Mats och Malin är det perfekta värdparet. Här precis innan de första gästerna kommer.

Alla tar tid på sig på herrgården

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/NÄRINGSLIV
Mats och Malin är det perfekta värdparet. Här precis innan de första gästerna kommer.

HÄLLEFORS. Julbordet på Hellefors Herrgård har blivit en hejdundrande succé. Fullt hus varje kväll julbordet står framdukat och en värd som går runt i lokalerna och uppmanar alla att äta långsamt.

– Ser jag att det går lite för snabbt någonstans så delar jag ut ett gult kort, en varning, säger värden Mats Runqvist.

Att värdparet Mats Runqvist och Malin Lundberg Runqvist gillar julen kan ingen ta miste på. Många tusen lampor välkomnar gästerna och herrgården är pyntat ända upp till gardinstängerna. Julbordet är dessutom välkomponerat och tänkt att skapa de klassiska sju tallrikarna.

– Våra gäster får inte ha bråttom, säger Mats. Det tar några timmar att ta sig igenom allt gott och jag vill att folk ska åka härifrån mätta och glada. Känner man sig mätt halvvägs in i julbordet brukar jag säga åt gästerna att gå ett par varv runt herrgården. Då brukar det lätta lite.

Här finns nämligen allt man kan önska sig av både julstämning och julmat. Sill och strömming på den första tallriken, lax och regnbåge på den andra och kallskuret till den tredje. Därefter beställer man lutfisk som rundas av med varma rätter på tallrik fem. Skönt tillbakalutad beställer man sedan in den magiska osttallriken och avslutar med dessert och godis. Den som uppskattar god mat förstår att det tar några timmar att njuta sig igenom herrgårdens julbord.

– Jag går runt och försöker se till att gästerna trivs och Malin har koll på både gäster och mat, säger Mats. Och med 1400 eller 1500 gäster under julbordssittningarna vet vi ganska bra vad folk vill ha.

Lite förändringar blir det varje år. Till julbordet 2016 har man lagt till en rustik sillsallad, en rökt karré från Jokkm

okk samt en egengjord rostbiff på svensk fransyska.

Vem känner sig inte välkommen?
Mats inspekterar regnbågen innan gästerna hugger in.
Ingen åker hem hungrig.
Ett litet urval av julbordet.

2 Comments

  1. Ja jag kan verkligen rekommenderar att åka dit och äta julbord ..så underbart god mat och så är ägarna och personalen så trevliga..man känner sig så välkommen där..och inte blir det sämre med övernattning heller
    Tusen tack för en jätte trevlig visit förra helgen
    //Eva

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.