Ytterligare ett inlägg om Ramsberg

INSÄNDARE/DEBATT. Här följer ytterligare ett debattinlägg från Ramsberg angående den planerade skolnedläggningen. Den här gången är det Björn N Andersson som frågar sig vad det är för fel på Ramsberg?

Vad är det för fel på Ramsberg?

Många människor älskar orten medan andra, främst socialdemokratiska politiker, ogillar den. Beror det på att vi som bor här är så engagerade, driftiga och envisa? Debattens vågor går nästan skyhöga nu när det gäller nedläggningen av skolverksamheter i Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg.

Nedläggning, nedläggning och nedläggning är de politiska beslutens innebörd för landsbygdsorterna i Lindesbergs kommun. Det senaste förslaget till beslut gäller just skolverksamheter och socialdemokraternas i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) argument för detta är oerhört trångsynt. Man skriver: ”Att avskeda lärare är som vi ser det inte en bra väg för att förbättra elevernas betyg i årskurs 9 och öka deras möjligheter att komma in på gymnasiet.” Det är klokt, vi ska inte avskeda lärare men elevernas möjligheter att komma in på gymnasiet grundläggs dock betydligt tidigare än i årskurs 9. En trygg och lugn skolmiljö inte allt för långt från hemmet skapar studiero, goda pedagogiska förutsättningar och nyfikenhet på omvärlden. Detta finns i våra byskolor, inte bara i Ramsberg utan på många håll i landet.

Att Ramshyttans skola i Ramberg är allergianpassad har tydligen gått socialdemokraterna helt förbi. Här finns möjligheter till utveckling – inte avveckling! I BUN säger man: ”Socialdemokrater sparar hellre på lokaler än på pedagogisk personal.” Hur kommer det sig då att man bygger nya skollokaler inne i tätorten Lindesberg? Det är väl där, om någon stans, man har möjlighet att spara på lokaler. I Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg finns inga lokaler att spara på. De behövs för att barnen ska få en bra skolgång och växa upp och utvecklas i en trygg miljö.

I maj 2016 fastställde kommunfullmäktige Vision 2025 som ska gälla 2017 – 2019 (varför inte till 2025?). Här finns många utopiska siffror men vad som är väldigt intressant i sammanhanget är skrivningarna i inledningen. Här är en:” Vi ska bli en av Sveriges främsta skolkommuner, ge de bästa möjligheterna till arbete och eget företagande och erbjuda en rik, varierad fritid.”

Har BUN missat detta? En skolkommun omfattar hela kommunen – inte bara centralorten.

Landsbygdspolitik

Den parlamentariska landsbygdskommittén, som den socialdemokratiska regeringen beslutade om 2015, konstaterade i sitt delbetänkande 2016: En annan faktor som vi menar talar för en positiv utveckling i Sveriges landsbygder är alla de kvinnor och män som har valt att bosätta sig, leva och driva verksamhet där. …  Landsbygderna har därmed en stor rikedom i form av socialt kapital”. Som ett resultat av landsbygdskommitténs arbete skrev den socialdemokratiska regeringen en proposition som riksdagen antog i juni 2018.

Regeringen föreslår: ”Landsbygdspolitiken bör utformas kring ett övergripande mål samt tre delmål för en långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.”

Ett av delmålen formuleras: ”Likvärdiga förutsättningar för människor att arbeta, bo och leva i landsbygderna.”

Har socialdemokraterna i Lindesberg tagit del av dessa skrivningar. Jag tror inte det.

Vi måste nog hitta ett nytt system för samarbete mellan de olika aktörerna i Lindesbergs kommun. För Ramsbergs del borde vi samordna våra ambitioner i en utvecklingsgrupp, med representanter för näringsliv och civilsamhället, som kan samverka med kommunens representanter och beslutsfattarna för att komma fram till bra lösningar inför framtiden.

Björn N Andersson

Ramsberg

2 Comments

 1. Senaste tilltaget, är att se till att ungarna i Vedevåg inte får komma till en förskola som passar dom och deras familjer.

  Här skall i”demokratisk” anda ungar skickas dit Vi ”hireakin” bestämmer.

  Jag tror att det luktar ren oh skär rädsla och avunsjuka, för att ungarna presterar bättre i mindre grupper och med engagerade lärare.

  Hur skulle det gå för skolningsverksamheterna, med knark, slagsmål och elände, om det blir mer attraktivt att gå i en liten skola och komma fram till gymnasiet och en framtid.

  Lite busstransporter ut till byskolorna, skulle nog blir ganska exklusivt.

 2. Tack Björn!
  Du sätter ord på så mångas tankar kring hur mycket som står på spel här, och TYDLIGGÖR (vilket tydligen är väldigt viktigt just nu) att det här handlar om så mycket mer än bara dagens elevantal. Vilket vid det här laget är helt självklart för de flesta utom för vissa politiker.

  Jag hoppas att vi ses på söndagens möte i Skolan kl 17!

  Jenny Segerfelt Stenby, Ramsberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.