Albertsson om för många vargar

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaten Cecilia Albertsson i Hällefors ger sig in i en hyggligt turbulent debatt, när hon i en debattartikel menar att vargantalet i våra skogar måste minskas. Läs Cecilia Albertssons inlägg här.

Inför allmän jakt på varg

I dagarna kunde vi läsa om hur varg skådats nära centrala delar av Hällefors (på Industrivägen vid Delmat). Samma dag hade det även setts varg i Hjulsjö i nära anslutning till en familjebostad. I samma veva kom det nyheter om att varg vistats i centrala delar av Kumla. Över tid om vi ser några år tillbaka har vargen tagit sig mer och mer in mot centrala delar av bebyggelse. Oftast är det de yngre vargarna som trycks ut av större flockar (pga att de är udda eller utfrysta, eller för att de ska skapa eget revir) vilket gör att de söker sig till tätare bebyggelse och jagar det de kommer över. I tätare bebyggelse blir vargen mer stressad och kan då göra utfall och attackera.

Det är inte konstigt att varg ses allt oftare inne i tätbebyggelse. Både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har låtit vargstammen växa okontrollerat, inte minst i vårt län. Örebro län är det, i särklass, vargtätaste länet i landet.

Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2022/22 beräknas till omkring 540 vargar, varav cirka 460 i Sverige. Vinterns inventering visar på en ökning för tredje säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Detta är det högsta antal vargar som noterats sedan inventeringarna startade följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar. Det är för mycket, alldeles för mycket. Det är också långt över, både den referensnivå Naturvårdsverket slog fast 2019 på drygt 300 vargar och det beslutet i riksdagen om 170–270 vargar.

Att vargstammen har ökat påverkar väldigt många människor på landsbygden negativt. Många har fått sina tamdjur, katter och hundar rivna/attackerade av varg vilket har resulterat i att många lagt av med sin djuruppfödning och fler avser att göra det enkom på grund av vargen. Flera boende på landsbygden begränsar i större utsträckning sina barns och sin egen rörlighet av rädsla för att stöta på varg. Jägare och viltvården har även de blivit drabbade då jägarna inte vågar släppa sina hundar, vilket är ett hot mot jakten och viltvården i Sverige. Eftersök av trafikskadat vilt har också påverkats då eftersöksjägaren inte vågat släppa sin hund i vargområden. Dessutom bör tillägas att många medlemmar i olika jaktlag överväger att sluta jaga älg då tilldelad älgavskjutning minskat och i vissa fall inte kan uppnås. Enligt spillningsinventering visar det på att vinterstammen av älg minskat avsevärt. För att få återväxt på älgstammen behöver vargen minskas.

Om vi har runt 460 vargar i Sverige och riksdagen beslutat om att vi ska ha 170 – 270 vargar så borde beviljad avskjutning på varg ligga i spannet runt 200 – 300 st. Att bara få skjuta av totalt 75 vargar är inte nog. I årets licensjakt på varg fick endast sex vargar fällas i Greckenreviret mellan Nora och södra Hällefors. Vargarna måste hållas på en rimlig nivå för att skydda andra djur. Vi behöver pressa ned den svenska vargstammen i mycket större utsträckning än vad som görs idag, det har gått för långt. Inför allmän jakt på varg, det vore en långsiktig lösning för vargens kultur i Sverige och även för jägarna så att jägarna kan bedriva en vargjakt på ett mer humant sätt. Länsstyrelsen behöver tänka om och höja nivån på hur många vargar som ska få skjutas, verkställ det Riksdagen satt som mål.

Cecilia Albertsson (M)

24 Comments

 1. Svarar Per Grängstedts inlägg 27 APRIL, 2023 KL. 13:09
  OK, det här inlägget var ju vettigt, dina tidigare kommentarer var riktigt obehagliga. Du kan detta med jakt och viltbiologi, det är helt uppenbart. Men: Jakten är _en_ sak. Vargens hot mot hemdjurshållningen var och är viktigare för varför vi ville ta bort vargen från vårt land. Jag håller nog med dig i dina tankar om vargen i övrigt. Och jo, jag är också jägare.

 2. Svarar Mats Carlstedt: Oj. Det var för all del lite svårt att läsa ditt inlägg på grund av din behandling av det svenska språket, men det kanske du inte kan hjälpa. Men varför så många värdeladdade och nedvärderande uttryck? Lite trist att läsa. Bra ändå att du uttrycker din åsikt!
  Men så är det det här med att du skriver : ”Då mer än hundra år passerat sedan någon vild varg attackerat någon” … Ja, vad ska man säga? Du borde förstå att en art som har varit i det allra närmaste utrotad, som vargen, inte attackerar någon människa – eller för all del något djur, då. De här enstaka (bokstavligen enstaka!) vargarna som levde i Sverige under 1900-talet skulle också haft svårt att attackera någon människa eftersom folk var så medvetna om vargens farlighet. Hade någon varg dykt upp nära människor eller deras hemdjur så hade den skjutits direkt, det var länge skottpengar på varg.

 3. ”Ingenstans i Örebro län finns en älgstam som tål jakt”
  Nehej då slipper man väl, helt enkekt, att jaga älgen.
  Sen är det nog inte så enkelt och att tvärsäkert säga att det bara är stadsbor som värnar vargen. Men vem har sagt att man är för en okontrollerad vargstam om man inte vill utrota dem?
  När det gäller att bedriva skogsbruk så säger man ju att älgen förstör genom att bryta av och äta upp
  topparna på ungtallar (de äter även på gran). Därför måste man hålla älgstammen nere meddels jakt. Undrar om det egentligen inte är köttet som är svårast att gå miste om…..nu när tydligen vargen hjälper till med ”skogsbruket”?
  Istället då, för att jaga av den decimerade älgstammen, kunde man ju lägga lite energi på att jaga vildsvin som definitivt inte är så roligt att se spåren efter i skogen. Vill jag ”markbereda” vill jag bestämma själv var det ska göras.

 4. Bra Cecilia! Att sitta i städerna och ha åsikter om vargstammen är lätt då någon annan får ta smällen. Vi bor på landsbygden för att vi gillar att vistas i naturen eller har vår försörjning från jord- eller skogsbruk. Situationen i våra skogar är inte sund. Vargstammen har tillåtits växa sig alldeles för stor i Örebro län. Detta innebär i praktiken yrkesförbud för djurhållare , viltstammar som havererat och att man tar livsstilen ifrån oss. 16 revir tar ca 2000 älgar varje år. Ingenstans i Örebro län finns nu en älgstam som tål jakt. Men även om jakten upphör fortsätter vargarna att decimera stamen varje dag, året runt. Ni som är för en okontrollerad vargstam offrar hela ekosystem, struntar i demokratiskt fattade beslut , struntar i landsbygden, struntar i människors rädsla och djurens lidande.

 5. Nej Per Grängstedt, du blev utesluten ur LPO pga att du spred nazzeskit på nätet! Som vilde som kommunalpolitiker var du som uppslukad av jorden. Försvunnen, och att utnyttja politisk makt genom att uppta en tom stol i kommunfullmäktige är fult mycket fult. Du kanske tror att trolla som en toastol i dvs forum ger mer resultat

  Som du orerar, tror man att du är lika mycket kommunist som de du hatar mest!

 6. Nu var det inte debatt om signaturer eller pseudonymen detta egentligen skulle handla om.
  Men jag står för det jag skriver men du behöver ju inte veta om jag heter Zlatan, Vilhelm Moberg eller Brigitte Bardot.
  Jag vet väl kanske inte vem du är bara för att du skriver ett namn. Så länge inte forumet kräver t.ex inloggning (med bank-ID) körkort eller vaccinationsbevis etc. eller att man uppger sitt rätta namn får du väl acceptera det eller låta bli att svara.
  Jag tycker, i alla fall, att vargen är ett fantastiskt djur och har definitivt en plats i vår natur.

 7. Att inte skriva under sin kommentar med sitt riktiga namn vittnar om något osunt i debatten anser jag.

  Jag skriver aldrig under pseudonym eftersom det ger ett oärligt intryck som tyvärr gärna bjuder in till ett osunt språkbruk som vi också ser i kommentarsfältet där tillmälen haglar som inte hör hemma i en saklig debatt.

  Vi kan bara gå tillbaka till Cecilia Albertsson som startade debatten med sitt inlägg,hon skriver också ut sitt namn vilket vittnar om ärlighet och att hon vågar stå för det hon skriver och därmed också föra en sund och öppen debatt i sakfrågan.

  Önskvärt vore att alla svarar med samma ärlighet istället för att gömma sig bakom en pseudonym.

  Ärlighet varar längst och visar att vi som debatterar också har ett ärligt uppsåt med vår respektive ståndpunkt.

  Att tycka olika har vi alla rätt till men då ska också debatten vara ärlig och uppriktig anser jag.

 8. Tänk det är precis som på Twitter. Har man en något motsatt åsikt än högersidan, speciellt då SD-anhängare, är man minst ett ”sossetroll”. Man kan alltså, enligt Pär Grängstedt, inte bo på landet utan att vara ”kommunister/vänsterlakejer” om man inte hatar och vill utrota vargen. Man häpnar. Men vad jag, och fler med mig, tycker räknas väl inte då vi inte är jägare.
  Sen, att skriva under pseudonym är, än så länge, tillåtet i detta forum. Visst, jag kan skriva ett namn.Hade det varit lättare för dig att argumentera om jag skrivit ett namn? Du vet kanske ändå inte vet vem jag är om jag skrivit ”Dolly Westerkvist” eller Carolus Rex.

 9. Kommunisternas smutskastning och förvrängning av sanningen är deras signum i debatten så även här.

  Jag lämnade inte politiken varesig med ”svansen mellan benen” eller på något annat dåligt sätt som man försöker påstå.

  Jag ändrade bara arbetsstrategi och fortsätter än idag att arbeta för ett vargfritt Sverige men på effektivare sätt än i kommunpolitiken.

  Där hänger helt enkelt inte vänstertrollen med i svängarna och dom försöker därför göra en svan av en fjäder i sina försök attmosskreditera mitt arbete för ettvargfritt Sverige/norden som fått ett mycket bra gensvar ute i landet.

  Kommunpolitiken var helt enkelt inte det bästa forumet för just rovdjursfrågan eftersom problemet finns över hela landet idag och därför effektiviserade jag min insats genom att ändra arbetssätt vilket kommunisterna inte förstått.

  Dom hänger inte med i svängarna när det gäller det verkliga arbetet och hur det bedrivs effektivast.

  Jag skriver inte dessa måttligt begåvade medelmåttor på näsan var och hur detta arbete sker…dom är avhängda i den jakten och det krävs lite mer än kommunistisk kräkretorik för att hänga med i svängarna där men jag saknar dom inte heller…låt dom fortsätta med sin självmarkerande lågintellektuella strategi där dom hör hemma,mitt/vårt arbete för ett vargfritt Sverige rullar vidare med god effekt mot målet Ett vargfritt norden där skaran aktiva ständigt växer i takt med att insikten om problemet sprids till de som aktivt jobbar med sakfrågan.

 10. Kommunister dvs vänsterns lakejer uttalar sig som vanligt under pseudonym för att försöka undvika förtalsåtal…så relevanta är deras påhopp på sakliga inlägg i vargdebatten vilket dom bekräftar i sina huvudlösa kommentarer som svar på min kommentar.

  Som sagt inte lönt att argumentera med sådana haverister som inte vill ta en saklig debatt i ämnet.

  Fegheten genom att inte gå ut med sitt namn är typisk för vänstertrollens framfart i kommentarsfältet och ska därför lämnas utan avseende i den sakliga diskussionen.

 11. Per Grängstedt som spred rasseskit och fejkade nyhetesdynga och försvann med svansen mellan benen. Inget parti ville ha med dig att göra. Det är bara vildsvin gillar dig. Hade du lagt ett uns av hat mot vildsvin som din omogna rädsla för DEN STORA STYGGA VARGEN SOM ÄTER UPP MORMOR!!!! Så kanske du hade gjort någon som helst nytta. Men bara kanske…

 12. Citerar Per

  ”Raden av logiska argument kan göras oändligt lång men vi stannar här.

  Att argumentera med nyttiga idioter är bortkastad energi men tyvärr ett problem som vi ser i hela vårt samhälle idag där vargfrågan bara är en bland många som bekräftar kommunistisk infiltration 2.0 och som aktiv måste bemötas för att väcka folk som låter sig vilseföras av kommunistinfiltrerad mainstreammedia.”

  och undrar när de logiska argumenten börjar….och om vem som i detta fall är en nyttig idiot som tror på allt detta?

 13. Sorgligt att inte ett utotningshotat djur kan få leva i sitt habitat på de villkor som gäller för arten. Ingen medlem i flocken blir utstött! Alla behövs för att fånga större vilt, men ungvargar kan av sin drift att bilda egen flock, ge sig iväg för att söka lyckan. Om någon varg i flocken skulle bete sig fel, angripa en valp eller inte låta dem ta maten som de fått, blir det ingen mobbing. Flocken dödar onormala individer!

 14. Kan vara bra att påminnas om att Polen har runt 1500 vargar, Rumänien runt 3500, Spanien runt 2500 och Tyskland runt 1800, ändå har varken lansbyggd, viltstammarna eller den biologiska mångfalden havererat (som jägarna brukar påstå ska hända om vargen får fotfäste). Sen vargen återetablerade sig här har jägarna också orerat om att vargarna ”snart kommer ge sig på barn”, ändå har vi inte haft en enda attack, vilket de inte heller haft i ovan nämnda länder under samma tidsperiod. Tröttsamt med jägare och politiker som föröker göra sig till talespersoner för hela landsbygden!

 15. Cecilia Albertsson: jag måste fråga; hur känns det för dig att få ”uppbackning” från en person som verkar ha drabbats av totalt hjärnsläpp, där bara spökena han slåss mot är kvar?

 16. Jägarna behöver inte ta på sig besväret att jaga älg för att hålla älgstammen på en biologisk försvarbar nivå. Det sköter våra vargar på ett bättre, effektivare och naturligare sätt. Trots allt är det även så att det inte är vargen som är farlig i skogen. Älgarna och vildsvinen är däremot farliga och åsamkar människor och hundar död eller omfattande skador.
  Är det sagan om Rödluvan och vargen som har etsat sig fast i jägarstammen?

 17. Politisk verklighetsfrånvänd rödaktivism kan man snabbt sammanfatta det som skrivs i kommentarsfältet här ovan.

  Huvudfrågan är hur vi ser på hur vi vill använda våra naturresurser och hur landsbygdsbefolkningen vill leva sina liv.

  Vi har alltid eftersträvat att forma våra livsförutsättningar till vårt bästa när det gäller såväl vår försörjning som vår trygghet.

  Att våra förfäder kämpade med näbbar och klor för att hålla vargen kort hade sin logiska förklaring…vargen var ett väsentligt problem och är så än idag.

  Att ingen människa dödats av varg eller att människa inte skulle stå på vargens meny är som vanligt en halvsanning som vänstern gärna svänger sig i syfte att förvirra och söndra debatten. Härska genom söndring är en känd strategi ända från kommunismens start och de vilsna själar som följer denna vansinniga ideologi kallades också mycket riktigt av deras store ledare Lenin för just…nyttiga idioter som vi också ser goda prov på i kommentarsfältet ovan.

  Ser vi rationellt på vargfrågan får måste vi ha några saker klara för oss och det är dels de erfarenheter som ackumulerades under vår historia där vargen var och är än idag en betydande konkurrent om de för människan viktiga resurserna i form av matnyttigt vilt som i synnerhet under en blockad mot vårt land kan bli livsavgörande dels för att vi ska kunna upprätthålla vår försvarsförmåga med mat till våra soldater men även för att försörja svältande befolkning ute över hela vårt land.

  Här pratar vi om en betydande resurs som vargen ödelägger.

  Vänstertrollen anför då ofta att vargen minsann skulle vara utrotningshotad…ett utfall av okunskap och taktisk retorik som är helt grundlös.

  Varg finns i livskraftiga bestånd över i princip hela norra halvklotet så att hålla varg till och med i Norden är helt betydelselöst för vargens fortbestånd.

  För att naturbruket ska fungera krävs att jakten fungerar bra.

  Eftersom det matnyttiga viltet lever fritt finns inget annat brukningssött än jakt som dessutom är en väl inarbetad verksamhet som fungerar bra och som vi därför ska måna extra mycket om där såväl struktur som kunnande gränsande till professionalism präglar verksamheten.

  Att då reintroducera varg är lika tokigt som att sätta råttor i våra matförråd som ska försörja folket i ofred och krig.

  Rationellt sett ska vargen helt tas bort från Norden och skälen därtill är många.

  Boendetrygghet

  Bättre nyttjande av det matnyttiga viltet för folket över hela landet.

  Inte minst ska hela det här vänsterlollandet om att vi ska hålla varg helt elimineras eftersom det knappast är dom som äger problemet som hävdar detta!

  Mat på folkets bord även i ifred och krig inte minst.

  Raden av logiska argument kan göras oändligt lång men vi stannar här.

  Att argumentera med nyttiga idioter är bortkastad energi men tyvärr ett problem som vi ser i hela vårt samhälle idag där vargfrågan bara är en bland många som bekräftar kommunistisk infiltration 2.0 och som aktiv måste bemötas för att väcka folk som låter sig vilseföras av kommunistinfiltrerad mainstreammedia.

  Det är ingen slump att fria media växer så det knakar och så sent som igår kom en färsk undersökning som visar att en förkrossande majoritet av de politiska partierna kraftigt vill skära ner public service dvs SVT/SR just för deras irrelevanta användning av 9 miljarder av våra skattepengar…det rör på sig sakta men säkert åt rätt håll vilket såklart irriterar de nyttiga idioterna på vänsterkanten

 18. Tittar man på ”Den stora rovdjursfejden” och lyssnar på vad den erkände medlaren säger ”för att komma vidare i denna konflikt krävs att de olika sidorna börjar lyssna på motpartens åsikter och försöker förstå den andres argument” så kanske man lugnar sig lite nästa gång man ska diskutera.

  Att som Mats C gör att med allehanda personliga påhopp angående inläggsskrivarens kunskaps- och intelligensnivå för sällan debatten framåt.
  Ska man ändå göra det så kanske man ska titta på sin egen förmåga först. Redan i den inledande meningen så blir det galet när du skriver ”fel informerad”, sen fortsätter det genom hela inlägget med idel särskrivningar och felstavningar. Sen skriver du citat: ” Idiotin är total, när någon försöker verka smart”
  Nej Mats kasta inte sten i glashus som det heter utan framför dina argument utan personliga påhopp så ska jag lyssna.

 19. Det är beklämmande att politiker tror de samlar röster genom hets mot ett djur. Ett djur som är viktig för biologiska mångfalden- av vikt för klimatet och nu nya rön som visa avgörande roll i att lagra kol. Där vargen om den får ta de dimensioner den skall i naturen anses kunna bidra till så mycket som 260 milljoner ton . Alltså att vi har ett levande befintligt verktyg att hantera klimatkrisen på! Något vi alla önskar mer än annat. I dagens läge krävs kunniga politiker

 20. Blir lite patetiskt när en totalt fel informerad Moderat Cecilia Albertsson. Försöker verka påläst och med handlingskraft genast låta trofe jägare ta på sig sina fula fåniga smile. Och ut och spåra upp var ända varg. Säkert gps märkta för snabbare kunna hittas. Kan inte vara lätt försöka vara politiker, och från ett av alla parti som är välkänt för att ha svårt med sanningen. Skadedjuret Homosapiens har inte begåvning förstå att naturen sköter balansen. Folket vore tacksamma om uttalande om huruvida rovdjurens status bygger på sanningar. Inte genom uttalande likt hennes IQ befriade ”I tätare bebyggelse blir vargen mer stressad och kan då göra utfall och attackera”. Är detta uttalande grundat på sakliga erfarenheter, eller hämtat ur ”Rödluvan och vargen”. Då mer än hundra år passerat sedan någon vild varg attackerat någon. Även nästa uttalande som får en att undra om hon har någon verklighetsförankring alls. ”För att få återväxt på älgstammen behöver vargen minskas”. Vilket pucko. Hur mycket älg (förutom allt annat som är vargens byte. PS. Vår art ingår inte i vargens näringskedja) slaktas i trafiken årligen. Ca. 6000st. 80-90000 skjuts. De djur varg tar för sin rättighet att leva, är en fis i rymden mot vad skadedjuret Homosapiens åsamkar ekosystemet utan att bry sig. Men totalt manipulerade.
  Vad som bör hållas på en ”rimlig” nivå, är uttalande om saker en Moderat helt utan en adikvat utbildning i biologi eller rent sunt förnuft nog. Utan gör sig själv till åtlöje i sitt totalt ogrundade och patetiska utspel. För fan börja virka. Döda varg för att rädda älgen? Idiotin är total, när någon försöker verka smart. Kanske arten som förstör hela planeten skulle ta sitt ansvar. Normalbegåvade vet att skadedjuret Homosapiens inte behövs i att sköta djur och natur. Gått underbart bra i miljontals år. Numera tror ett visst klientel att vår art är gudar som ska bestämma vad och vilka som ska få leva. Går ju Skitbra för skadedjuret att göra det jobbet. Vart vi är påväg är solklart. Med tyckare bland politiker är det valfläsk och som vanligt osanningar när grodorna hoppar ur munnen. Inte imponerad av denna taleskvinna från moderaterna som just visats.

 21. Det var inte många rätt i Albertssons inlägg. Unga vargar, fjolårsvalpar, söker sig visserligen ut på egna äventyr när föräldrarna väntar nästa kull. Men de söker sig inte till bebyggelsen för att jaga utan råkar i regel bara passera. Det är ju nu väldigt svårt att vandra genom Sverige utan att någonstans komma in mot bebyggelsen. De vill bara komma vidare mot skogen, och är räddare för oss än vi för dem.
  En politiker borde väl också känna till att Sverige Riksdag förbundit sig att hålla en långsiktigt livskraftig population av vargar i Sverige?
  Det anger Naturvårdsverket i liggande förvaltningsplan till minst 300 vargar förutsatt att en ny invandrad varg förökar sig minst en gång vart femte år.
  I inventeringen räknas även vargar in som dödats under inventeringsperioden (1 oktober till 31 mars) vilket innebär att det inte alls finns 460 levande vargar i början av april utan troligen snarare under miniminivån 300 st.
  Cecilia Albertsson borde nog plugga på lite bättre om de regelverk inom EU som Sverige som medlemsstat har att förhålla sig till, nämligen Art och Habitatdirektivet som ger vargen ett strikt skydd. Bryter man mot detta lär det bli dryga nöter vilket drabbar skattebetalarna helt i onödan. Oansvarigt och okunnigt av Cecilia Albertsson

 22. Det är bra att man med jämna mellanrum påminns om varför man inte röstar på M. Har haft ynnesten att få se varg 2 gånger varav en gång bara 50 meter hemifrån. Har även sett vargdödade djur, och även får som dödats av 2 ”tamhundar” som hoppat in i hägn. Älgstammen skulle nog må bra av en reglering hur många djur som får skjutas, och vilka, finns ju ställen runt om i landet där jägarkåren fått rannsaka sig själva, skulle kanske tänkt till lite. Man kan faktiskt även spåra trafikskadat vilt med hund i lina man behöver inte ha den lös. Jag är betydligt mer rädd att hamna mellan älgko och kalv i skogen eller stöta på vildsvin än för vargen.

 23. Då är du väl nöjd med att man skjutit av ett stort antal av de blodtörstiga vilddjuren lodjur, i alla fall.
  Som själv boende på rena landsbygden, och aldrig haft turen att se en vild varg, skulle nog säga att jag är mer, mycket mer, påverkad av det vildsvinen ställer till med. De bökar upp åkrar och gärden så man kan inte ta hö till djuren då det kan bära vidare smitta (plus all sten de bökar upp som kan förstöra maskinerna).
  De bökar också upp och förstör i skogen och har man avverkat är inte stor ide att sätta plantor.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.