Åsa Leek om synen på flyktingar

i INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel på lördagskvällen ger debattören Åsa Leek sin syn på asylrätten och det faktum att Migrationsverket planerar att placera 50-100 flyktingar/asylsökande i Nora och Gyttorp.

 

Kommunerna måste hjälpas åt

Jag ser på TV ibland. Jag har två TV apparater, en i Nora och en i Smedstorp . Rapport och Aktuellet visar fruktansvärda reportage från situationen i Syrien. Barn skadas och lemlästas. Barn ser sina föräldrar dödas. Barn är hungriga. Barn mister sina syskon. Jag ser kvinnor och män som far illa och lider. Det gör så ont att se att man nästan inte klarar av att titta.

Tack och lov har vår regering med stöd från samtliga partier utom Sverigedemokraterna tagit beslut om asylrätten i vårt land. Målet för migrationespolitiken är bland annat att asylrätten i Sverige och i ett internationellt perspektiv ska värna om de människor som måste fly för sina liv.

Det är Sverige som land som tar emot flyktingar i enlighet med regeringens beslut.

Kommunerna måste hjälpas åt att ta ett gemensamt ansvar.

I asylprocessen  måste barnens situation särskilt tas tillvara.  Att se till barnets bästa och ta särskild hänsyn har kommit till som en följd av FN:s barnkonvention.

I en del forum och som kommentarer utifrån vad vår länstidning skriver om flyktinganländning, så känns det ruskigt att vara omgiven av människor med en vidrig, osolidarisk människosyn som jag inte trodde existerade i lilla Nora.

Det finns också en skrämmande syn mot de människor som av olika anledningar behöver stöd i sitt liv. Barn som inte i vissa situationer inte kan få sina behov tillgodosedda av sina föräldrar, måste vi så klart ta hand om, genom och i enlighet med den socialtjänstlag som också har godtagits genom den politik som vi har  i Sverige.

Vi vet så lite om anledningen till varför en del människor inte lyckas lika bra som andra?  Det finns förklaringar till det! Barnen är allas vår angelägenhet och ansvar att genom medmänsklighet och genom en lagstiftning se till att de har det så bra som möjligt.

Vi har också genom våra partier kommit överens om skyldigheten att hjälpa de missbrukare och hemlösa som vi har i Sverige till om möjligt ett bättre och drogfritt leverne.

Det handlar också om Socialtjänstlagen!

Så här fungerar min hjärna som styr mina tankar.

Åsa Leek

12 Comments

 1. Vi måste börja lära oss att tänka om, det handlar inte om egoism,empatistörning,eller småstads anda.
  Europa måste börja höja bistånden och hjälpa folk på plats i sina länder. Historian bara upprepar sig när folk tvingas på flykt från sina hem. Folk måste även börja fundera på om det kan ligga något politiskt bakom detta som pågår i världen och hur vi kan börja hjälpa istället. Kan vi rösta på annat parti? Kan biståndspengarna användas effektivare? Kan Europa jobba mer på plats i länder och inte bara hjälporganisationer. Det är läskigt att så fort någon vill börja diskutera detta med andra åsikter och se problemen med andra ögon,så ska man bli påhoppad. Bra att norakommun säger ifrån just nu och tänker långsiktigt. Tullbacken behöver rustas och mer personal,Karlsängskolan med fler lärare,barnomsorgen ökas.

 2. Fler människor borde istället börja tänka på vad vi klarar av. Jag blir ledsen och bedrövad när jag ser att vården i Sverige är en katastrof,pensionärer som inte har råd till mat,mediciner och fler o fler hamnar hos kronofogden. Äldre som får vanvårdas. Ungdomar som inte kan få jobb,inte kan flytta hemmifrån. Allt fler lever på socialbidrag för FAS3,utförsäkrade mm. Sverige borde inte ta biståndspengar och ge till dom som är här,Sverige borde öka biståndspengarna och allvarigt hjälpa människor på plats. Hjälpa till att bygga upp deras länder med skola,demokrati,vård mm Denna cirkus att tvinga människor på flykt är sjuk o har pågått länge. Se till att Europa o Sverige hjälper länderna o människorna på plats.

 3. Många kommuner idag har redan ansträngda kommuner, se bara på hur kommunerna hamnar efter i rust och utveckling. Och problemet är att kommunerna får bara betalt i 2år för asylanterna från migrationsverket. Sen är det kommunens uppgift att försörja dom..I Nora är det ont om jobb och många yngre tvingas till ex Norge för att jobba. Är inte detta som pågår i Sverige upp och nervänt och helt galet? Och vifta inte med rasistkortet för att några vill försöka tänka realistiskt på saker och ting.

 4. När badvattnet i badkaret rinner över måste man stänga av vattenkranen. Det är arbetsbrist i landet även bostadsbrist. Många studenter tvingas säga nej till utbildning för att de har ingenstans att bo. Kommuner går på knä,vård,omsorg,skolor i landet är katastrof. Så nej,den dagen vi har möjligheter att hjälpa fler så okej, just nu är dom som kommer hit bara i förvar.

 5. Åratals utlandsarbete för utlandsorganisationer.
  Icke svenska.

  Att jämföra mellanöstenläger med med afrikaläger är väl en sak. Åka dit och ”titta” Tja ! Går säkert bra om man reser på ”expertstats” dvs allt betalt i VIP -class

  Arbeta och bo där något helt annat. Problem som turistchefen råkar utför- språket.(norra Kenya, turkana språket)
  Vad pratar man med när de väl lyckats ta sig hit ?
  Från afrika swahili, från arabländerna olika språk.

  Och det klarar man av i Nora?

 6. S.JOhansson, du missade tydligen min poäng vilket var att ifrågasätta din bild av vad en flykting är. Varför du bara tycker att en flyktign från Afrika är välkommen hit. Det känns som en mycket förlegad bild.

  För kännedom: Jag HAR rest ”dit och tittat”. Har arbetat aktivt och på plats i flyktigläger både i Afrika och Mellanöstern. Men kände att det inte var relevant i denna diskussion att ta upp då det inte bara är vi som aktivt arbetat i krigs- och svält situationer som äger en bild av vad en flykting är då detta styrs av flyktingkonventionen. Hur ser din egen erfarenhetsbild ut?

 7. Visst är det så; ignorance,empatistörningar
  egoism och småstadsanda.

  Tänk om socialnämnden ville skicka någon till ett flyktingläger !(jag kan ställa upp med kunskap, så kraken kommer hem i något så när helt skick)

  En euro på att det blir problem, på grund av att man inte klarar av att ta hand om sig själv.

  Det här är en sorts liv, som ingen av er har den blekaste om när ni sitter på kontoret.

  Jag skulle kunna beskriva hur du kommer att möta en finlemmad kvinna, med ett barn, lätt rödhårigt, med stor mage,(svält) maken stack när det blev problem.
  Hennes andra barn dog av svält!r

 8. Jag utgår ifrån att våra politiker har läst på och kan FN konventionerna.
  Därför blev jag både skrämd och konfunderad då jag läster om politiker som satt och”gapade som en fågelholk”när det rapporterades om att Nora skulle ta emot 50-100 flyktingar? Både TV,radio och tidningar rapporterar det hemska som sker i Syrien. Har politiker i Nora undgått att få vetskapom det som sker?
  Igår såg jag bilder på TV så hemska att det inte går att förstå att människor och framförallt oskyldiga barn måste vara med om detta. Raketer hade satt eld på byggnader och massor med barn hade omkommit!
  Borde man inte istället för att bli tagen på sängen, börjat att planera för att ge dessa lidande människor ett skydd? Om man sett på TV eller läst?
  Vad är det som är fel?
  Okunskap, empatistörningar eller egoism? Hm Småstadsandan?

 9. Att hötta med flyktingkonventionen, är väl att ta i på ett logistikproblem, eller hur UAS ?

  Du står i ett ”faminerelif camp” i Sahelområdet.
  Du äger en kanga, ett par sandaler av traktordäck, en plastskål som du får mat i från utdelningen och en plastdunk för vatten. Det är mellan 30 och 40 grader varmt.

  Hur bär du dig åt för att resa till skandinavien?
  Jag föreslog att du skulle resa dit och titta, men varför inte prova.

 10. S.Johansson ”Riktiga flyktingar från Sahara äger absolut ingenting.” Vad menar du med det? Förklara gärna var som är riktiga flyktingar i dina ögon för i Flyktingkonventionen (FN) står det inget om att flyktingar endast kan ses som riktiga om de är utan egendom och är från Sahara.

  Utan det står att läsa i Artikel 1 i konventionen att en flykting definieras: som en person “som flytt sitt land i välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, och som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet…”

  Detta ”riktiga flyktingar från Sahara”-uttalade berättar endast för oss läsare att du aldrig pratat med en flyktig som berättat sin historia för dig. Sök gärna redan på en person som kan berätta för dig hur dennes vardag såg ut som flykting på väg till Sverige.

  Lycka till S Johansson med din utveckling som människa med global medvetenhet och kunskap om grundläggande mänskliga rättigheter.

 11. Jag blir ganska skrämd, när jag läser artikeln.
  Socialnämndens kompetens, ligger tydligen på vad massmedia förmedlar och från de uppgifterna agerar man.

  Vill på det varmaste rekommendera personliga besök i tex södra Somalia eller något Arabland. En annan reflektion, som man kan göra, är; hur lyckas folk från de här platserna ta sig till Sverige över huvud taget ? Riktiga flyktingar från Sahara äger absolut ingenting.

 12. Åsa jag har inget emot denna flyktingströmmen men först så tycker jag att den så kallade socialtjänstlagen du pratar om ska ta hand om våra uteliggare som vi har i Nora kommun.Sen så tycker jag att kommunen ska ta sitt ansvar för att dem som kommer och inte bara slänga in dem i några lägenheter eller vad dem nu ska bo. Fast innan så får dem lära sig vad allemansrätten är för det är vad dem säger när man säger åt dem när dem gör fel. Sen så tycker jag att vi har en rejäl fattigdom i Sverige och många av dem svenska barnen lider av det. Men vem bryr sig ta bara in flera och skit i dem svenska barnen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.