Amy Krüger på plats hos Sandbergs i Nora meden del av hennes kollektion.

Amy Krüger på oannoserad vernissage

NORA. Sandbergs i Nora har svårt att förhålla sig till en utställningslös värld i pandemitider, men löser det hela genom att ordna utställningar under helt igenom kontrollerade former. Från och med i eftermiddag kommer begåvade Amy Krügers glaskonst att förgylla Sandbergs utställningshall.

-Jag vet inte riktigt hur länge utställningen kommer att pågå, det får pandemin och besökarna avgöra, säger Fredrik Sandberg.

En oannonserad vernissage innebär en vernissage utan gäster eller besökare. Normalt kommer många för att vara med vid varje vernissage hos Sandbergs, men Fredrik och Annika hos Sandbergs bestämde tidigt att hundraprocentigt ställa upp bakom Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

-Rätt eller fel, men vi tog det beslutet och så här långt har det fungerat, säger Fredrik. Vi tar endast in tio personer i butiken och låter bara ett sällskap i taget gå upp i utställningslokalen.

Lite tråkigt kanske att inte kunna diskutera med andra besökare, men vi måste alla ställa upp på pandemireglerna. Och den nya utställningen kommer ändå att gå hem hos besökarna – oavsett man får diskutera med andra eller inte. Unga Amy Krügers glaskonst går utanpå det mesta och de flesta besökare kommer nog att undra hur en 34-årig glaskonstnär kan besitta de kunskaper alla kommer att förstår att Krüger har.

-Jag är 34 år, men har hållit på med det här i 18 år, säger Amy Krüger, under sitt besök i Nora på onsdagen. Jag började på gymnasiet och har inte släppt det här sedan dess.

Uttrycken i Amys glas berör. Här finns hennes kända fiskpåsar, men även glasskulpturer som imponerar – och kanske skrämmer. En skulptur i glas byggs upp inifrån och de flesta kan förstå att det här både handlar om ett kreativt skapande och ett suveränt utfört hantverk.

Amy Krügers verk är oftast figurativa och inte bara vackra. Fiskpåsarna har blivit kändisarna i hennes kollektion och har funnits med sedan tanken kom 2013.

-Fiskpåsarna fungerar bra, och utvecklas hela tiden. Jag gör först en färgad glasstång på fyra meter, som sågas i centimeter tjocka delar som slipas till fiskar. Sedan packar jag in fisken i ofärgat glas i flera steg och sist gör jag själva påsen.

För den som gillar glaskonst bör ett besök på utställningen bokas in. Amy Krüger är en ung, udda men modern glaskonstnär som besitter kunskaper som borde göra henne betydligt äldre.

Hur länge utställningen på Sandbergs kommer att hänga är i dagsläget oklart.

Fiskpåsarna är Amys signum.
Fiskpåsarna görs i olika storlekar. Här en av de minsta.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.