Åsa Leek undrar över rädslan i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. I en ny insändare från debattören Åsa Leek undrar hon varför folk i Nora är så rädda? Hon menar att man är rädd för åsikter, vargen, tjuvar och flyktingar. Hon hoppas också träffa en och annan debattör på 24i-redaktionens öppna hus i eftermiddag.

Varför är man så rädd i Nora?

När jag skriver insändare i denna nättidning så haglar omdömena om mina åsikter. Förresten, åsikter och åsikter, mest om min person faktiskt. Anonymt förstås! Istället för att föra en debatt om ämnet så passar man på att skjuta, gömd bakom en buske. Javisst är jag ofta kategorisk. Men den som ger sig in i leken….

I min dagliga dagstidning numera, Ystads allehanda, kan man inte skriva och vara anonym. Där får man lov att stå för sina åsikter. Men nu har jag fått veta att de som behöver att få spy över sina medmänniskor med åsikter som inte passar dem själva, har hittat en annan väg. Man kan numera ringa anonymt! Ett tips alltså.

På den tidningen tror man att det mest är män som ringer såna samtal eller skickar hatmejl.  Det tror inte jag gäller i Nora.

Jag har ofta funderat över varför man är så rädd i Nora. Man är rädd för att framföra sina åsikter, man är rädd för vargen trots att många fler människor dör att ett bistick än av en varg, man är rädd för tjuvar, man är rädd för flyktingar. Eller är det sista ett tecken på empatistörning?

Vi har bara EN gemensam jord som vi ska leva på. Vi är bara EN ras, människan.

I Sverige har vi åsiktsfrihet. Bra, man behöver inte vara tyst. Vi har rätt till insyn i våra glöggmingelinstitutioner och myndigheter. Vi har rätt till insyn i vår egen kommun. Jag utnyttjar den rättigheten och delar med mej av mina uppfattningar i olika frågor för dem som vill läsa. Det är ju också en rättighet som vi har. Vi kan låta bli att läsa det som vi inte tycker är intressant.

I eftermiddag hoppas jag att vi ses på redaktionen och kan uttrycka tyckanden och åsikter mellan fyra ögon.

Åsa Leek

10 Comments

 1. Klart många fler dör av bistick än av bett från Varg. Hur många Vargar kontra bin finns det. Vem är inte rädd för tjuvar? Har du någonsin haft inbrott? Har du någonsin sett ditt hem din ”borg” skändad av tjuvar som besinningslöst letat efter värdesaker. Tror du det är lätt att sova när man har varit med om en sådan upplevelse? Varför tror du man är rädd för åsikter? Klart man blir orolig över åsikter som inte stämmer överens med hur man själv tycker, tänker o känner. Rädd för flyktingar. Ja den kategorin kan jag inte ens skriva om för då kommer någon att feltolka det och jag kommer att framstå som rasist. Punkt slut.

 2. fantastiskt. Eva Gräsberg skriver ett långt inlägg om rätten och rimligheten i att vara anonym och blir hyllad av Åsa Leek!? Läste hon inte färdigt inlägget? En annan sak; jag eller nån annan som skriver här har väl inte något emot Åsa Leek som person? Vi känner ju inte henne. Det är hennes åsikter som är hopplösa.

 3. Vad jag förstår, finns det folk i Nora, som vill ha bort kommentatorer, som i massmedia är kritiska mot hur skattepengar hanteras.

  Vi har sett det vid flera tillfällen tidigare. Att tvinga folk, att legitimera sig för att få uttrycka sin åsikt, vore naturligtvis idealet.

  Hur det blir, bestämmer resp tidningar. Dvs om de väljer att utesluta kommentarer, enl ovanstående.
  Vi kan i sammanhanget då få massmedia, som bara skriver av styrande godkända artiklar, vilket ju är följden om inte alla kommentarer tas in.

  Naturligtvis blir det bekvämare, att sitta i styrande position, om man är allrådande och oppositionen hålls borta. Finns ju exempel österut hur detta praktiseras.
  Får väl se hur det går i Nora.

 4. Härligt Eva Gräsberg med en debattör som vågar stå med sitt eget namn. Det är då som debatten kan få ett innehåll. Att vi har olika åsikter är en förutsättning för att det ska bli en debatt. Du skriver en hel del som tål att tänkas på. Ibland ÄR det nog förstås lika bra att man inte skriver alls! Det är när man inte debatterar, utan går in för att kasta skit på någon som står för en åsikt. Man har alltid rätt att få ha sin egen åsikt om något. Själv har jag aldrig några åsikter om enskilda personer utan mina åsikter handlar om offentliga poster där jag anser att jag som skattebetalare har all rätt att tycka.Speciellt när man uttrycker förtal så borde man alltid stå för vad man skriver. Jag var på öppet hus på 24 i Bergslagens redaktion härom dagen. Det fanns fler som uttryckte detsamma som jag om anonymitet och redaktören berättade om att man ibland inte tar in vissa inlägg som tenderar att vara personangrepp. Hoppas att fler tar efter Eva Gräsberg och vågar stå för sina åsikter.

 5. Jag tror inte det bara är i Nora kommun folk är rädda att uttrycka sin åsikt högt. Jag tror att det är likadant i hela Sverige. T.o.m nere i Skåne.
  När man måste använda sitt riktiga namn, är det många som väljer att INTE skriva i stället. Du kanske tycker att att du läser många kommentarer i Ystads tidning från rakryggade personer, men hur många viktiga ståndpunkter missar man genom att tvinga folk använda sitt riktiga namn? De personer som ex lever under skyddad identitet, ska deras röst göras ännu mindre än vad den redan är?
  Man kan inte jämföra tidning och tidning då jag förmodar att Ystads tidning täcker upp betydligt fler människor än 24 i Bergslagen, så procenttalet kommentarer från personer som använder sitt riktiga namn är nog liknande.

 6. Vem sitter i Ystad och skriver?
  Jag sitter på Skogsbrynet i Nora just nu i alla fall.

 7. Om jag bodde i Ystad kunde jag också skriva en massa skit om Nora och berätta vem jag är!?

 8. Art, vi är samma art. Rastänket lämnade vi på 1940-talet eftersom att det inte finns några människoraser.

 9. Det som du uttrycker är rädsla i Nora.

  Och visst har Du rätt. Folk är rädda för att råka ut för repressalier, i en eller annan form.

  Är du beroende av ett jobb inom kommunen, så får du vara väldigt försiktig i hur du uttrycker dig, eller vem du talar med. Därför uttrycker folk sina åsikter anonymt.
  Du är ju pensionerad och klarar försörjningen på ett ståndsmässigt sätt. Alla har inte den förmånen.
  Dessutom finns det en räck med ”skit”, som en omgivning med avvikande åsikter, kan ställa till med

 10. Jag är mest rädd för folks okunskap och sett att tolka statestik.
  ”man är rädd för vargen trots att många fler människor dör att ett bistick än av en varg”

  MVH,Peter Gräsberg
  PS:Jag jobbar så mina ögon kan du tyvärr inte möta i eftermiddag 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.