Åke Mossberg någon gång på 1970-talet.

Åke Mossberg firar 50 Norasjön runt

i ETTAN/NORA/SPORT

NORA. I morgon lördag springer fotohandlaren och hembygdsprofessorn Åke Mossberg sitt 50:e Norasjön runt – i en obruten följd. Numera går det inte så fort, men på 1970-talet tillhörde Åke de snabbaste.

-Nu är jag glad om jag tar mig i mål, säger Åke. Tiden blir nog runt två timmar och 45 minuter, är jag rädd.

Om man tillåter sig att tänka efter. 50 år i en följd är en väldigt lång era. Ändå är inte Åke Mossberg värst i maratontabellen. Storådalens Arne Evertsson har sprungit 56 Norasjön runt, men har fyllt 80 år och springer/går nog ett av sina sista lopp i år. Årets upplaga fungerar som SM i veteranklasserna och då får inte IFK Nora sätta en sedvanlig maxtid.

-Det är bara att fortsätta om jag ska ha en chans att slå Arne, säger Åke. Men jag har gett mig den på att det ska stå Han sprang flest lopp på min gravsten när jag går bort.

Egentligen en helt fantastisk maratonkamp som de båda kämparna bjuder på – år efter år.

-Numera är det mest en kamp, säger Åke. Jag ska hålla ett föredrag på söndag och då får de kanske bära in mig. Och ännu värre kommer det att vara på måndag.

Hur håller du igång nu för tiden?

-Jag håller fortfarande på med orientering. I år har jag sprungit 25 stycken 4-kilometerstävlingar, och kortare distanser fungerar fortfarande bra. Men det är något helt annat att spring en halvmara på hårt underlag.

Men ändå tar du dig i mål – år efter år?

-Ja, nu springer jag 200 meter och sedan går jag 100 meter. Så var det inte på 70-talet när jag sprang på runt 1.30 på banan som då mätte 2,5 mil. Omräknat mot dagens bana innebär det 1.16 ungefär. Då var det riktigt kul.

Åke har i år fyllt 71 och förtjänar alla extra tillrop han kan få under lördagen.

Årets Norasjön runt är det 67:e i ordningen och startar klockan 14.

2008. Åke avancerar i fältet med sikte på Hitorpsbacken.
2010 och Åke var 60 år och fortfarande med ett bra löpsteg.
1973. Åke Mossberg är en av de snabbaste.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.