Alla helgon får oss minnas och hedra

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Idag är det Alla helgons dag och den dag då många av oss samlas på våra kyrkogårdar för att hedra och minnas de som inte längre finns med oss. Vi tänder ljus och smyckar gravar och denna ganska unga tradition ser ut att bli viktigare för varje år.

Alla Helgons dag, som alltså infaller idag, är alltså den dag då vi hedrar våra bortgångna vänner och släktingar. Alla Helgons dag infaller på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla Helgons dag blev röd dag och officiell helgdag så sent som 1953 och är alltså en ganska ung företeelse. Men många blandar ihop vad det är vi firar eller hedrar.

Allhelgonadagen är en urgammal kristen helgdag som funnits med sedan 1100-talet. Den infaller den 1 november och avskaffades som helgdag 1772, men många fortsatte och fortsätter ändå att fira dagen.

Allhelgonaafton är förmodligen ett folkligt firande utan speciellt kraftiga band till de kyrkliga traditionerna. Och eftersom Alla Helgons dag firas på en lördag infaller alltså Allhelgonaafton på fredagskvällen innan, alltså igår kväll.

Halloween firas dagen före Allhelgonadagen, vilket innebär den 31 oktober. En irländsk/amerikansk företeelse som egentligen kom till Sverige först på 1990-talet. Här råder lite förvirring kring när Halloween ska firas, men i Sverige idag borde det alltså vara kvällen före Alla Helgons dag, det vill säga igår kväll.

Alla själars dag krånglar kanske till begreppen ännu mer. Avlidna släktingars gravplatser hedras genom utsmyckning och gravtändning under Alla Helgons dag och kyrkan markerar detta genom att hålla gudstjänster på Alla själars dag, det vill säga på söndagen.

24i åker varje ut på en liten turné till vackert utsmyckade och upptända kyrkogårdar. I år blev det Guldsmedshyttan, Karlslunds kyrkogård i Nora och Södra kyrkogården i Lindesberg – en fin tur.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.