Albertsson belyser invasionen av Ukraina

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Cecilia Albertsson, moderat i Hällefors, belyser i ett debattinlägg invasionen av Ukraina och alla de hemska handlingar som varje dag äger rum. Cecilia känner dock en stolthet över att Sverige bidragit för Ukraina. Läs debattinlägget här.

I kristider kommer människor samman

Nu har det gått snart ett år sedan ett krig bröt ut i vårt närområde, då Ryssland invaderade Ukraina (24/2). Under året som gått har vi fått dagliga nyhetsrapporteringar om krigets framfart och alla fruktansvärda brott som begåtts. En rapport från Yale University bekräftade nyligen att tusentals ukrainska barn förts till anläggningar i Ryssland för ”politisk omskolning”.  

”Politisk omskolning” innebär att undervisningen och aktiviteterna på lägren fokuserar på att föra fram kulturella, historiska, samhälleliga och patriotiska budskap som främjar den ryska statens intressen. Minst 6000 ukrainska minderåriga har under det senaste året blivit bortförda till 43 olika anläggningar i Ryssland eller på den ryskockuperade Krimhalvön.

I krig är kvinnor extra utsatta och sexuellt våld används ofta som ett vapen. Från Ukraina kommer vittnesmål om hur ryska soldater våldtar kvinnor systematiskt och sjukvårdspersonal efterfrågar akuta p-piller att ta med sig när de åker ut för att hjälpa kvinnor i sönderbombade byar. 

Förutom kvinnor och barn som drabbats tänker jag även på alla män, både yngre och äldre som mot sin vilja varit tvungen att delta i ett krig de aldrig önskade skulle ske. De har sett fruktansvärda saker, utvecklat psykisk ohälsa och drabbats av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). 

I slutet av 2022 kom regeringen ut med nyhet om ett militärt stödpaket till Ukraina på cirka 3 miljarder kronor. Det är mer pengar än alla tidigare stödpaketet med militär materiel tillsammans. Regeringen tog även beslut om ett humanitärt- och akut biståndspaket, där 720 miljoner kronor gick till Ukraina och Moldavien. Biståndet skulle bidra till att de allra mest utsatta får tillgång till: Mat, vatten, sanitet, vinterutrustning, filtar och värmekällor. Stödet ska också bidra till att börja lägga en grund för det enorma återuppbyggnadsarbete av samhällsinfrastruktur som väntar i Ukraina. 

I och med att årsdagen för invasionen närmar sig, finns det en ökad rädsla för en ny rysk offensiv. Jag hoppas innerligt att kriget snart är över och att man får stopp på Vladimir Putin, och att han ställs inför rätta. Känner enorm stolthet över det vi i Sverige bidragit med för att hjälpa Ukraina, och den solidaritet vi visat Ukraina i allt från donationer från privatpersoner, till hjälpande organisationer. Nu senast åkte Björn Gustafsson Nässi från Hällefors med 12 elverk skänkta av privatpersoner till Ukraina. Fantastiskt!

I kristider kommer människor samman, Vladimir Putins regim underskattade inte bara Ukraina, utan också den europeiska unionen och dess möjlighet till agerande.

Cecilia Albertsson (M)

12 Comments

 1. Det var ryssland som stoppade fingrarna i syltburken 2014, inte Usa. Precis som de gjort i Syrien, Mali, Centrakafrika, Burkina Faso, Georgien, Belarus, Tjetjenien, Armenien, Azerbajdzjan, Kazakhstan. Eller som i din favoritimperium Sovjets och alla krig som Stalin eller under det ryska imperiet innan dess. Det är bara blod som kommit ut ur Moscovitien!

  Så Erik, åk till Ryssland och ditt himmelrike, åk till Bachmut och slåss tillsammans med dina nazikompisar i ryska wagner..

 2. Kan man anse att något är fel utan att behöva vara delaktig i att lösa problemet?

 3. Erik; trodde ett tag att du bara drev med alla, men tvekar nu.

  Jämföra Ukraina och deras invånare med kurder som tyvärr är splittrade i 3 diktaturer, eller ett Tibet som är oerhört långt ifrån en demokrati är som att jämföra mörtar med äpplen. Väldigt väldigt långsökt.

  Tror inte heller på allvar att ryssen står vid gränsen, men att det skulle vara befängt, är just befängt.
  Ryssland har under de sista 100 åren attackerat våra grannländer, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen.

  Denna gång blev det Ukrainas tur. Vem står på tur?

  Mönstret i länderna du räknar upp (förutom att några är helt felaktiga) är kanske att alla är demokratier? Ok, det var fel alltså… undrar vad det finns då??

  Att Ukraina väljer väst/EU före Ryssland är alltså USA:s fel? Det finns ganska stora likheter i detta synsätt med synsättet som fanns i centrala Europa på 40-talet. Men roten till allt ont var inte USA på den tiden. Allt man tyckte va fel, skylldes på samma grupp.

  En sista dubbelfråga till dig.

  Har Ryssland gjort rätt som redan 2014 annekterade Krim och östra Ukraina?

  Om du svarade nej på den så undrar jag om du inte ser något bra med att den västliga omvärlden stödjer det invaderade landet? Trots allt en diktatur som invaderar en demokrati.

 4. Erik, nu handlade detta om kriget Ryssland och Ukraina. Jag förstår att inga argument biter på dig. Nu är ju jag ingen expert utan det är mina tankar och känslor som jag skriver. Men ta kurderna t ex det finns ju inget ”Kurdien”, något eget land för dem till skillnad från det ryssar har. Som ryss, boende i Ukraina, så har man väl valet att antingen acceptera att bo i staten Ukraina eller flytta till Ryssland. Att bara gå in och ta över ett område i annat land och bl a skylla på att det är för att ”rädda” de landsmän som är boende där i ju i normalt folks ögon absurt. Sen efter det, ge sig på hela landet för att utplåna det ”från kartan”. Det här sker i vårt närområde där man aldrig kunde tro att något sådant skulle kunna hända.
  Så om Putin skulle välja attackera Sverige, så småningom, så är han alltså välkommen, enligt dig Erik? Vi ska heller inte ta hjälp (för själva lär vi inte stå emot värst länge) från andra länder som USA utan stå där med mössan i hand och tacka för att fascistiska Ryssland räddar oss från imperialistiska väst. Ursäkta, att jag tog i här men det Ryssland, Putin, håller på med i Ukraina är sanslöst.

 5. Obaronne: Säg det till kurderna, Tibetanerna, eller vilken etnisk minoritet som helst i valfritt land och se om de håller med om att man måste acceptera vilket styre som än styr landet de råkar bo i.

  Ryssland som har svårt att invadera ett land de delar 250 mil gräns med skulle alltså innebära ett så stort hot mot Sverige att vi omgående måste omkullkasta allt vi tidigare stått för vad gäller krig och fred och snabbt som attan ansluta oss till cirkus-NATO och troligtvis dras in i framtida konflikter vi inte har och göra med och dessutom göra oss själva måltavlor för kärnvapen och andra otrevligheter. Jag ser det inte som speciellt svårt att tveka på den punkten. Att Ryssland innebär ett hot mot oss är totalt hittepå. Förövrigt är det väl inte så speciellt oberäkneligt att göra något som de flesta kunnat förutspå i snart 10 år.

  Mörkrädd realist: USA var högst delaktiga i maktskiftet under statskuppen 2014. Precis som de varit i Syrien, Burma, Grekland, Albanien, Egypten, Iran, Irak, Afghanistan, Guatemala, Panama, Vietnam, Kuba, Laos, Libyen, Cambodja, Chile, Polen, för att nämna några. Ser vi ett mönster här?

  Det är fel på grund av att det är en konflikt vi inte har med att göra.

 6. Erik; menar du att USA gjorde fel 2014 när Krim annekterades?

  Tycker du att omvärlden gör fel som stödjer ett demokratiskt land (inte perfekt)när det blir anfallet av en diktatorisk härskare?

 7. Bor man i Ukraina får man väl egentligen stå ut med att det är en Ukrainsk regering som styr landet. Skulle det vara så konstigt?
  Ukraina är/blir ett förstört land för att Ryssland, Putin, invaderat för att ta över och radera landet Ukraina från kartan.
  Om den här s.k. ”Speciella militäroperationen” aldrig inletts hade väl inte flera städer och byar jämnats med marken. Tusentals människor hade aldrig behövt mista livet (gäller båda sidor).
  Jag har själv aldrig varit någon större förespråkare för ett NATO-medlemskap men med en fullständigt oberäknelig despot med storhetsvansinne som granne är det svårt att inte tveka på den punkten.

 8. Ja det är väl olika grader i korruptionshelvetet bara. Men oavsett så förfaller det ju som en ganska dålig idé att skicka pengar och vapen till ett så korrupt land som Ukraina. Ingen har en aning vart det tar vägen. Hur mycket av pengarna hamnar i amerikanska och ukrainska oligarkers fickor? Hur mycket av vapnen hamnar i Ryska händer?

  Tror inte de östra delarna av Ukraina är så intresserade av att styras av en marionettregim i Kiev som medierna målat upp. Istället får de ett totalförstört land som kommer plåga dem i årtionden framöver. Hade bara USA kunnat ge fan i att stoppa sina feta fingrar i den Ukrainska syltburken 2014 hade vi inte varit där vi är idag med en total katastrof för Ukraina, Ryssland och hela Europa. USA är så klart nöjda med situationen som gått helt enligt plan.

  Ja alla partier har som vanligt ramlat ner i ytterligare en psykos som kanske är den farligaste någonsin. Men Moderaterna har väl varit de som hetsat mest till detta av dem.

 9. Nu är inte Sverige och Ukraina helt jämförbara i sina förhållanden mot Ryssland men generellt sett skulle jag föredra att Sverige inte skulle bli ett av USAs alla slagfält för sina proxykrig och korruption. Ingenting i Ukraina handlar om någon ”humanitär angelägenhet” utan är ett av USAs sätt att få skicka skattepengar till vapentillverkare. Tror de flesta i Syrien, Irak, Afghanistan, Libyen, mm. håller med.

 10. Ukraina är inte Europas mest korrupta land. Det lär visst vara Ryssland (även om nu Ukraina inte är långt ifrån ska väl rätt vara rätt)
  Visst är det väl så att dödande av civila och förstörelse hade blivit något helt annat om Ukraina, precis som Putin räknade med, sagt välkomna ta över. Nu gjorde de inte det för de ville vara ett eget land, en suverän stat. Precis som de, med all rätt, ska få vara.
  Det är ett satans krig med förluster på båda sidor men det Putin som är den största boven här.
  Sen att kalla Moderater för krigshetsande parti…de flesta partier Sveriges riksdag var/är väl med på att bistå Ukraina i dessa tider.

 11. Så Erik menar att om Sverige blir attackerat och delar av landet ockuperat så ska ingen bry sig om att skicka vapen för att stödja oss? Vi ska med andra ord också kapitulera direkt och låta den attackerande parten få de delar av landet som de anser sig berättigade till eller nödvändiga för att upprätthålla sin egen säkerhet?

 12. Men samtidigt skickar Europa med de krigshetsande Moderaterna i spjutspetsen vapen och militär utrustning till Europas mest korrupta land och har bidragit till att detta krig blivit mycket längre och blodigare än vad det hade behövt vara. Ryssland kommer vinna detta krig i alla fall och den enda skillnaden är tusentals fler döda och ett hundratal städer jämnade med backen. Patetiskt att låtsas att man bryr sig om den ”humanitära katastrof” i Ukraina när man är direkt ansvarig för att ha förvärrat den.

  Dessutom är Moderaterna kanske Sveriges mest krigsälskande parti, de som ständigt gör allt för att göra sig till lags med de amerikanska krigshökarna. Vart är Moderaternas fördömanden av NATOs bombningar av Serbien 1999? Vart är Moderaternas fördömanden av USAs alla krig i mellanöstern? Bryr de sig verkligen om de människor som drabbas eller låtsas de bara när det passar? Jag har i alla fall aldrig hört en Moderat tala så mycket klarspråk om våldtäkter i Sverige som de talar om de som begås i Ukraina… men det är ju obekvämt och passar inte agendan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.