Ytterligare en röst för RHS Grythyttan

INSÄNDARE/DEBATT. Det har skrivits många inlägg för att behålla Restauranghögskolan i Grythyttan. Här kommer ytterligare en inlaga när Håkan Gilmark, LRF Grythyttan, och Lars-Göran Staffare, LRF Hjulsjö, menar att utredningsdirektiven är ofullständiga. Läs debattinlägget här.

Restauranghögskolan i Grythyttan viktig för den gröna näringen

Ledningen för Örebro universitet har startat en utredning avseende lokaliseringen av Restauranghögskolan i Grythyttan, med uppenbart syfte att flytta utbildningarna till Örebro.

LRF i Hällefors, med avdelningarna Grythyttan och Hjulsjö ser med oro på detta initiativ från framförallt rektor Johan Schnürer. LRF var vid tillkomsten av utbildningarna i Grythyttan på 1990-talet en finansiellt medverkande part. Redan då såg man behovet av en utbildning inom måltidskunskap (mat och dryck) på högskolenivå, som ett sätt att stärka svensk livsmedelsproduktion och måltidskultur.  Efterhand har utbildningarna i Grythyttan också visat sig ha stor betydelse för besöksnäringen, vilken har kommit att bli en allt viktigare del inom den gröna näringen.

Det var ingen slump att Måltidens Hus i Norden, RHS, placerades i Grythyttan. Dels var orten redan känd, såväl i Sverige som utanför landets gränser, som en gastronomisk ort, dels fanns det regionalekonomiska skäl att placera den i en landsbygdskommun som redan lidit svårt av stålverksnedläggning. – Det var alltså även en regionalpolitisk satsning. Etableringen i Grythyttan har slagit mycket väl ut!

Den utredning av lokaliseringen som pågår och som leds av professor em. Erik Amnå ska visa för- och nackdelar med att utbildningarna är förlagda till Grythyttan. Beslutsunderlag ska lämnas till styrelsen redan i sommar.

Det torde inte vara svårt att visa på svagheter i vilken utbildning som helst. Den aktuella utredningen har ej fått i uppdrag att visa hur utbildningarna förbättras genom att flyttas till Örebro. Denna svaghet i utredningsdirektiven kombinerad med en snabb beslutsprocess talar inte för en omtanke om måltidsutbildningarna.

Den gröna näringens framtid stimuleras av den forskning och utbildning som genomförs i Grythyttan. Det blir allt tydligare att svensk och närproducerad mat och dryck som Sveriges bönder levererar blir allt viktigare för Sveriges konsumenter. Genom åren har RHS levererat studenter som ambassadörer för både Grythyttan och de gröna näringarna, och detta har haft stor betydelse för det hållbara hälsosamma jordbruket som levererar den sunda maten till våra bord.

Världen genomgår en pandemi. Vi står idag som människor, producenter och konsumenter med fler frågor än svar på hur vi bäst bäddar för ett hållbart samhälle. Mycket tyder idag på att de omställningar av livsmedelsproduktionen, påkallade redan tidigare av klimat- och miljöskäl, accentueras ytterligare av beredskapsskäl.

Att i detta läge välja att slå ut ett externt Campus med RHS meriter kan inte rimligen vara förtänksamt.

Det finns en annan väg framåt: Evolution. Det går att utveckla utbildningarna i Grythyttan.

Om man vill.

Vi anser att utredningsdirektiven är ofullständiga, för att inte säga obsoleta, om nu ändamålet vore att stärka kvalitén på RHS och inte bara ha som syfte att flytta densamma.

Vi ber därför rektor och Örebro universitets styrelse att vila på hanen och göra ett omtag som kan gynna såväl Akademin som övriga berörda samhällssektorer.

Håkan Gilmark, LRF Grythyttan

Lars-Göran Staffare, LRF Hjulsjö

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.