Ytterligare insändare om kyrkobråket

INSÄNDARE/DEBATT. I ytterligare en insändare kring kyrkobråket i Nora tycker insändarskribenten Ingalisa Persson, 89 år, att stiftet borde komma till undsättning. Läs Ingalisa Perssons insändare här.

Skutan går i kvav!

Skutan, här betitlad Nora Bergslagsförsamling, är på väg att gå under. I många år har skutans kapten haft en ohållbar kurs, vilket resulterat i att flera i besättningen fått gå i land. Nora Bergslagsförsamling har drivit omkring så länge nu att ingen mänsklig makt tycks förmå att styra skutan i hamn.

Hittills har ej heller den kyrkopolitiska majoriteten äntrat fartyget för att peka ut riktningen. Vad göra då för att inte både besättning och passagerare ska gå under? Jag tillhör själv passagerarna och utropar ett förtvivlat rop på hjälp.

Ovan sagda är grunden till det som nu utspelar sig i församlingen – revirtänkande, maktutövande, ilska, hat, maktlöshet och förtvivlan. När en tvist gått så här långt är det inte möjligt att lösa tvisten på lokal nivå. Här borde stiftet komma till undsättning så att inte både personal och andra kyrkligt engagerade mår ännu sämre. Och hur mycket skadar inte det som pågår nu kyrkans anseende?

Slutligen – jag hoppas att mitt rop på hjälp kan ge resultat. Som gammal Vikersbo vill jag ha min kyrka åter!

Ingalisa Persson, 89 år

5 Comments

 1. Norabo, nu handlade ju inte denna insändare inte om pensionsålder eller inte… så varför en sån kommentar? Om du har åsikter om ärendet tycker jag du ska skriva en egen insändare och förklara hur du kan rättfärdiga hur den här ”tvångs-pensioneringen” skötts.
  Och norabor finns många, så skriv gärna ditt namn!

 2. Norabo du verkar vara helt oinsatt i att den svenska pensionsåldern inte är vad den en gång var. Mer än 350 000 svenskar som är över 65 jobbar fortfarande och siffran ökar fortfarande. Med tanke på att det finns ca 1,2 miljoner svenskar i åldern 65-80 så jobbar mer än 25% av befolkningen efter den svenska pensionsåldern på 65 år.
  Många av dessa är livsviktiga och håller en hel del verksamheter igång.
  En 65 åring är idag likvärdig med hur en 50 åring var på 80-talet.
  Att det finns yrken som är mycket slitsamma och som gör att pensionsåldern skulle vara lägre än 65 finns också, allt är inte svart eller vitt. Det finns massor av nyanser däremellan. Vi har rätten att själva bestämma hur länge vi vill arbeta, det är en demokratisk rättighet.
  Dessutom vet jag många pensionärer som får fler jobberbjudanden än innan dom blev pensionärer. Det är en brist på kunskap och erfarenhet inom många yrken. Varför det är så kan vi bara spekulera. Men arbetsmoral, kunskap och erfarenhet slår vilken hög utbildning som helst hos en arbetsgivare.

 3. Norabo! Vad lågt skrivet! Man får jobba till mer än 65 år. Det vet du väl?! Har man dessutom gjort så otroligt mycket för Noras musikliv genom åren så borde man få sluta på ett snyggare sätt den dagen man bestämmer sig. Visa respekt!

 4. När en person nått pensionsåldern 65 borde det väl även en kyrkomusiker inse att det är dags att lägga av. Det finns även yngre begåvade musiker som kan ta över. Ingen är oundgänglig!

 5. Stiftet är underrättat om församlingens förfarande av flera men har aktivt valt att stå i hamn med kikarsikte.
  Jag håller med dig, Ingalisa, det är dags att de agerar! Jag kan dock inte göra med än att föreslå dig skriva till biskopen Mikael Mogren då det är din rätt som församlingsmedlem, förslagsvis via e-post: mikael.mogren@svenskakyrkan.se
  Du kan även kontakta ärkebiskopen Antje Jackelén: arkebiskopen@svenskakyrkan.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.