Wohlgart bloggar om mat

BLOGG. Bloggaren Wohlgart Andersson är road av matlagning, så road att han eventuellt funderar på att skriva en egen kokbok, och det blir då en kokbok med fri mängd kryddsättning. Bra rekommendationer och absolut inga anmaningar och måsten, alltså. Läs Wohlgarts blogg här.

Behov av en kokbok för ungkarlar

En fördel med att skriva på 24i är att man inte behöver skriva någon rubrik om man inte kommer på någon. Har alltid haft svårt att skriva rubriker, det har hänt att jag kallat mitt inlägg för ”Rubrik” vid sådana tillfällen. Detta fixar man på redaktionen för oss som har det svårt med det.

De som följt mig på Lindenytt vet att jag är road av matlagning. Så road att jag ser ett behov av en kokbok för ungkarlar. Men folk läser väl inte böcker längre när allt man behöver finns på nätet. Jag vet karlar som knappt kan steka falukorv, som ju är den första vara ett ungkarlsöga ser i affären!

Jag har flera kokböcker, gemensamt för dem är att de är skrivna av män. Jag läste en gång en kokbok skriven av en kvinna hur man steker ägg. (Naturligtvis bara av nyfikenhet, steka ägg kan jag sedan barnsben) Där stod att läsa ”salta inte på gulan, för då blir gulan prickig”. Märkte ju direkt att det här är en kvinna med översittarfasoner, en kokboksförfattare skall inte anmana mig till något, jag bestämmer väl själv om jag vill ha en prickig gula eller inte!

Det skulle naturligtvis ha stått ”om du saltar på gulan, blir den prickig” då har man sagt det som en upplysning, och inte som en anmaning. Agneta Bogs är en tjej jag träffat vid beachen i Thailand, det var när jag nyss lärt mig steka pannkakor, jag har bara gjort det i ett par år. Hon sa att om jag tar en skvätt vatten i smeten, då blir pannkakorna frasiga. Hon säger det alltså som en upplysning, inte som en anmaning!

Skulle jag skriva en kokbok skulle jag bara ge upplysningar och inga som helst anmaningar. Som till exempel om man gör pannbiffar och har senap i smeten, skulle jag upplysa om att det smakar mer senap ju mer senap man har i. Eller om man har kryddpeppar i köttfärssåsen så smakar den annorlunda än med vit eller svartpeppar. Ja nog skulle jag kunna skriva en kokbok alltid, inga som helst svårigheter.

Läste förresten i ICA:s recept om kalops. Så här stod det: Den här klassiska kalopsen fyller dig med välbehag. Mört kött, spänstiga morötter och lök fräser du med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Hur vet man hur spänstiga morötter ser ut? Hur ser man skillnaden på morötter som inte är spänstiga? Jag kanske vill ha lite slappare morötter? Jag inte dummare än att jag begriper de menar spensliga, men det står det inte!

Läste ett annat recept också på kalops. Där stod att man ska ha 8 kryddpepparkorn i grytan. Här har man säkert provat sig fram. Först provat med 10 pepparkorn och tyckt det varit för mycket, sedan med 6 pepparkorn och tyckte det varit för lite, och kommit fram till att just 8 är precis lagom. Om jag skriver en kokbok ska jag ha fri mängd kryddsättning, jag kan sedan upplysa om vilka kryddor som är att föredra och i vilken mängd.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.