Nils Detlofsson och Liberalerna var ensamma om att reservera sig mot kommunstyrelsens beslut.

Är biograffrågan äntligen löst?

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Kommunstyrelsen i Lindesberg beslutade på tisdagen att låta det kommunala bolaget Besök Linde AB ta över ansvar och drift för biografen i Lindesberg. Men innebär beslutet att biograffrågan verkligen är löst?

Nej, frågan om en kommunal biograf kommer att leva vidare länge än och förmodligen så länge man väljer att ha en kommunal hand i syltburken. Att fortsätta med nuvarande drift i en förvaltning är inte möjligt utifrån konkurrenssynpunkt, alltså olagligt, och förslaget att lägga ansvaret för biografen i Besök Linde AB är på flera sätt smart. Även om man hittar en entreprenör för biografen kan Besök Linde fortsätta att äga den tekniska utrustningen, oavsett om en privat entreprenör skulle gå i konkurs eller om verksamheten, på grund av hög extern hyra, skulle flyttas till en annan lokal.

Men debatten kommer att återkomma så snart det finns en privat intressent som är beredd på att satsa på att driva biografen i Lindesberg. Frågan är ju i högsta grad politiskt betingad, även om hanteringen i Lindesberg visar på många oheliga åsikter, långt ifrån respektive partiers nationella ståndpunkter.

Nu blev det ett beslut med endast Liberalerna som opponent. Liberalerna ville att biografverksamheten ska fortsätta som tidigare. Så här skriver Nils Detlofsson (L) och övriga liberaler i sin skriftliga reservation:

”Vår inställning i sak är att biografen i Lindesberg med närliggande verksamheter fungerar mycket bra och numera också går med vinst. Det finns troligen få, om ens någon, motsvarande verksamhet i Sverige som fungerar så bra och till ingen kostnad för skattebetalarna i kommunen. Utöver mer än 300 filmvisningar så används lokalen till teater, filmstudio (visning av smala filmer), opera på film, kommunala förvaltningar med mera. Allt detta till i stort sett ingen kommunal kostnad. Därutöver får ett trettiotal ungdomar arbetslivserfarenhet och gemenskap när de arbetar på biografen med allt från att visa film till att sälja dryck.

Att förändra något som fungerar så väl är inte genomtänkt och innebär risker och riskerna är i detta fall mycket större än de eventuella vinster (som inte visats) man kan uppnå med en förändring.

Bygg vidare på ett vinnande koncept och förstärk istället för att förändra!”

Att just Liberalerna väljer denna väg kan kanske vara svår att förstå, men frågan har debatterats hårt inom partierna och just Liberalerna tycks bli framtidens kulturförsvarare när det handlar om kommunens agerande. Den kulturpolitiska lobbygruppen Nätverket Lindekultur har arbetat hårt för att biografen ska behållas i nuvarande form och Liberalernas förslag är säkert välkommet. Lobbygruppen kommer sannolikt att fortsätta sitt arbete om och när en privat entreprenör dyker upp och vill driva biografen i Lindesberg.

Sista ordet i biograffrågan är förmodligen inte sagt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.