1 maj – Alla sossar gillar inte överenskommelsen

LINDESBERG. Socialdemokraterna kraftsamlar alltid under 1 maj, men årets 1 maj-tal avslöjade tydligt en spricka mellan Socialdemokraterna och LO. Långt ifrån alla socialdemokrater gillar överenskommelsen med Centern och Liberalerna.

-De kompromisser vi tvingades göra i och med januariavtalet med Centern och Liberalerna gör ont, förbannat ont, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var huvudtalare i Lindesberg.

Ingen ska ta ifrån arbetarrörelsen 1 maj. Man sluter upp kring de röda fanorna och de vanliga frågorna, men något var annorlunda i år. Här fanns plakat som proklamerade ”Rädda LAS”.

-Vi går emot partilinjen men jag är glad, sade socialdemokraten John Omoomian.

Första maj är annars Socialdemokraternas bästa tillfälle att saluföra det man vill saluföra från Stockholm, men den här gången blev det inte riktigt så. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson må vara socialdemokrat, men han gjorde klart för de församlade i Lindesberg att LO går före.

Johansson hade fått ett ”stomtal” från Socialdemokraterna, men Torbjörn Johansson valde ett eget. Visst blev det lite EU-val, men långt ifrån så mycket som säkert Socialdemokraternas ledning hade hoppats på.

Från det lokala etablissemanget talade riksdagsledamoten Daniel Andersson och fick, också han, applåder från åhörarna.

Roligast under Socialdemokraternas 1 maj-firande i Lindesberg var att Aftonbladet valde att bevaka vad Torbjörn Johansson skulle säga. 24i träffade Aftonbladets utsände Ingvar Persson, som var nyfiken på vad Torbjörn Johansson skulle säga i sitt tal.

4 Comments

 1. Till Gert:

  Gert, tack för din kommentar.

  De fanorna längst fram är Arbetarekommunens fana, FN-fanan och Sverige-fanan.
  Alltså ingen LO-flagga längst fram.

  Hälsningar

  John Omoomian (S)

 2. Jag måste tacka att du tar dig tid att skriva din kommentar Per, det är uppskattat när man får läsa det som du skriver och kul att det uppskattades så tack!
  Vi behöver bli fler som lyfter människor, bra för alla oavsett situation.

  Vi hade ett bra samtal och det är intressant att höra inflyttade personers syn på vår kommun, kanske ses vi i andra sammanhang eller på någon av lederna runt om i vår vackra kommun.

  Hälsningar
  Daniel Andersson (S)

 3. Ett trevligt första maj mitt första år här i kommunen!

  Vill bara säga grattis till socialdemokraterna för att man har Daniel Andersson som företrädare, Jag lyssnade på talen och hade förmånen att få hälsa på honom under första maj.

  Jag fick ett hopp för mitt parti igen för vilken personlighet, karisma och tydlighet han utstrålade men förstod att han inte var lokalpolitiker längre utifrån vårt samtal men önskar honom lycka till i sitt uppdrag och jag hoppas han kommer gå långt!

  Nu ska jag njuta av de vackra naturen som finns bara runt husknuten, en tur på bergslagsleden denna förmiddag.

  Kyliga försommarhälsningar från fd kalmarbo

 4. Det var ett fint tåg även om Guldsmedshyttans musikkår som vanligt hade ett för snabbt tempo så att alla inte ”hängde med”. Jag reagerade däremot på att Landsorganisationen anser att de står över Sveriges land.

  LO-flaggan gick på hedersplats och sedan kom den svenska flaggan. Står LO över landet eller var det en flagrant miss (okunskap)? Många (även från andra länder) kan reagera, på samma sätt som jag, över att LO anser sig överordnat landet och vårt valda styre.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.