Wohlgart testar smaklökarna

BLOGG. Bloggaren Wohlgart Andersson ger i ett blogginlägg sin syn på smaker. Inlägget börjar på Tempo i Storå och slutar på tredje våningen i Sundbyberg. Läs Wohlgarts blogg här.

Djävelskap som inte skadar

Häromdagen var jag in på Tempo i Storå och köpte sockerfri hallonsaft. Jag tyckte faktiskt den smakade svart vinbär! Det fick mig att tänka tillbaka till 1974, då jag jobbade ett par månader på ett företag i Sundbyberg som hette Kemiintressen AB. Det var ett förhållandevis stort företag med flera olika inriktningar.

Jag jobbade som truckförare på lagret i källaren. På fjärde våningen jobbade min bror Dennis som byggnadsingenjör på lantbruksavdelningen, där han ritade och sålde olika anläggningar till lantbruk.  Bredvid lagret fanns ett laboratorium där man tog fram olika smakämnen, här jobbade Kurre och hans gäng.

De här smakämnena tillverkades under mycket hemlighetsmakeri. Det fick absolut inte komma fram till övriga anställda vad det skulle smaka, eftersom allt testades på personalen. Jag fick mina arbetsorder av Kurre. En gång stod jag vid honom och väntade, och råkade slå ett öga på en ny produkt som han gjort som skulle smaka hallon, den skulle just testas på personalen.

Då flög djävulen i mig, jag tog hissen upp till Dennis och talade om att Kurre har gjort något som ska smaka hallon. Så han fick sprida det på sin avdelning. Säg svart vinbär eller vad som helst utom just hallon, sa jag. Jag hann med en avdelning till på våning tre.

Kurres resultat blev ju naturligtvis väldigt knepigt. På våning tre och fyra var det ingen som tyckte det smakade hallon, men på de övriga avdelningarna fick han det resultat han hade väntat. Man ska göra djävelskap som inte skadar, men att det här kunde skada Kurres psyke, det hade jag inga som helst betänkligheter på som 23-åring.

2 Comments

  1. Beskriver ganska väl vad som säljs idag, på läskfronten. Smaksatt socker och därför blir folk tjocka som ballonger.

    I Halland spirar landsbygdsföretag. Här uppe i skogarna har ingen hört talas om” Reko ring” !

    Där finns möjligheten, att skaffa sig äkta varor från landsbygden.

    Inte omöjligt, att köpa äkta hallonsaft, kokad på hallon. Men ute i Bergslagsskogarna når väl inte information från landsbygden ut, i synnerhet, eftersom i lever i en ”demokratur”, där stört är värst.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.