Wohlgart om sin tandläkarskräck

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Bloggaren Wohlgart Andersson har haft tandläkarskräck ända sedan barnsben. Lite självförvållat kanske, men än idag sitter den i. Två tandläkarbesök i Thailand och Wohlgart börjar närma sig en helrenovering. Läs Wohlgarts blogg här.

Tandläkaren

Jag har haft tandläkarskräck ända sedan jag var liten. Det började redan i första klass i skolan. Det var så att jag stod och väntade på min pappa utanför Myhrbergs, som var en optiker i Lindesberg på den tiden.

Där utanför fanns en barnvagn med två tvillingar som sov sött. Jag ville av någon anledning väcka dem, och nöp dem i näsan. De vaknade och började skrika, och fadern kom utrusande för att titta till dem. Barnen undersöktes och det var inget fel på dem.

När jag sedan kom till skolan och skulle besöka tandläkaren, visade tandläkaren ett kort som stod på hans skrivbord med de två tvillingarna på. Han frågade om jag kände igen dem, det erkände med rysningar att jag gjorde.

Behandlingen började och tandläkaren visslade lugnt och avslappnande. Plötsligt avbröts visslandet med ett ”hoppsan” när han borrade mig i tungan. Efter det här fick jag tandläkarskräck som varat hela livet.

Nu har jag dock hittat en tandläkare som är lika bra som Kerstin Sundling på sin tid. Han finns i Banphe, jag har varit där två gånger och tagit bort 4 tänder. Det har totalt kostat 1.600 baht, alltså ungefär 500 kr. Från början hade jag tänkt att ta bort tänderna som skulle bort, och renovera i Sverige. Anledningen var att försäkringar i Sverige inte gäller, på behandlingar man gjort utomlands.

Jag fick ett kostnadsförslag i Sverige för 2-3 år sedan. Det skulle kosta 40.000 kr. Samhället hjälper till med hälften, men bara en gång. Det skulle alltså kosta mig 20.000 kr. Nu frågade jag tandläkaren här, vad han ville ha. Han ville också ha 40.000, men nu var det baht vi pratade istället. Det blir alltså omkring 12.000 kr som jag får betala. Konstaterar att det blir billigare att renovera i Thailand, trots att samhället betalar halva kostnaden.

Så nu har jag bestämt att laga tänderna här istället i höst, när jag kommer tillbaka efter sommarförvaringen i Sverige. Så nu fick jag 2000 kr över i budgeten helt plötsligt. Funderar nu på om jag skall spara dem till oförutsedda händelser, eller om jag skall lägga ett bud på en förstaklassbiljett hem. Det vore ju skönt att slippa sitta bland ”packet i andraklass”, som en läsare uttryckte det. Då kan jag sträcka ut mina långa ben. Då ingår också gratis dryck hela resan, det är inte heller så tokigt.

5 Comments

  1. måste nog svara K.S, visst finns det högkostnadsskydd och prisanvisningar i olika stadier enligt staten. problemet är att det inte är tvingande utan endast en rekommendation , har varit hos flera tandläkare inklusive folktandvården och prissättningen skiljer sig otroligt mycket så hur man vänder och vrider på det så är god tandhälsa i Sverige en lyx som inte alla har råd med.

    /Peo

  2. Nä, det stämmer inte att försäkringskassan bara bidrar med ersättning en gång. 🙂
    Här kommer info som finns att läsa på Försäkringskassan:

    ”Högkostnadsskyddet finns till för dig som har höga tandvårdskostnader. Det innebär att du bara behöver betala en del av kostnaden själv när den överstiger ett visst belopp.

    Du kan få tandvårdsersättning genom högkostnadsskyddet om du

    fyller minst 24 år under året
    är försäkrad i Sverige. Det är du om du bor eller arbetar här. Det finns några undantag från den regeln.
    Även du som bor i ett annat land än Sverige kan i vissa fall få ersättning genom högkostnadsskyddet.

    Vad kan jag använda mitt högkostnadsskydd till?
    Din tandläkare eller tandhygienist kan upplysa dig om din behandling ger rätt till ersättning från högkostnadsskyddet eller inte. De flesta behandlingar gör det, men det finns undantag.

    Du kan till exempel inte få ersättning för tandblekning, andra former av kosmetisk tandvård eller för tandvård som ingår i ett avtal om abonnemangstandvård.

    Tandvård som ingår i en sjukdomsbehandling ingår inte i högkostnadsskyddet för tandvård. För sådan tandvård betalar du regionens vanliga patientavgift och regionens högkostnadsskydd för patientavgifter gäller. För mer information om detta, kontakta din region.

    Hur mycket får jag?
    Du betalar själv kostnader som under ett år är sammanlagt 3 000 kronor enligt statens referenspriser eller tandläkarens respektive tandhygienistens priser om de är lägre. Sedan får du ersättning för

    50 procent av kostnader som överstiger 3 000 kronor
    85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor.
    Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten för varje åtgärd som ger rätt till statligt tandvårdsstöd. Åtgärder som ger rätt till statligt tandvårdsstöd är undersökningar och olika slags behandlingar. I referenspriset för en åtgärd ingår också kostnader för material.

    Tandläkaren eller tandhygienisten är inte bunden av referenspriset utan får sätta sina priser själv. Om hen tar ett högre pris än referenspriset för en åtgärd som ingår i behandlingen, får du inte ersättning för det belopp som överstiger referenspriset utan måste betala det själv.

    Högkostnadsskyddet beräknas per år. Det betyder att alla åtgärder som görs under en sammanhängande period på tolv månader räknas in i ditt högkostnadsskydd. Du kan själv bestämma att en ny ersättningsperiod ska börja innan den tidigare har löpt ut. Det kan vara fördelaktigt när du står inför en större behandling.

    Om du använder ditt allmänna eller särskilda tandvårdsbidrag för att betala en del av dina tandvårdskostnader dras bidraget av innan högkostnadsskyddet beräknas.

    För vissa behandlingar kan du bara få ersättning som motsvarar en lagning, även om du väljer att sätta in en krona i stället för att laga tanden. På samma sätt får du för vissa behandlingar bara ersättning för en bro, även om du väljer implantat i stället för en bro. Tandläkaren ska upplysa dig om vad som gäller i varje enskilt fall.

    Hur använder jag mitt högkostnadsskydd?
    För att du ska få ersättning genom högkostnadsskyddet måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. De flesta är det.

    Du behöver inte ansöka om ersättningen, utan din tandläkare eller tandhygienist drar av den från din räkning.

    Din slutliga kostnad beror på vilket pris din tandläkare eller tandhygienist tar för behandlingen. De får själva sätta sina priser, men du har rätt att i förväg få en prisuppgift på behandlingen. Om du behöver behandlas vid mer än ett tillfälle ska du få en preliminär skriftlig prisuppgift över den totala behandlingskostnaden.”

  3. Jag tycker tänderna skulle tillhöra kroppen, så man fick det på högkostnadsskyddet. Men det är samma sak med ögonen, de tillhör inte heller kroppen, enligt statens regler.
    Det finns de som åker till Thailand 3 veckor och gör sin tandvård, för att eliminera sina kostnader.
    I Sverige går det inte, såvida man inte är nysvensk, då fungerar det

  4. Tandläkeriet, för gamla är problematisk, utan tvekan !

    Det syns ju bland annat i polisens senaste fångst i Nora. Kan vara att det är gamla 40-talister från sista
    kriget, så kallade (guldtänder), som måste omsättas i nytt kapital, för att köpa ståndsmässigt garnityr.

    Dom som inte har dom resurserna, får nog se ut som på 1700 talet. Lite pittoreskt med tandlösa tanter och gubbar, bland träkåkarna

  5. Svenska tandvårdskostnader är väl en anledning till att man får tandläkarskräck.
    Borttagning av visdomstand tog 16 minuter och kostade ca 2100 kr.

    Om man ska ta bort alla fyra visdomständer kan man boka en ”tandvårds resa” till Thailand och få en semestervistelse som ”bonus” till samma kostnad som enbart tandvården i Sverige.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.