Åsa Leek om Jantelagen

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare tar flitiga debattören Åsa Leek upp ett känsligt ämne – Jantelagen. Hon exemplifierar det genom sitt eget liv och sina egna åsikter. Har Åsa Leek rätt eller inte?

 

 

Jante är hembygden, byhålan, småstaden

Några av mina tankar efter Källbergs blogg häromdagen.

Jante är en plats i Aksel Sandemoses bok, ”En flykting korsar sitt spår”.

I hans bok är Jante hembygden, byhålan, småstaden.

Jantelagen gäller när man inte kan se eller tåla någon annan människa som har talang eller skicklighet.

Jantelagen är ett bra sätt att försöka att trycka ner någon i skosulorna.

Avundsjuka är ett stort problem. En avundsjuk person kan inte tåla att andra kanske överträffar honom.

Hans avundsjuka kanske gör att han ser att den andre skryter eller är en besserwisser.

Detta är jantelagen:

Du skall icke tro att Du är något.

Du skall icke tro att Du är klokare än vi.

Du skall icke tro att Du är bättre än vi.

Du skall icke tro att Du vet mer än vi.

Du skall icke tro att Du är förmer än vi.

Du skall icke tro att Du duger något till.

Du skall icke skratta åt oss.

Du skall icke tro att någon bryr sig om Dig.

Du skall icke tro att Du kan lära oss något.

Bästa odlingsjord är förstås en liten stad eller by där man bott från vaggan till graven. ”Så har vi aldrig gjort förr”.

Nu finns ju Jante överallt, tom i den egna familjen, släkten, arbetsplatsen osv.

En annan typ av Jante

I en liten by, Lunnarp, nära mej på Österlen, bor en kvinna som kommer från Thailand. I vägkorsningen finns en liten remsa av obebyggd mark.

Hon vill glädja övriga i byn och oss andra som ofta kör vägen förbi. Hon har planterat olika blommor, både på marken, liksom hela diket. Det exploderar av färg och man blir så glad varje gång som man åker förbi. Jag har tackat henne genom en insändare i Ystads allehanda, vilket ledde till att tidningen åkte dit och gjorde ett fint reportage. I Ystads allehanda kan man inte gömma sig bakom en pseudonym och i sin feghet ösa på.

I min egen lilla by där, bor en sjuklig man som i den gemensamma ”gröne plan” planterar blommor och gör fint. Det som jag har kunnat bidra med är att köpa jord och köra hem till honom och att vattna ibland.  Jag ser upp till dessa människor och blir lite avundsjuk över att jag inte själv har tänkt som de.

Jag har inte sett det i Nora.

Kanske beror det på att vi har så nära till övriga världen där nere? Folk är mindre bittra och skriver man insändare eller svarar på en sådan, så är kravet att man har uppgett sitt rätta namn.

Min uppfattning är att även tidningarna här borde ställa samma krav. Det är en sån feghet att inte våga stå för vad man tycker.

När jag har en tjurig dag i mitt hem där nere, så sätter jag mej på tåget och betalar en ringa summa för en biljett på Öresundståget och tar en heldag i Köpenhamn.

Det skulle finnas ett Köpenhamn nära Nora också i rättvisans namn.

Åsa Leek

28 Comments

 1. Jag är bl.a oärlig, oredlig, oschysst, ojust, falsk, bedräglig och skum. (synonymer till ohederlig )
  Detta då enligt Jens Mikael Larsson.
  Fast vi kom ju från ämnet fast detta är ju också intressant.
  Dina åsikter är inget värda om du skriver under signatur. Som sagt det är väl bara att vi alla börjar med alias. Jag heter ”Mikaela Larsson…”

 2. Verkar som att Marika Johansson tidigare skrivit under signatur men nu slutat med det. Får tacka så mycket för den vänligheten! Jag vet vem jag är och jag fortsätter att kommentera, helst om Jantelagen eftersom det är det den här debatten handlar om. Vissa verkar fortfarande inte ha förstått det men beter sig desto mer Jantelagsaktigt. Och signaturanvändning är fortfarande lika fegt och ohederligt!!!

 3. Jaha du, Jens-Mikael Larsson, godtrogen får man väl vara. Men du kallade oss som använder signaturer för fega och ohederliga. Om du tycker så tycker jag att du inte ska kommentera alls. Eftersom de facto ALLA kommentarer är anonyma om det nu inte är så att man skriver ut sina styrelseuppdrag samtidigt.

 4. Naturligtvis Frida Svensson, så kan det namnet vara taget ur luften. Är väl inte dummare än så. Jag är väl godtrogen men har ändå valt att göra skillnad på riktiga namn även om jag naturligtvis inte kan veta om de verkligen är det och på fåniga signaturer. Och jag tror absolut inte på allt som skrivs på nätet. Men återigen så handlar den här debatten om Jantelagen och den har du hitills inte deltagit i även om dina kommentarer andas Jantelag lång väg. Debatten om debatten fördes på denna sajt förra veckan. Och känsligt och känsligt, eftersom jag själv kan vara rätt provokativ så får jag väl tåla lite själv. Välkomnar debatter, konstruktiva sådana. Inte osakliga tramsigheter som kan komma från både anonyma och ”riktiga” namn.

 5. Jens-Mikael; Känsligt må jag tro 🙂 ….om inlägget handlar om jantelagen, varför driver du och Å.L då en ”kampanj” genom hela tråden gällande inte besvara anonymitet?
  Det var DET jag kommenterade! Förlåt om jag drog in era internetkunskaper i tråden, ville bara poängtera att ni inte verkar ha kunskapen eftersom ni tror på det som skrivs på nätet.

  Ni likaväl som jag skrev om anonymitet, varför är det mer okej för er att skriva om det än vad det är för mig att kommentera det?

  Men håll med…hur vet du att Frida Svensson inte är taget ur luften?

 6. Återigen så är det här en debatt om ”Jantelagen” och den tycks än mer befogad när man läser Frida Svenssons inlägg. Vad har mina och Åsa Leeks internetkunskaper eller bristen på densamma med saken att göra???

 7. Tycker att ”debatten” om användandet av alias är den konstigaste på länge.

  Hur vet ni att jag verkligen är Frida Svensson?
  Frida Svensson kan lika väl vara Anna Karlsson, Bengt Larsson eller Kalle Anka!
  Det är det som är internet! Möjligtvis vet 24i och polisen om de så önskar men VI vet inte:) Om man inte är extremt duktig på datorer och är en S.k hacker förståss, men tvivlar på att vare sig ÅL eller J-ML är det.

  Vad ska ni med själva namnet till?
  Kolla upp det på Eniro eller något annat personregister? Och i så fall, varför?
  Varför är det så viktigt att ni t.o.m slutar diskutera med dem som använder ett alias?
  Tror ni bara har en extremt stor okunskap om internet.

  Ni kommer aldrig kunna ha en face to face diskussion på internet.

  Det spelar ingen roll om man skriver under i SÅDANA HÄR debattforum med Jens-Mikael Larsson, Frida Svensson, Åsa Leek, Boxen eller Ojdå.
  Same shit, different name!

  Så tips till er alla som verkligen VILL diskutera med Åsa och Jens-Mikael anonymt,
  skriv ett påhittat för och efternamn. För DÅ är det okej så länge ni inte berättar:)

  Till Åsa Leek och Jens-Mikael Larsson; det är bara att börja lära sig internet eller så får ni sluta hänga här, för ni vet i alla fall aldrig exakt VEM det är ni diskuterar med.
  Satsa inte heller på att bli en hacker, för att få er vilja igenom…det är väldigt olagligt! 🙂

  Ha en bra dag alla!

 8. Självklart ska man inte utsätta andra för påhopp men jag anser att så länge man lever i ett någorlunda fritt land så är det upp till var och en om dom vill vara anonyma.

  Precis som du själv skriver Jens-Mikael Larsson behöver man inte bry sig om vissa kommentarer men för den skullen tycker inte jag att man ska utesluta anonyma kommentarer.

  Alla ska få komma till tals sen är det upp till var och en och bilda en uppfattning om den är sann eller inte.

  Jag anser att man ska bete sig som man själv vill bli bemött därav brukar jag inte lägga nån större tanke på om det är en anonym eller inte som kommenterar utan vad denne skriver är det som är viktigt.

  Hoppas du förstod nu vad jag menar och jag vill absolut inte förstöra debatten på något sätt jag vill bara ge min syn på ett öppet samhälle!

 9. Åke
  Jag kanske gjorde fel som kommenterade dig, men litar på att du inte skriver här för att förstöra för andra. Har inte fått det intrycket hittils!
  Jag står för min uppfattning att anonyma insändare under konstiga och anonyma signaturer saknar värde.
  Får intrycket när jag läser vad du skriver att den anonyme angriparen ska skyddas och den namngivne och angripne ska straffas, oacceptabelt tycker jag.
  Nu vet jag att långt ifrån alla insändare är av den typen. Men mycket bitterhet kan man läsa både på och mellan raderna i de anonyma kommentarerna. Många vill heller inte bli påhoppade av anonyma signaturer och frågan till dig kvarstår, om än omformulerad: Ska man anonymt i sådana här sammanhang få bete sig mot andra hur som helst, och ska den som utsätts behöva tåla det???

 10. Susanna Larsson
  Tack för frågan! Nej, jag vet inte vem S. Johansson är mer än att han skriver här. Karin Svensson har jag inte stött på här vad jag vet. Jag utgår från och har förtroende för Tomas Källberg och Anna Magnusson när de släpper igenom folks kommentarer som innehåller riktigta namn. Jag vet heller inte vem du är Susanna Larsson, men jag utgår från att du heter det och därmed kommenterar jag härmed ditt inlägg. Ojoj och Ojdå! heter man inte enligt mig. Kanske är jag gammaldags i den synen, men då står jag för det. Deras åsikter är därmed inget värda och jag bortser från dem. I svaret till Åke skrev jag mer utförligt om varför jag inte tycker att man ska tillåtas skriva under med signaturer. Jag tycker inte att man behöver skriva var man jobbar, var man bor eller något personnummer, men det är upp till var och en.
  Så jag hoppas Susanna Larsson att du härmed har fått svar på dina frågor och lite bättre syn på var jag drar gränsen för vad som är anonymt. Men andra är naturligtvis fria att göra andra bedömningar, och anonyma signaturer får debattera med andra än mig!!!

 11. Alla vill inte gå ut med sitt namn och detta måste man respektera och då är det upp till var och att bilda sig en uppfattning vad den kommentaren är bra eller dålig.

  Bara för att man som i Sverige än så länge har yttrandefrihet så betyder det inte att man kan säga vad som helst utan att få en massa påhopp.

  Vissa kommentarer som har namn kan man ändå ifrågasätta om det är en sann profil bakom eller påhittat namn där får man själv avgöra vad man tycker!

 12. Åke
  Självklart är det skillnad på privata mail/brev och insändare som här på denna sida. Har ingen annan åsikt än dig i det hänseendet. Men den här debatten handlar framförallt om Åsa Leeks insändare om Jantelagen, därav min kommentar om det. Hur man genom trakasserier ska tystas och dra sig tillbaka från uppdrag som brevskrivarna inte tycker att man förtjänar för att man tycker fel och klär sig illa eller liknande. Detta har jag upplevt, och det är sann jantelagsanda. Tror inte att samhällsklimatet blir mindre hårt om man skriver under med sitt namn i den här typen av insändare. Och var och en får och måste ta ansvar för vad man skriver. ”Ger man sig in i leken får man leken tåla”. Jag har genom mina kommentarer här och på andra håll gett mig in i leken, och måste därmed och tar gärna debatten och får leva med att alla inte tycker som jag. Gömma sig bakom signaturer är fegt, ohederligt och framförallt misstänksamt. Det kan ju vara vem som helst som inte har något annat syfte än att trycka till och tysta debattören. Ibland på uppdrag från politiska motståndare eller liknande. Ibland för att man sitter och är bitter för sina egna tillkortakommanden och måste ta ut det på andra.
  Och motfrågan till Åke blir: Är det bättre att det går illa för den som den anonyme insändaren ger sig på än den som skriver samma insändare under fega och oansvariga signaturer???

 13. Men Jens-Mikael, menar du att du vet vem S. Johansson är? Eller Karin Svensson? Var drar du gränsen för anonymt? Ska man skriva var man jobbar, sin adress, eller personnummer?

 14. Jens-Mikael Larsson (FP) Ledamot kommunfullmäktige

  Är det inte lite skillnad på privata mail och brev och som här på internet till allas beskådan vad man skriver?

  Självklart ska man skriva under med sitt namn om man skickar privata mail brev eller vad man nu gör men varför måste alla gå ut i media vad man heter samhällsklimatet är grymt hårt idag skriver man lite fel så kan det gå riktigt illa!

 15. Jag skrev det i den andra debatten om debatten, och jag kan skriva det här med. Jag kommenterar inte kommentarer från anonyma insändare. Jag delar Åsa Leeks syn på att de saknar värde och därmed kan vi bortse från dem. Fick i samband med förra kyrkovalet ta emot både anonyma brev och mail med åsikter om mig som person. Allt i sann jantelagsanda. Det ska ingen behöva tolerera, vare sig man är förtroendevald eller ej.

 16. Jens-Mikael Larsson, så du vet vem S. Johansson är bara för att hen skriver ett förkortat namn? Isåfall tror jag du är den enda i stan…

 17. Jag tycker också det är viktigt med att alla ska få uttrycka sin åsikt.
  Min åsikt är att ÅL verkar vara en riktig första klassens besserwisser.
  Lite irriterande med allt tjat om anonymiteten.
  Man behöver inte basunera ut vem man är. Det är också en rättighet.

 18. Delar Åsa Leeks syn, hela samhället är fyllt av Jantelag från topp till tå. Det är faktiskt så i de flesta fall att det finns andra än en själv som faktiskt vet bättre, och varför saker och ting är på ett visst sätt, och varför man tvingas besluta om olika saker som berör andra. All heder till S. Johansson och Åsa Leek vars åsikter långt ifrån alltid överensstämmer med mina egna, men man gör det öppet och står för det. Åsikter från signaturer som Ojoj och Ojdå! kan vara och är säkert kloka ibland men kan ju också vara skrivna i syfte att bara stämpla ner öppna debattörer i sann jantelagsanda och tas därmed inte på samma allvar, tyvärr!!!

 19. I ett demokratiskt land får alla komma till tals och ingen borde därmed behöva att vara rädd för att stå öppet för sina åsikter. Det kunde inte min grannfamilj, som fick fly från landet, Irak.
  Jag har aldrig varit konflikträdd och något offer känner jag mej inte som. Tall poppy syndrome! Det var ett generellt inläggsord, som det ibland finns fog för att påminna om. Det är kanske därför som man vill vara anonym med sina åsikter i Nora? jag la egentligen in ordet i min undran varför folk är så rädda i detta forum.
  Nu skulle jag aldrig vara öppet kritisk mot någon enskild person. Den kritik som jag ibland riktar är gentemot offentliga personer, det kan vara en politiker, institution eller chefstjänsteman med makt att påverka innehållet i mitt liv. Jag har en stor vänkrets som nog betraktar mej som rak, ärlig och kamratlig. Jag bor på en gata sen över 30 år tillsammans med de mest underbara människor. Vi hjälps åt när det behövs, stöttar och tröstar när det behövs. Lika stor tur har jag som sagt med den plats där jag bor sommartid. Nu vet jag inte om det beror på att man på båda ställena kommer från olika platser och har slagit sig ner som granne till mej? Jag förstår inte varför man har behovet att gömma sig när man har en åsikt? Den blir ju inte tagen på allvar då och man når inte ut med sitt budskap.

 20. Signaturen Ojdå.

  Välskriven kommentar, som tar upp det som nu sker i Nora.

  Demokratin, börjar komma på undantag. Avvikande åsikter rekommenderas att flytta. Att boende i Nora, vill ha insyn i de olika affärer och tillsättande av befattningar, verkar tydligen skrämmande på de som styr. Någon i ledning, har tidigare uttryckt, att det behövs mer ”transparens”, men så har det inte blivit.
  I stället genomförs en socialistisk ”tystnadspolitik”.

  Vi är alltså, med raska steg, på väg mot ett gammaldags ”feodalsamhälle”, där ett fåtal styr enväldigt och despotiskt. Det är min bild av Nora idag !

 21. Jag tycker det är bra att alla får komma till tals oavsett vilken åsikt man har!
  Är det inte det´som kallas demokrati?

  Eller man ska börja med att rensa ut vissa för att dom har en annan åsikt än sin egen?

  Jag håller inte med i mycket det Åsa skriver men jag respekterar att hon har sina åsikter men inte för att jag skulle vilja tysta henne bara för det!

  Alla måste få ha sin åsikt det är den enda försäkran att demokratin kan fortsätta.

  Vi börjar få ett samhälle som fanns innan folkhemmets början där det bara är rika och framstående människor får komma till tals och ärligt hur många vill ha ett sånt samhälle förutom dom rika och förmögna?

  Respektera att alla kan inte tycka lika och att alla måste få ha sin åsikt!

 22. Boxen tycks vara betydligt mer insatt än vad vi på 24i är, men jag är benägen att hålla med om att en gräns passerades med Åsa Leeks självpåtalade utsatthet för Tall Puppy Syndrome. Hade vi ansett att Åsa Leek är ett offer hade vi avslutat den här debatten för länge sedan. Och i ärlighetens namn, Boxen… vissa läsarreaktioner klarar vi oss väldigt bra utan.

 23. Jag tycker att ni på 24i visar dåligt omdöme när ni låter Åsa Leek spy galla över Noraborna. Ni vet lika väl som vi andra att hon verkligen inte respekterar andras åsikter och är en av de värsta på personliga påhopp. När hon börjar prata om ”tall poppy syndrome” som om hon vore någon stackars ”utsatt” tycker jag det går lite för långt. De tjänstemän och politiker som råkar ut för hennes i mångt och mycket obefogade attacker är de som är utsatta. Det känns mest som om ni är desperata efter läsarreaktioner.

 24. Du är en av dem Åsa Leek som skriver på detta forum, inte kan respektera andras åsikter och hoppar på andra för de åsikter dom har. Inte anonymt men det gör inte saken bättre, det är lika otrevligt.

 25. En Janteplats är min gata i Nora. Där har jag bara fina, goa hjälpsamma grannar. Vilken tur jag har haft som hanmnade bland dessa människorna. Samma tur har jag med den gatan som jag bor på i den andr orten Vilka är människorna som skriver på detta forum ? Som inte kan respektera andras åsikter? Som hoppar på varandra för åsikter som man har?
  Anonymt dessutom.

 26. Här har Du ett guldkorn Åsa !

  Jantelagen, bord införas, som försättsblad till agendorna i Nora kommuns olika nämnder och bolag.

  Klockrent !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.