Wohlgart om söndagens val

BLOGG. Har du kollat alla valkompasser inför söndagens val, eller behöver du ytterligare hjälp. Bloggaren Wohlgart Andersson har smygkikat i sin kristallkula och kan kanske fungera som – sista hjälpen. Läs Wohlgarts blogg här.

Ödesvalet!

Det finns de som har kallat det så. Fullt så allvarligt tror jag inte det är längre.  Det är dags att titta ut hur man vill ha det i de olika valen. På riksdagsnivå har jag bestämt mig sedan länge, där är jag orubblig. Kan inte tänka mig annat än att regeringen Löfven äntligen försvinner, annars är det verkligen ett ödesval!  Det är egentligen viktigast att bli av med honom. Tycker sossarna skulle se sig om efter en annan partiledare. Man behöver inte beskriva hur samhället ser ut, det ser vi alla. Hur ska man ändra på det som gått snett? Invandringspolitiken, de kriminella och de som olagligt befinner sig i landet. Det ska till utvisning för de invandrare som ägnar sig åt brott.

Tycker Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kör med översittarfasoner! Varför ska inte en familj själv få bestämma över sin föräldraledighet? På min tid kunde jag ge min hustru alla dagar, för oss var det bättre. Nej, det ska man inte få göra säger dottern. För hennes del går hon ut i arbetslöshet vid helt fel tidpunkt. Hennes man tjänar tre gånger så mycket. Ska familjen då behöva ha en sämre ekonomi för att politikerna vill bestämma över deras liv? Det här anser jag vara beslut som ska tas inom familjen!

Men vad kommer att hända? Ja, det hänger på hur just du röstar på söndag! Viktigast är att rösta rätt på Riksdagsvalet. Jag tänker på ungdomar och framförallt förstagångsväljarna. För att kunna hjälpa flyktingar i framtiden, måste invandringen stoppas nu! Vi ska i första hand ta hand om de som lagligen är här först och främst. Vi måste klara vårt uppdrag, annars drabbar det såväl invandrarna som oss själva framgent. Detta skulle jag önska att alla ungdomar tänker på. Humanism är också att hjälpa på plats, vilket är bättre. Så här vill mitt parti ha det.

Därför rankar jag flyktingpolitiken etta. Tvåa får bli kriminella invandrare, trea blir pensionärerna och fyra blir vården. Jag har hittat ett parti som passar de grunderna. Att de sedan vill lämna EU, behöver man inte ta så allvarligt. Det tycker jag inte är den viktigaste frågan just nu.

Jag sitter och tittar in i min kristallkula, jag ser två herrar och en dam som så småningom kommer överens. En av herrarna tycker absolut att vi ska ta in efter FN-konventionen. Då bestämmer FN vilka som är flyktingar. Det syns lite dimmigt, men det verkar som den andra herrn får ge med sig där. Men han vill egentligen inte ha någon invandring alls just nu. Han har inget emot FN:s kvotsystem, men just nu går inte det för vi tagit in så väldigt många under den här mandatperioden. Jag tror det ordnar sig till slut, det såg mycket rörigare ut förut, tycker jag.

Landstinget vet jag egentligen inte varför det måste finnas. Norge har inga Landsting, de klarar sig ändå. Landstinget är en koloss som kostar otroligt mycket pengar, det ska alla veta. Men lägger vi ned det, blir det massor med arbetslösa, det vill vi ju inte heller ha! Lasaretten i Karlskoga och Lindesberg ska vara mer självständiga och en egen ekonomi.

Landstingsvalet prioriterar jag inte, även om man borde, men inte tillräckligt intresserad. Då är kommunalvalet viktigare. Har sett en film som både KD och Centern har gjort. Tycker Centern var bäst av de två. Den visar tre herrar som ser ut som riktiga bönder. Man talar om Finnåkersvägen, eller väg 851 som den egentligen heter. Den borde verkligen förbättras. Det bor 350 invånare i området, det borde innebära 350 röster, vägen hem borde väl alla prioritera. Ett smart drag!

Jag röstade faktiskt på Centern 1976, begrep inte bättre som 25 åring. Då var Centern fortfarande ett bondeparti, men efter det kom det en mängd stassare in i partiet. Då svek man landsbygden ett tag. Men å andra sidan har väl bönderna försvunnit alltmer och partiet måste utvecklas. Jag blev glad att höra att det går en mjölkbil på Finnåkersvägen! Fälldin var på den tiden en skön lirare, behövde han mer betänketid, så tände han pipan, skulle nog inte funka idag.

KD har jag också röstat på, det var under min moderata tid. Jag gjorde kohandel med min dåvarande fru, om hon röstade som jag i riksdagsvalet, skulle jag rösta som hon i landstingsvalet. KD behöver inte vara fel, de har en liknande prioriteringslista. Socialdemokraterna har jag också röstat på under liknande omständigheter. Nej, landstingsvalet har jag inte brytt mig så mycket i.

Kommunalvalet däremot, där ska jag bry mig! Hur gick det med försäljningen av skogen? Det blev tyst om det, jag diskuterade med Centern om det i Storå. Det här är en viktig fråga för mig! Tycker ju det borde varit bättre att belåna den. Sossarna säger ju att invandrarna blir lönsamma på sikt, då kan man ju se det som en investering. Då skall det väl ge tillbaka om 10 år, då kan man betala tillbaka lånet då!  Om 10 år är skogen värd mycket mera, men förmodligen har väl LIBO:s fastigheter ökat i värde också. Här har jag inte hört Mats Lagerman än vad han tycker, han brukar resonera klokt i mycket.

Vad skulle hända om LIBO går i konkurs? Produktionskostnaden för nya hyresrätter är väldigt höga i Sverige, jämfört med andra länder i Europa. Eller var det så att banken ville ha en högre kontant insats, kanske just därför? Det byggs ju på många ställen i Lindesberg just nu. Det är kanonbra, det behövs verkligen lägenheter, bara hyrorna blir i prisklass så de går att hyra ut. Annars får väl invandrarna ta de nya lägenheterna, så kan vi fattigpensionärer och andra ta deras gamla lägenheter. Invandrarna har ju råd eftersom det är samhället som betalar! Enligt Aftonbladets Anders Lindberg, är det inte vi som betalar, det är det Staten som gör!

Nästa statsminister har ett son -namn, det vågar jag lova. Chansen eller risken till något annat är försumbar, som det heter för oss som gör risk och chansberäkningar.

10 Comments

 1. Det är riktigt Göran Keijser! Man röstar efter vad som händer i samhället, inte efter vad politiker lovar att göra. Det har såvitt jag minns aldrig hänt att de gjort som de lovat. Se bara på bensinskatten, det fanns ingen anledning att höja den, sa Magdalena Andersson 2014.
  Man kan tjäna pengar på de mest konstiga saker, så det ska bli intressant att se hur det ska gå till och hur mycket man tjänar på konstgräsmattan i Frövi! En investering skall ge avkastning! Om jag lånar pengar till en investering i ett företag, då räknar banken på vilka chanser jag har att tjäna pengar. Men för en politiker finns inga sådana regler! Att Socialdemokraterna drar in på LSS är förvånansvärt, då de borde verka för de svaga i samhället. Förklaringen är att det kanske ger mer röster åt maktgalna politiker!

 2. När det gäller hur kommunpolitikerna i Lindesberg hanterar våra skattepengar, skulle jag vilja informera om följande.
  När jag frågar Irja Gustavsson hur det kom sig att det fanns 3 miljoner kronor till att anlägga en konstgräsplan i Frövi, när det inte fanns 425 000 kr till resor till och från daglig verksamhet för samhällets mest utsatta grupp, de som omfattas av LSS.
  Svaret jag fick var, pengarna till konstgräsplanen finansieras ur investeringsbudgeten.
  Detta torde vara omöjligt. Då en investering är en kapitalinsats som väntas ge framtida avkastning. Jag tvekar till om en konstgräsmatta på en fotbollsplan någonsin kommer att ge en framtida avkastning, men det skall bli intressant att se när Irja presenterar vinsten på gjord investering.
  Sedan är S politikerna förvånade att S i Lindesberg minskat med ca 5,4%. Det är en högst naturlig minskning som beror på förd politik. Vi väljare röstar på vad som skett, inte vad som lovas i framtiden.

 3. Både Wolhgart och Mats är ju bra både på att räkna och föra logiska resonemang. Jag antar att ni inte är politiker?
  Per

 4. Förmodligen en följd a att dom i ledningen aldrig fick lära sig räkna i skolan.

  Om du säljer x antal fastigheter och får in en summa pengar, så blir det problem att få ränta på dom.

  X antal fastigheter generera y antal kronor i hyresintäkter. Dom försvinner vid försäljning och måste alltså dras från försäljningssumman.

  Kvar blir då ?
  Inte nog pengar för att bygga nya dyra bostäder.

  En knäpp affär, som har helt andra bottnar, kanske en smula ”ryggdunk”. eller pensionsförsäkring inför en alförlust.

 5. Det är lika illa i dom flesta kommuner där politiker leker företagsledare dom säljer ut kommunens tillgångar för en spottstyver och sen måste dom lägga ner skolor och äldreboenden m.m för det finns inga pengar att driva dom verksamheterna

 6. Synd att du tycker så Peter, men du kanske inte har läst så många analyser, eller så är du inte verklighetsförankrad. Vi tycker alla olika som tur är.
  Jag har öppnat ögonen, och inser att jag inte vill ha mitt hjärta öppet längre. Det var Reinfeldt som började, Löfven fortsatte i samma stil.
  Visst ska vi hjälpa flyktingar, men vi kan inte ta in fler i landet nu. Det är mycket som ska stämma med jobb, bostäder skolor vård, o.s.v.

 7. Tack för ”passning” om skogsförsäljning Wohlgart.

  Jag är mycket skeptisk och förundrad över ALLT vad man krasst kan kalla
  slakt och utförsäljning av medborgarnas tillgångar. Det är värden som tidigare generationer byggt upp och skapat till nytta och nöje.

  Jag och vi i Lpo köper inte argument som att slakta tillgångar som genererar goda
  Intäkter FÖR att göra något som på kort sikt skapar ”klirr i kassan”. Tillgångar SKALL
  underhållas / förvaltas och lämnas över till kommande generationer.

  OM och bara OM en fruktansvärd nedgång i kommunens ekonomi befaras så kan man
  tvingas till att sälja för ATT bibehålla en dräglig servicenivå.

  Att sälja för att bygga nytt kan enkelt liknas med ”strutspolitik”. Finns det efterfrågan och behov av exempelvis nya bostäder så skall dessa givetvis byggas och betalas
  av de boende. Och skulle kommuninvest mot förmodan ej vilja låna ut slantar till
  dylika säkra investeringar – Så finns det gott om alternativa långivare.

  Skogen som finns kvar i kommunens ägo SKALL vara kvar däri om vi får något att
  säga till om framöver. Lpo har en jord och skogsnära gruppledare i Anders Persson
  som dessutom kommer KRÄVA en rejäl översyn av de nu gällande ägardirektiv som
  kommunens bolag allt för vidlyftligt tolkar som ”frikort” att höra vad de vill..

  Mvh Mats Lagerman Lpo ordf.Örebro län

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.