24i granskar brottsligheten i Bergslagen

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Under den kommande veckan kommer 24i att titta lite närmare på brottsligheten i våra fyra kommuner. Vi kallar den lilla serien: Brottsplats Bergslagen.

Det har gått tre år sedan 24i senast tittade på brottsligheten i Bergslagen, men nu är det dags igen. Under den här veckan och nästa kommer vi att publicera ett antal artiklar om brottsligheten i 24i-området, där våra fyra kommuner ställs mot varandra. Artiklarna bygger på Brottsförebyggande rådets, BRÅ, statistik över antalet anmälda brott och vi har försökt jämföra de tre senaste åren.

Mediabilden av brottslighet är förmodligen inte riktigt korrekt. Media, och såklart också i 24i, skriver mycket om inbrott i bostäder, rattfylleri och otäcka våldsbrott, men bakom statistiken finns också en rad vanliga brott som varken media eller allmänheten hör talas om.

Den statistik vi presenterar bygger dock på antalet anmälda brott inom respektive brottstyp i våra fyra kommuner – Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. Vad som sedan hände vet vi betydligt mindre om. Den rättsliga prövningen och hur många som verkligen dömts är nämligen okänt.

Man måste alltså läsa statistiken med en nypa salt. Alla brott anmäls naturligtvis inte och andra brott kanske anmäls, trots att de inte ägt rum.

Statistiken går ändå att jämföra över tid och är ett mått som gör det möjligt att jämföra brottsligheten under ett år med ett annat. BRÅ:s statistik för 2022 är än så länge preliminär. Artiklarna om Brottsplats Bergslagen kommer att publiceras under vecka 11 och 12 och tanken är att statistiken ska kunna skapa lite debatt kring brottsligheten i vårt område.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.