat om. Nu är ungefär 50 procent av högra sidan på hjärtat söndertrasat, så det är inte så konstigt att jag blir flåsig av minsta ansträngning. Efter ett halvt dygn i Lindesberg, fick jag åka in till Örebro i ambulans.

Ett problem uppstod redan vid den första middagen. Det bars in en bricka med ett jättestort lock på över maten. Jag lyfte på locket och tittade besviket på maten som bestod av kålrot, morötter, vita bönor och linser. Men var har de gjort av själva käket? Kollade på insidan i det stora locket, men där fanns inget. Sköterska tillkallades. Man har glömt lägga till själva käket på min portion, jag har bara fått grönsaker och linser, sa jag. Det är den mat vi serverar här sa sköterskan barskt.

Chefen för avdelningen har bestämt att det ska serveras vegetarisk mat. Man grundar det på att forskning har visat att det är bästa maten för hjärta och kärlsjukdomar. Det är säkert sant också, jag har då aldrig hört talas om en tjur som fått hjärtinfarkt.

Har inget emot grönsaker, men som gammal avdankad deltidsbonde vill jag gynna svensk köttproduktion. Man kan säga att jag är andrahandsvegetarian, tjuren äter gräset och jag äter tjuren. Men jag tycker ju det borde ingå i FN:s mänskliga rättigheter att få äta riktig mat. Jag har också fått det efter att jag klagat.

Nåväl, nu är det operation som gäller. Man gjorde två ballongsprängningar i fredags, det var de mest akuta. Den ena hade tidigare gjorts 2003, men hade blivit förstörd igen på grund av min diabetes. Det finns förträngningar på tre ställen till, och man har nu diskuterat sig fram till att en By Pass-operation är det bästa.

Läkaren förklarade det på ett enkelt sätt. Det är som ett rörmokeriarbete, sa han. Man tar från returledningen på benet och monterar in det på utsidan av hjärtat. Det blir väl ungefär som att koppla förbi shunten på en panna. Hur nu blodet i benet ska kunna förflytta sig vet jag inte, men det antar jag läkarna har koll på.

Cancer

Jag fick också en släng av cancer för ett par år sedan. Det äter jag en tablett om dagen för. Värdena var bra sist, men så har jag slarvat med medicinen i vinter. Får se om jag får sota för det nu eller hur det går, det skall kollas upp i början på juni.

Jag är ju trots allt 68 år, och jag trodde inte jag skulle bli så pass gammal med släktens bakgrund. Hade jag vetat det hade jag jobbat till 61 år, nu fick jag gå och drälla i tre år innan jag kunde titulera mig pensionär. Men ska nu samhället kosta på mig en By Pass-operation, och jag själv kosta på mig en käftrenovering, så behöver jag ställa kravet till åtminstone 75 år. Hela den här investeringen skulle inte löna sig annars.

Har den här bloggen publicerats på tisdagen som sig bör, så blir jag opererad idag. Överlever jag den så skriver jag en blogg nästa vecka.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.