Wohlgart om sin tandläkarskräck

BLOGG. Bloggaren Wohlgart Andersson har haft tandläkarskräck ända sedan barnsben. Lite självförvållat kanske, men än idag sitter den i. Två tandläkarbesök i Thailand och Wohlgart börjar närma sig en helrenovering. Läs Wohlgarts blogg här.

Tandläkaren

Jag har haft tandläkarskräck ända sedan jag var liten. Det började redan i första klass i skolan. Det var så att jag stod och väntade på min pappa utanför Myhrbergs, som var en optiker i Lindesberg på den tiden.

Där utanför fanns en barnvagn med två tvillingar som sov sött. Jag ville av någon anledning väcka dem, och nöp dem i näsan. De vaknade och började skrika, och fadern kom utrusande för att titta till dem. Barnen undersöktes och det var inget fel på dem.

När jag sedan kom till skolan och skulle besöka tandläkaren, visade tandläkaren ett kort som stod på hans skrivbord med de två tvillingarna på. Han frågade om jag kände igen dem, det erkände med rysningar att jag gjorde.

Behandlingen började och tandläkaren visslade lugnt och avslappnande. Plötsligt avbröts visslandet med ett ”hoppsan” när han borrade mig i tungan. Efter det här fick jag tandläkarskräck som varat hela livet.

Nu har jag dock hittat en tandläkare som är lika bra som Kerstin Sundling på sin tid. Han finns i Banphe, jag har varit där två gånger och tagit bort 4 tänder. Det har totalt kostat 1.600 baht, alltså ungefär 500 kr. Från början hade jag tänkt att ta bort tänderna som skulle bort, och renovera i Sverige. Anledningen var att försäkringar i Sverige inte gäller, på behandlingar man gjort utomlands.

Jag fick ett kostnadsförslag i Sverige för 2-3 år sedan. Det skulle kosta 40.000 kr. Samhället hjälper till med hälften, men bara en gång. Det skulle alltså kosta mig 20.000 kr. Nu frågade jag tandläkaren här, vad han ville ha. Han ville också ha 40.000, men nu var det baht vi pratade istället. Det blir alltså omkring 12.000 kr som jag får betala. Konstaterar att det blir billigare att renovera i Thailand, trots att samhället betalar halva kostnaden.

Så nu har jag bestämt att laga tänderna här istället i höst, när jag kommer tillbaka efter sommarförvaringen i Sverige. Så nu fick jag 2000 kr över i budgeten helt plötsligt. Funderar nu på om jag skall spara dem till oförutsedda händelser, eller om jag skall lägga ett bud på en förstaklassbiljett hem. Det vore ju skönt att slippa sitta bland ”packet i andraklass”, som en läsare uttryckte det. Då kan jag sträcka ut mina långa ben. Då ingår också gratis dryck hela resan, det är inte heller så tokigt.

3 Comments

 1. Jag tycker tänderna skulle tillhöra kroppen, så man fick det på högkostnadsskyddet. Men det är samma sak med ögonen, de tillhör inte heller kroppen, enligt statens regler.
  Det finns de som åker till Thailand 3 veckor och gör sin tandvård, för att eliminera sina kostnader.
  I Sverige går det inte, såvida man inte är nysvensk, då fungerar det

 2. Tandläkeriet, för gamla är problematisk, utan tvekan !

  Det syns ju bland annat i polisens senaste fångst i Nora. Kan vara att det är gamla 40-talister från sista
  kriget, så kallade (guldtänder), som måste omsättas i nytt kapital, för att köpa ståndsmässigt garnityr.

  Dom som inte har dom resurserna, får nog se ut som på 1700 talet. Lite pittoreskt med tandlösa tanter och gubbar, bland träkåkarna

 3. Svenska tandvårdskostnader är väl en anledning till att man får tandläkarskräck.
  Borttagning av visdomstand tog 16 minuter och kostade ca 2100 kr.

  Om man ska ta bort alla fyra visdomständer kan man boka en ”tandvårds resa” till Thailand och få en semestervistelse som ”bonus” till samma kostnad som enbart tandvården i Sverige.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.